Europarlamentarii USL i-au scris lui Barroso, pe tema anchetelor privind referendumul

Vineri, 17 August 2012, ora 19:51 4148 citiri
Foto: Arhiva

Europarlamentarii USL au trimis o scrisoare presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, si comisarului pentru justitie, Viviane Reding, in care solicita o pozitie oficiala cu privire la modul in care o parte din cetatenii romani sunt anchetati in legatura cu votul de la referendumul din 29 iulie.

"Va adresam aceasta scrisoare cu scopul de a va aduce la cunostinta un proces extrem de daunator care se desfasoara in mai multe zone din Romania in momentul de fata - un proces care ameninta principiul democratiei si dreptul la confidentialitate - si pentru a va solicita o pozitie vizavi de acesta", se arata in scrisoarea Uniunii.

"Procurorii Parchetului General si cei ai Directiei Nationale Anticoruptie, sub pretextul corect de a ancheta sesizarile privind presupuse fraude electorale, au demarat un adevarat proces de chestionare a cetatenilor cu drept de vot din mai multe judete din Romania. Presa relateaza despre caracterul abuziv al unora dintre actiunile organelor judiciare, care ar fi ajuns inclusiv sa forteze anumiti cetateni sa jure cu mana pe Biblie ca au votat o singura data in cadrul referendumului.

De asemenea, exista mai multe alte aspecte care ridica semne de intrebare cu privire la legalitatea demersului intreprins de reprezentantii Parchetului General si ai Directiei Nationale Anticoruptie: anumitor cetateni cu drept de vot li se solicita sa precizeze si in ce mod au votat, incalcand astfel caracterul secret al votului; nu se asigura niciun fel de asistenta juridica pentru cei audiati, in conditiile in care nu li s-au adus invinuri oficiale; exista indicii ca nu toti anchetatorii ar fi reprezentanti ai Parchetului si ai DNA, printre acestia aflandu-se si reprezentanti ai PDL, partidul care il sustine pe presedintele suspendat Traian Basescu; in urma unor amenintari, oamenilor li se solicita sa semneze declaratii conform carora s-ar fi votat in locul lor", se mai arata in scrisoarea citata.

Europarlamentarii Uniunii acuza faptul ca "cetateni fara nicio vina sunt anchetati in legatura cu votul lor" iar reclamatiile despre "retinerile ilegale de carti de identitate" raman "nesolutionate".

"In tot acest timp in care cetateni fara nicio vina sunt anchetati in legatura cu votul lor, reclamatii privind retineri ilegale de carti de identitate, care s-au efectuat numai pentru a impiedica votul in data de 29 iulie, raman nesolutionate", mai sustin uselistii in scrisoarea lor.

"Un argument in plus care sustine teza unui proces abuziv este dat de faptul ca aceste actiuni fara precedent in Romania se petrec in urma unui scrutin care a insumat cele mai putine nereguli din ultimii ani, un scrutin care s-a soldat doar cu o serie de incidente punctuale si nu cu suspiciuni de frauda", argumenteaza acestia.

In urma acestei scrisori, europarlamentarii USL vor sa primeasca de la presedintele Comisiei Europene si de la comisarul european pentru justitie un punct de vedere cu privire la aspectele semnalate.

Intrebare pentru Barroso

"In calitate de oficiali ai Comisiei Europene considerati ca este normal si conform principiilor Uniunii Europene ca oameni complet nevinovati sa fie hartuiti in acest mod de catre autoritatile judiciare si sa fie anchetati in legatura cu natura votului lor? Considerati ca este democratic ca oamenii sa se simta intimidati numai pentru ca au dat dovada de spirit civic si si-au exercitat dreptul de vot?", intreaba europarlamentarii in scrisoarea lor.

"Daca apreciati ca participarea la vot trebuie stimulata in comunitatea noastra europeana si nu descurajata prin actiuni precum cele desfasurate in prezent in Romania, consideram ca aveti obligatia sa va pronuntati asupra acestui caz", mai sustin ei.

De asemenea, acestia si-au expus opinia lor cu privire la "valorile democratice" din Romania si au incheiat prin a cere "o pozitie oficiala" din partea celor doi oficiali europeni.

"In opinia noastra, a reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European, valorile democratice, libera exprimare si dreptul la confidentialitatea votului nu pot fi niciodata incalcate, indiferent de scopul final al autoritatilor", sustin acestia.

"O pozitie oficiala vizavi de acest subiect ar fi cea mai potrivita modalitate prin care sa demonstrati ca si dumneavoastra impartasiti aceeasi opinie", se mai arata in scrisoare.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News