Dezmembrarea USL, unul dintre principalele riscuri pentru stabilitatea politica - raport

Duminica, 21 Iulie 2013, ora 22:57
3050 citiri

Uniunea Social Liberala (USL) a obtinut o victorie zdrobitoare la alegerile legislative din decembrie 2012, iar destramarea acestei aliante este unul dintre principale riscuri pentru stabilitatea politica in urmatorii cativa ani, conform unui raport al The Economist Intelligence Unit.

Recentul raport aminteste ca prin castigarea unor majoritati de doua treimi in ambele Camere parlamentare, USL se afla intr-o pozitie puternica pentru a-si incheia mandatul de guvernare de 4 ani, in conditiile in care alianta nu incepe sa se dezmembreze.

In raport se precizeaza ca o importanta criza politica a fost evitata recent, cand PSD si PNL si-au asumat pozitii diferite cu privire la masurile disciplinare ce ar fi trebuit sa fie luate impotriva unui membru PNL care a facut niste afirmatii defaimatoare la dresa PSD. Acordul aliantei USL nu permite conflictele publice intre membrii celor doua partide.

"Mariajul politic dintre PSD si PNL este unul de convenienta, bazat pe obiectivul comun de a dobandi puterea si de a forma o majoritate de guvernare, mai degraba decat pe un set de principii puternice impartasite. In mod inevitabil exista o competitie politica intre cele doua partide, iar acest lucru a dus uneori la aparitia unor tensiuni si a unor dispute. Tensiunile politice si cele dintre membrii celor doua partide vor iesi in mod inevitabil la suprafata, probabil in special dupa alegerile prezidentiale din 2014", se precizeaza in raport.

Conform raportului, o alta potentiala sursa de instabilitate politica este reaprinderea conflictului din 2012 dintre Executiv si presedintie, in urma acuzatiilor reciproce formulate in public de premier si presedinte la inceputul lunii iulie, intr-o incalcare a armistitiului dintre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni de dupa alegerile din 2012.

De asemenea, o alta posibila sursa de conflict poate fi reprezentata, conform raportului, de analiza parlamentara asupra amendamentelor la Constitutie propuse de Comisia pentru Revizuirea Constitutiei, condusa de presedintele PNL si al Senatului, Crin Antonescu, care este si candidatul USL la alegerile prezidentiale din 2014.

"Unul dintre principalele obiective ale USL privind Constitutia este de a circumscrie puterile prezidentiale prin intarirea rolului parlamentului ca organ reprezentativ suprem si autoritate legislativa".

PDL se confrunta cu dificila sarcina de a readuce de partea sa un electorat ostil

Urmatoarele alegeri prezidentiale din Romania vor avea loc in 2014, iar cele legislative in 2016. Principalul contracandidat al USL-ului din alegerile din decembrie 2012, Alianta Romania Dreapta (ARD), dominata de Partidul Democrat Liberal (PDL) aflat la guvernare pana in aprilie 2012, a obtinut un esec usturator, cu doar 13,6% din locurile din ambele camere ale parlamentului si s-a dizolvat imediat dupa alegeri.

In prezent, conform raportului, PDL se confrunta cu dificila sarcina de a readuce de partea sa un electorat ostil. Partidul Poporului Dan Diaconescu (PP-DD), care a obtinut la legislativele din 2012 un procent foarte mare pentru o formatiune nou infiintata - aproximativ 14% - ar putea deveni principalul magnet care sa atraga electoratul nemultumit.

De cealalta parte, conform raportului, unitatea USL ar putea fi asigurata, cel putin pe termen scurt, de faptul ca liderul PNL, Crin Antonescu, va fi prezidentiabilul aliantei si are nevoie de sprijinul PSD.

In ceea ce priveste relatiile internationale, raportul Comisiei Europene privind progresul Romaniei in cadrul mecanismului de cooperare si verificare, publicat la 30 ianuarie, a avut in general un ton favorabil, dar a atras atentia ca guvernul trebuie sa-si intensifice eforturile pentru a reforma sistemul judiciar si a combate coruptia. Comisia va continua sa monitorizeze progresul obtinut de guvern, mai aminteste raportul The Economist, adaugand si ca decizia privind admiterea Romaniei si a Bulgariei in Spatiul Schengen a fost amanata de Consiliul European pana la sfarsitul anului in curs. "The Economist Intelligence Unit prevede noi amanari in ceea ce priveste primirea Romaniei in Spatiul Schengen, in contextul climatului de +Fortareata Europa+ de pe Batranul Continent lovit de criza", se mai precizeaza in raport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#usl raport destramare risc Romania , #stiri Uniunea Social Liberala