Editorial: Pana la urma, USL a comasat alegerile

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 15:25
4211 citiri
Editorial: Pana la urma, USL a comasat alegerile
Foto: Arhiva

Uniunea Social Liberala a pus cruce alegerilor locale. Stie ca nu le poate castiga.

Am dedus asta din declaratia facuta de Victor Ponta la Timisoara: "pana la urma, apelul nostru catre cetateni este de a veni la vot si a ne da o majoritate care sa ne permita sa guvernam fara UDMR".

Este un mesaj inteligent, din aceeasi categorie cu apelul prin care Traian Basescu le-a cerut bucurestenilor sa-i dea un consiliu general pe masura proiectelor sale.

Semn ca in sfarsit, USL s-a decis sa tina cont nu atat de sondajele de opinie, unde la aceasta ora cetatenii isi exprima frustrarea, nu intentia de vot, cat de sentimentul de satietate fata de politica propagandistilor minoritatii maghiare. Caci indiferent de sentimentul electoratului, mai galben-rosu sau mai portocaliu, acesta este numitorul comun: gata cu santajul UDMR!

Alegand dintre frustrarile romanilor un mesaj cu bataie dincolo de data de 10 iunie, care nu-si va pierde forta decat in momentul cand Uniunea va iesi, in plina glorie, din Parlament, domnul Ponta a incercat sa mute atentia de la alegerile locale spre celelalte.

De ce n-ar face-o? Scarba exista, lipsa increderii ca un asemenea eveniment se va produce vreodata asisderea, prin urmare pe o temere eterna se poate construi ideal.

Semnalul va fi intarit in perioada care urmeaza, va fi folosit de toti candidatii la primarii, consilii judetene si locale, reprezentand perdeaua de fum de care USL avea nevoie ca sa abata atentia de la faptul ca pe 10 iunie porneste cu a doua sansa.

Desigur ca vorbesc despre o lume ideala, in care daca cumva Opozitia nu a actionat in conformitate cu indicatiile unor strategi de imagine, isi va da seama ce porumbel vioi i-a iesit presedintelui PSD din gura.

Singurul risc, in situatia in care mintea USL dureaza putin, este acela ca PDL sa realizeze (daca am facut-o eu, pentru intelighentia portocalie e floare la ureche) ca partidele lui Antonescu si Ponta au inceput campania electorala ca la carte.

Si, avand in vedere ca, dupa regulile marketingului politic, declaratia a pornit nitel cam repede (mai sunt doua luni) spre organul colectiv, sa incerce sa-l risipeasca, sa-l acopere cu ajutorul unor mesaje mai puternice.

Pentru asta, sa fim atenti ce se petrece in jur in perioada imediat urmatoare. In lumina dosarului penal al lui Borbely Laszlo, care ar putea reprezenta numai un inceput de pisica - nu conteaza adevarul, ci perceptia liderilor UDMR - va fi interesant de vazut daca politicienii maghiari nu cumva vor reduce presiunea pusa pe PDL.

Caci am impresia ca se va afla in postura sa aleaga intre doua rele: pierderea electoratului, amenintat, si-asa, de cele doua formatiuni radicale, si pierderea unor lideri pe care opinia publica ii considera numai buni de arestat.

Pentru Uniune, cel mai bine este sa plece din Guvern cat mai poate. Isi va face un serviciu pentru ca se va putea victimiza, va lasa deschisa poarta spre o colaborare cu PDL dupa alegerile parlamentare, si va lasa USL fara un glont slobozit pentru prima oara cu efect in teasta pedelista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#USL alegeri locale, #USL alegeri, #demisie Borbely Laszlo , #stiri Uniunea Social Liberala