Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: De ce creste increderea in Traian Basescu?

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 08:10
5642 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: De ce creste increderea in Traian Basescu?

Va amintiti unitatea de monolit a aliantei USL, afisata dupa alegerile din decembrie 2012? Prietenia dintre Victor Ponta si Crin Antonescu parea ca va tine o suta de ani.

Dar in numai cinci luni intregul peisaj politic s-a schimbat. La prima vedere, totul se afla sub dominatia PSD si PNL, dar la o cercetare mai atenta, descoperim ca avem de-a face cu un dans in patru. Victor Ponta, Traian Basescu, Dan Voiculescu si Crin Antonescu sunt eroii principali ai momentului, fiind enumerati in ordinea influentei pe care o au in societate.

Desi, dupa scorul din alegeri, trebuia sa fie o dominatie totala a liderilor USL, cumva Traian Basescu a supravietuit si a reinceput sa castige la capitolul incredere.

In doua sondaje succesive publicate in aceasta saptamana, unul realizat de CSCI si celalalt de CCSB (institut sponsorizat de Dan Voiculescu), se sugereaza ca increderea in Traian Basescu se situeaza undeva la 25%, incredere aflata la 13 procente la inceputul anului. La asta trebuie adaugat faptul ca seful PNL este pe o curba descendenta, iar Victor Ponta conduce autoritar.

Aceste cifre nu sunt atat de surprinzatoare pe cat par. Ele descriu destul de precis realitatea politica. Actualul presedinte a castigat mult din faptul ca s-a desprins de PDL. A reusit printr-o poza pe Facebook si expresia "Adio, PDL!" sa ramana pe campul de lupta. Faptul ca a ales sa gaseasca o cale de comunicare cu premierul nu a fost decat o formula castigatoare pentru amandoi in detrimentul lui Crin Antonescu si Dan Voiculescu, actori ce s-au trezit distribuiti intr-o piesa in care au roluri de baieti rai.

In acest moment, din USL n-a mai ramas decat forma, e o umbrela la adapostul careia se impart inca functii, se stoarce tot ce se mai poate din firmele publice, se dreneaza fonduri inspre buzunarele largi ale guvernantilor si toata lumea se pregateste de razboi. USL nu mai transmite nimic alegatorilor si asta s-a vazut clar la congresul PSD, o scena pe care s-a promovat doar viziunea politica a lui Victor Ponta, iar aceasta viziune mai are putine puncte in comun cu liberalismul contorsionat al lui Crin Antonescu.

USL exista in aceste zile doar pentru ca PDL e un partid slab. Vasile Blaga nu reuseste sa devina liderul Opozitiei si asta nu pentru ca nu ar vrea, dar pur si simplu nu gaseste solutii sa capteze atentia. Iesirile domniei sale sunt conventionale, discursurile, chiar daca sunt acide, au o rezonanta comuna, inscriindu-se in linia de mediocritate a politicienilor romani.

Fara un lider al Opozitiei, partea dreapta a esichierului politic s-a farmitat. Avem vreo trei partide, o miscare si o initiativa, toate acestea asteptand un Messia, unul care nu va veni prea curand.

Rata erorilor pe care le fac cei de la guvernare e destul de mare ca pana la urma micile partide de dreapta sa nu profite de ele si sa formeze o alianta cu potential de castigare a alegerilor prezidentiale din 2014.

Exploatarea momentului Adrian Nastase de catre PSD e un astfel de catalizator pentru Opozitie. Sunt inca multi oameni sanatosi la cap care-si dau seama ca fostul premier nu e un detinut politic, iar cele opt luni de inchisoare sunt un mizilic fata de bogatia acumulata de Nastase in perioada in care a condus Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Traian Basescu crestere sondaje, #Crin Antonescu scadere sondaje, #USL destramare , #Traian Basescu