Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: De ce i-a demoralizat criza din Cipru pe "pucistii" din Romania?

Joi, 28 Martie 2013, ora 13:39
6681 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: De ce i-a demoralizat criza din Cipru pe "pucistii" din Romania?

In vara anului 2012, printr-o miscare de forta a unei majoritati parlamentare USL, a fost suspendat presedintele tarii, schimbat Avocatul Poporului, rechizitionat Monitorul Oficial (trecut de la Parlament la Guvern), modificat numarul electorilor si anulat cvorumul din legea referendumului.

Toate aceste miscari au fost facute in 48 de ore si aveau ca scop "exterminarea PDL", sintagma folosita de Crin Antonescu, presedintele PNL, unul dintre conducatorii puciului constitutional care avea drept scop alungarea unui presedinte ales de la conducerea tarii.

Pentru a-si atinge scopurile, USL a folosit un discurs anti-european, a atacat-o puternic pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a minat parteneriatul strategic romano-american prin declaratii impotriva Departamentului de Stat al SUA si a distrus imaginea unor judecatori de la Curtea Constitutionala.

In aceeasi perioada, ministrul roman de Externe isi declara dragostea si admiratia pentru presedintele Rusiei, Vladimir Putin, e vorba de Andrei Marga, actualul conducator al ICR.

Operatiunea "Euroscepticismul romanesc" a continuat vreme indelungata, chiar si dupa alegerile din decembrie. Cu cat Guvernul Ponta se afunda mai mult in provocarile realitatii, cu cat protestau mai mult muncitorii de la falimentara companie ruseasca Mechel, cu atat iluzia sprijinului economic de la Kremlin se evapora mai rapid.

Toate iluziile clasei politice conducatoare de la Bucuresti s-au naruit saptamana trecuta cand au asistat alaturi de ceilalti europeni la umilirea la care au fost supuse autoritatile cipriote de catre cele rusesti atunci cand primele s-au dus cu caciula in mana ca sa ceara bani de la Moscova.

Parlamentul cipriot respinsese cu aroganta propunerea de ajutor de la UE, crezand ca rusii, care detineau o avere in bancile din micuta insula, vor sari sa le salveze economia. Nu s-a intamplat asa. Cipriotii au ramas cu buza umflata si s-au intors spasiti cu fata spre Bruxelles, acceptand o versiune mai proasta de salvare decat cea initiala, conform unui oficial citat de Wall Street Journal.

Lectia cipriota spune ceva fundamental despre modul in care se raporteaza Rusia la Uniunea Europeana. Ataca in mod constant si critica modul de actiune al comunitarilor, dar nu vrea sa-si deterioreze relatiile comerciale cu o piata de 500 de milioane de consumatori.

Uniunea Europeana e cel mai important partener comercial pentru Rusia. Stabilitatea economica a colosului de la rasarit se bazeaza pe cererea de gaz si materii prime venite din partea statelor din Uniune. Ce interes ar fi avut Putin sa se amestece intr-o afacere europeana in care era implicat un stat care are o pondere de doar 0,2% in produsul intern brut al UE?

Dupa aceasta reactie a Moscovei, brusc, atacurile la Uniunea Europeana dinspre autoritatile de la Bucuresti au amutit. Spectrul unei catastrofe economice romanesti asemanatoare cu cea prin care trec cipriotii s-a strecurat ca un cub de gheata pe sira spinarii useliste.

Ba mai mult, Antena 3 a devenit ca prin farmec proeuropeana, pornind o campanie fanariota de a acoperi Piata Constitutiei cu cel mai mare steag al Uniunii, o chestie care ar trebui sa arunce Romania direct in Cartea Recordurilor.

La fel de brusc, Ponta a scapat de doamna Pivniceru si a pornit negocierile cu Traian Basescu pentru numirea procurorului general si al sefului DNA, lasandu-l pe Crin Antonescu sa bata aerul cu buzele si sa numeasca in gand un liberal la butoanele Justitiei.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#banci Cipru, #criza Cipru, #USL atac Uniunea Eropeana, #Victor Ponta procuror general , #Traian Basescu