Invitatii Ziare.com Alina Mungiu Pippidi: Diversiunea cumpararii societatii civile

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 11:02
7210 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu Pippidi: Diversiunea cumpararii societatii civile
Foto: Arhiva

De spaima ca din situatia creata de protestele spontane din strada s-ar putea naste o societate civila autonoma, fortele de dreapta si stanga se mobilizeaza rapid pentru a crea o diversiune.

Titlul acestei diversiuni este cumpararea societatii civile de catre partide si scopul ei este sa descurajeze un contract ferm privitor la buna guvernare intre partidele politice si societatea civila neafiliata. Acest dialog e insa indispensabil detensionarii situatiei si prevenirii coruptiei, si de asta el va merge mai departe.

De ce e o diversiune noutatea cumpararii societatii civile o sa arat imediat. Motivul numarul unu este ca destule din ONG-urile de care e vorba nu au nevoie sa li se cumpere afilierea, mare parte din ele sunt deja afiliate. Celelalte nu pe piata.

Ca si presa, numarul de ONG veritabil independente in Romania e mic, si ele sunt independente din doua motive: primul, pe bune, pentru ca au avut resurse suficiente sa isi sustina autonomia financiara sau au lucrat voluntar (din 2004 incoace eu nu am luat niciodata vreun onorariu pentru munca mea contra coruptiei, si cred ca e unicul fel rezonabil de a lupta cu coruptia, care nu poate fi obiect de consultanta fara sa isi diminueze obiectivitatea), si al doilea, pentru ca sunt ONGuri prea mici ca sa intereseze pe cineva cumpararea lor.

In rest, liberalii au avut ONG-uri apropiate de ei si au numit in diverse pozitii pe oameni apropiati lor, la fel, PSD, care a incercat sa-l puna secretar de stat la justitie pe Victor Alistar. La fel si PDL, exista oameni din societatea civila numiti in diferite consilii de administratie sau CES de catre PDL si cred ca nu se indoieste nimeni ca invitatii permanenti ai Rodicai Culcer sunt societate civila autorizata, ca altfel alde Neamtu, Cornea sau Baconschi nu au facut niciodata vreo actiune civica sau altruista in afara de datul cu parerea.

Si in 2004, trebuie spus clar, din Coalitia pentru un Parlament Curat, asa unanima cum parea ea, destule ONG-uri nu au facut parte, in cap cu Transparency Romania, care mi-a declarat ca ei lupta cu coruptia in general si nu cu coruptii.

Acum, exista oameni care au primit fonduri serioase, nu doar de la partide, ci si de la servicii secrete (avem ONGuri care se ocupa serios de subiecte precum terorismul, crima si ordinea publica, ba chiar si de cea internationala, care sunt bogate si discrete) si altii care se multumesc cu ce ramane prin sertare, ce se scurge din cheltuielile auroparlamentarilor sau mici contracte pe la televiziuni.

Dincolo de trupa asta, noutatea este ca exista societate civila neafiliata, mai mare decat ne asteptam, si o mare nevoie de ea, sau nu am fi avut atatea zeci de mii de oameni care au venit pe www.romaniacurata.ro de cand au inceput protestele.

Nu e nici un secret ca eu nu permit ca SAR sa fie afiliat nimanui, si desi s-au facut tentative periodice, ele au esuat lamentabil, pentru ca organizatia are credibilitate suficienta externa si interna pentru a supravietui fara ajutorul statului, ramanand printre putinele care nu au depus niciodata macar o cerere de sediu la stat.

Ca atare, SAR nu a fost printre semnatarii Coalitiei din 2008 pentru Buna Guvernare si Parteneriat cu Mediul Asociativ, care includea FDSC, Centras, CeRe, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni, Agentia de Monitorizare a Presei ActiveWatch, Policy Center for Roma and Minorities, Fundatia Terra Mileniul III, Asociatia ALMA RO, Organizatia Salvati Copiii, Asociatia pentru Relatii Comunitare, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania.

Inteleg ca Victor Ponta s-a repezit cu o oferta vag inspirata din cererile acestei coalitii, ca si pentru a cumpara pe cineva e necesar sa ai un serviciu competent care sa te informeze cine si pentru ce e dispus sa se vanda. Oferta era grosiera, fiind vorba de oferirea de bani publici unor ONGuri de utilitate publica, adica un fel discretionar de a selectiona si cumpara ONGuri.

In plus, de intarirea rolului Consiliului Economic si Social, din care am refuzat repetat sa fac parte, si la Bucuresti si la Bruxelles, fiind o forma elaborata de a toca banii contribuabilului european. Nu cred nici in "utilitatea publica', un fel de acreditare de catre stat a ONgurilor aliniate, nici in asemenea organism de reprezentare ca CES, pentru ca nu poti margini accesul societatii civile la niste reprezentanti, in nici un fel, toata lumea are dreptul sa fie consultata sau sa petitioneze guvernul, si toata lumea are dreptul la bani publici daca face o treaba de interes public.

Modelul pe care l-am propus, dar nu l-am detaliat este Estonia, unde exista un intreg plan operational pentru fonduri europene dedicate dezvoltarii societatii civile. Si asta trebuie sa avem si noi, ca avem cea mai slaba societatea civila din Europa, daca vrem sa avem si in sate si orase mici ceva va trebuie sa venim cu un plan prin care sa incurajam oamenii de acolo sa se asocieze ca sa isi rezolve impreuna problemele, sa isi paveze drumurile singuri, sa isi supravegheze primarii si sa isi dezvolte educatia.

Aici trebuie banii europeni, in granturi mici si usor de accesat, si nu e nevoie de ei in alta parte, sau nu ar ramane necheltuiti in proportie de 90%. Asta e viziunea mea, si nu e o utopie, am vazut-o functionand.

Mai exista si povestea cu audierea la Parlamentul European organizata de socialisti, unde dl. Ponta va duce pe dnii Pirvulescu, Alistar si Razvan Dumitrescu. Treaba lor, e dreptul lor la opinie si dreptul lui la selectie, nu au decat PDL sa faca si ei o audiere, cu Cornea, Ionita si compania. Ce sa zic, mare interes e la Parlamentul European pentru spalarea in public a rufelor din Romanica.

Esentialul discutiei nu trebuie insa pierdut. Si anume, exista si asociatii neafiliate, si publicul lor e in crestere, dovada Piata si manifestatiile din tara, dovada Romania Curata sau asociatiile anti-exploatare de la Rosia Montana, si numai acelea conteaza. Acelea au facut sa tremure regimul actual si nu am nici o indoiala ca va fi la fel cu cel viitor. "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati " nu e destinat doar PDL, si are in spate milioane de oameni care nu se regasesc in partidele actuale, asa cum sunt, si fie le vor altfel, fie vor cauta altele, care au aparut sau or sa apara.

Ca atare, cu larga contributie a publicului care a trimis si trimite in continuare sugestii, avem ce negocia cu partidele. Nu abstractiuni viitoare, ci foarte prezente principii de organizare a statului si partidelor insasi, ca sa trimitem in istorie pe "nu producem cat furati".

Si nici stangacia PSD, nici joculetele unor ONGuri demult afiliate, nici propaganda puterii care vrea sa ne puna in defensiva de groaza ca ne vom arunca in bratele USL, nu o sa ne opreasca de la a face ce trebuie, adica o negociere la vedere, publica, pe baza unui nou contract cu clasa politica. Deindata ce vom incheia procesul de consultare in cadrul ARC veti putea cu totii vedea ce scriem la partide si ce ne scriu ele noua.

De fapt, veti putea participa cu totii, asta e noutatea, ca daca esuam sa stiti cu totii in timp util ca sa votati cu DD, Geoana, Naumovici sau cine o mai aparea anul asta.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#pact USL societatea civila, #organizatii neguvernamentale partide , #Victor Ponta