Greva USL: Sper ca stiu ca pleaca Boc (Opinii)

Duminica, 05 Februarie 2012, ora 14:51
5374 citiri
Greva USL: Sper ca stiu ca pleaca Boc (Opinii)

A inceput greva parlamentara a USL. Bun. Bun, dar nu pentru ei. Boicotul parlamentar, asa cum il numesc uselistii, se poate dovedi una din cele mai proaste idei politice din ultimul timp.

Practic, ea are logica doar daca parlamentarii USL se asteapta ca Puterea sa faca vreun gest politic care sa dea justificarea Opozitiei sa se intoarca in Parlament.

Asa cum au spus, se intorc in Parlament daca se schimba Guvernul. Poate mizeaza pe faptul ca Emil Boc pleaca. Poate au informatii ca asta urmeaza sa se intample. Altfel, greva asta parlamentara se va dovedi dureroasa pentru USL.

Ca imagine, nu da bine deloc. Hai sa le luam pe rand. Pentru inceput, care e logica unui boicot parlamentar? La urma urmei, e un instrument absolut democratic, nu? Da. Doar ca, in cazul asta, e fortat. Pentru ce protestezi? Impotriva asumarilor de raspundere? PSD, cu Victor Ponta ministru pentru Relatia cu Parlamentul, a facut mai multe alaturi de PDL, cand erau impreuna la guvernare. In 2009. Atunci erau bune, acum sunt rele?

De ce nu a venit greva asta parlamentara mai devreme, cand prin Parlament treceau taierile de pensii si de salarii, care afectau cea mai mare parte a locuitorilor Romaniei. Sau cand au trecut fel de fel de legi controversate? Acum se poate, cand nu vor mai trece legi prin asumarea raspunderii, oricum? Cand deja e foarte tarziu. Ce mai pot schimba acum?

Legislativ, absolut nimic, sa fim seriosi. Tocmai de asta, greva parlamentara a USL miroase a fortare. A incercare de a trage foloase politice. Si nu oricum, ci a trage foloase politice de pe urma a ce s-a intamplat mai semnificativ in Romania in ultimul timp. Adica protestele. Asa cum sunt ele, sprijinite din umbra chiar de USL, au partea lor veritabila. Autentica. Greva parlamentara a USL da impresia ca vrea sa si le adjudece.

Dincolo de asta, mai e ceva. Faci greva parlamentara atunci cand se intampla lucruri cu adevarat exceptionale. Hai sa ne gandim putin la aspectul asta. USL spune ca, oricum, Puterea trecea legi doar prin asumare de raspundere, ca oricum nu au majoritate sa opreasca legile si asa mai departe. Nu e chiar asa. Oricum, cei de la putere spun ca nu vor mai fi asumari. Doar ca nu toate legile au trecut prin asumari. Mai sunt multe legi care au trecut prin Parlament normal.

Sa ne mai gandim ca Opozitia a blocat timp de cateva luni de zile Legea Asistentei Sociale? Ca a reusit sa respinga, definitiv, legea de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie? Ca a reusit sa adopte micsorarea TVA la alimentele de baza, chiar daca, ulterior, presedintele Basescu a intors-o in Parlament?

Nu e adevarat ca Opozitia a stat degeaba in Parlament si ca nu mai are rost sa ramana. Care e logica plecarii din Parlament? Da, Puterea isi trece marea majoritate a legilor. Da, Opozitia trebuie sa se resemneze in zdrobitoarea majoritate a cazurilor. Dar asa se intampla peste tot, in orice democratie. Opozitia are mai putine voturi in Parlament, doar de aia e Opozitie. Daca ar avea mai multe voturi, ar fi Putere. Si ar trece le fel de multe legi peste capul celei care atunci ar fi Opozitie.

Asa ca putem sa ne gandim, cu ocazia grevei, la statutul parlamentarului. Doar de asta e prezent el acolo, doar pentru a trece legi cand e sigur ca are majoritate? Ce se intampla cu lupta parlamentara, atunci? Ce se intampla cu lupta pe proceduri? Cu functionarea normala a Parlamentului, prin simpla asigurare a cvorumului? Cum mai e cu discursurile parlamentare? Cum mai e cu initiativele legislative care arata ca Opozitia are propuneri mai bune decat Puterea, chiar daca sunt respinse?

Asta e, daca esti parlamentar, votezi legi, dezbati legi si propui legi. Te bati pentru ele. In numele cetateanului, sau cel putin asa ar trebui sa fie. Fie ca iti merge, fie ca nu. Dar asta e rolul tau. Trebuie sa fii prezent. Pentru asta esti platit.

Si inca ceva. Parlamentarul nu e reprezentantul cetateanului in Parlament? Acolo trebuie sa se bata pentru el, nu in afara. Exteriorul e destinat societatii civile si presei.

Oamenii nu i-au trimis in Parlament sa-si doneze banii pentru caritate. I-au trimis sa munceasca. Ce exemplu dau parlamentarii? Dupa ce ca lenea si chiulul sunt deja proverbiale in Parlamentul Romaniei, vrei sa mai intaresti imaginea? Nu mai erau alte forme de protest decat una inspirata din fuga de munca a lui Crin Antonescu?

Nu asa vreau sa protesteze parlamentarii mei. Spre exemplu, cum sa ma simt eu reprezentat cand oamenii care ma reprezinta pe mine in Parlament, adica un deputat si un senator PSD, lipsesc?

Despre bani

Da, avem si problema banilor. Cei din USL spun ca ii vor dona. Sunt doua probleme aici. Prima - cine verifica daca ii vor dona? Asa oricine poate spune ca da bani, dar nu-i mai da. Nu ar fi mai simplu ca USL sa faca o cerere a tuturor parlamentarilor astfel incat banii sa le fie livrati automat catre fundatiile carora doresc sa le dea, asa cum au promis?

A doua problema e asa, sa fim carcotasi. Cam cat cheltuie un parlamentar al Romaniei, de obicei, pe luna? Sa zicem ca o mie, o mie cinci sute de euro pe luna. Fara salarii, inseamna ca vor avea, in cele noua luni pana la alegeri, nevoie de pana la 500 de milioane de lei vechi. Daca ne uitam in declaratiile de avere, multi nu sunt bogati. Cum isi vor permite?

Sau se gandesc ca asteapta prilejul ca Puterea sa faca in asa fel incat sa nu fie noua luni? Sa-i faca sa revina. Poate cu o schimbare a lui Boc, poate cu altceva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#greva parlamentara USL, #boicot Parlament USL , #PDL