Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Intre Scila si Caribda (Opinii)

Joi, 24 Februarie 2011, ora 18:01
5886 citiri
Intre Scila si Caribda (Opinii)
Foto: Arhiva

Precum Ulise, care, obligat sa treaca stramtoarea Messinei printre Scila si Caribda, a ales sa se lupte cu Scila, monstrul cu patru ochi, sase capete si trei randuri de colti, decat sa se confrunte cu Caribda, haul invartejit in care i-ar fi fost inghitita corabia cu totul, asa si politica romaneasca bidecenala ne constrange mereu sa alegem dintre doua rele pe cel mai mic.

Si noi, ca si Ulise, scapam cu viata din inclestare, dar asta nu inseamna nicidecum ca ne-a fericit soarta.

Nu altfel stau lucrurile pentru PNL, partid de locul trei, deocamdata, pana ce urnele vor confirma entuziasmul provocat de unele sondaje de opinie, constrans la randul sau sa riste intre scufundarea ca terta parte a unui joc politic pe zi ce trece mai pervers si lupta din care poate sa iasa fie invingator, fie strasnic schilodit. A ales, in locul bulboanei ucigatoare harazite de Traian Basescu si PD inca din 2005, prin tentativele de absorbtie ce au creat iute digeratul PLD, a doua varianta, confruntarea cu Scila social-democrata, sub forma unui contract politic.

Negotul descalificant pe care l-a practicat insa PSD, prin presedintele filialei Ilfov, Robert Negoita, statornicind o alianta pe plan local cu filiala Ilfov a PRM pana in 2019, le ridica liberalilor o problema in primul rand de moralitate, si-apoi una de seriozitate, care i-ar putea costa semnificativ.

In ciuda multor deontologi de o anumita coloratura, care cand deplang, cand incrimineaza "alianta cu Iliescu si Felix Motanul", dar uita propria lor convietuire in acelasi "stabiliment" (Boc dixit) cu "infamii", atunci cand le-a picat bine pe chelie, abia demersul din Ilfov arata cat de fragile sunt pentru politicianul roman legamantul si moralitatea.

PSD, prin vocea lui Robert Negoita, afirma ca, din acest protocol "vuvuzelele portocalii din presa" nu au inteles nimic si ca "prin aceasta alianta realizata la nivelul judetului Ilfov nu se deschide, de fapt, usa din dos a Aliantei USL pentru PRM".

Numai ca lucrurile nu stau tocmai asa. Protocolul cu PRM, a carui valabilitate, cu posibilitate de prelungire, are ca termen 31 decembrie 2019, include faptul ca PSD si PRM din judetul Ilfov se vor sprijini reciproc la alegerile locale, la cele pentru Parlamentul Romaniei, Parlamentul European, precum si la alegerile prezidentiale. Astfel, indirect, chiar si daca local, PRM devine parte a aliantei USL, PRM al carui lider a declarat raspicat ca "USL e o alianta ridicola".

La randul sau, Victor Ponta a transat problema fara sa clipeasca: "Exista o decizie a partidului potrivit careia organizatiile judetene pot colabora cu orice partid, mai putin cu PD-L".

O scapare a lui Crin Antonescu la negocierile cu PSD sau inghitirea unei galusti? In ambele situatii, liderul liberal ne arata o vulnerabilitate pe care o pun pe seama avantului nepermis unui lider de anvergura si, foarte probabil, a inapetentei sale pentru consiliere pertinenta. Cum a mai demonstrat in cateva situatii.

Iesirea publica a liberalului Mihai Voicu, care a afirmat ca "PSD are dreptul sa faca acorduri de colaborare in administratia locala cu PRM, dar ca nu se pune problema includerii formatiunii conduse de C. V. Tudor in USL" sau cea a lui Relu Fenechiu spunand ca "daca PSD decide sa acorde locuri PRM pentru alegerile locale si nationale, este strict problema PSD", dovedesc superficialitatea cu care PNL trateaza conjunctura nefericita in care a ajuns. Stupefianta insa tacerea lui Crin Antonescu, mai ales ca i s-au cam inchis portile la UDMR.

De ce a facut PSD acest pas catre PRM este o intrebare interesanta. Ma indoiesc ca datorita mai vechii colaborari din perioada "shogunatului" Iliescu sau pentru a crea o contrapondere la alianta PNL-PC. Mai degraba, imprumutand ceva din stilul lui Traian Basescu, Victor Ponta testeaza limita de rupere a aliantei USL si disponibilitatea la compromis a lui Crin Antonescu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Uniunea Social Liberala Antonescu, #alegeri politice Opozitie , #stiri Uniunea Social Liberala