Deputatii USL au contestat la CCR legea publicitatii

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 14:05 1289 citiri
Foto: Arhiva

Deputatii USL au depus vineri o sesizarea la CCR prin care reclama neconstitutionalitatea unor prevederi din legea publicitatii, care a fost adoptata miercuri, in sedinta de plen a Camerei Deputatilor.

Parlamentarii liberali si social democrati sustin ca adoptarea Legii privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate incalca Constitutia Romaniei, ar produce efecte in mod retroactiv, aplicandu-se si actelor si faptelor juridice ce au fost incheiate sau ivite inainte de intrarea sa in vigoare, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Deputatii USL mai reclama la CCR ca legea prevede situatii care creaza posibilitatea incalcarii principiului constitutional al inviolabilitatii domiciliului.

"Implicit, in conformitate cu aceste prevederi, reprezentantii autoritatilor locale ar avea posibilitatea sa patrunda pe proprietatea privata a persoanelor fizice si juridice in scopul desfiintarii mijloacelor de publicitate, incalcand astfel principiul inviolabilitatii domiciliului. Trebuie mentionat faptul ca, in conformitate cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, acest principiu poate fi aplicat nu numai persoanelor fizice ci si persoanelor juridice", se arata in sesizarea depusa de reprezentantii Opozitiei.

Deputatii USL mai sustin ca legea publicitatii interzice drepturile si libertatile justitiabilior consacrate de Codul Civil si de celelalte acte normative in vigoare, cu privire la libertatea de a contracta.

Totodata, acestia mai reclama ca amenzile ating un maxim de 50.000 de lei pentru fapte care, in sine, nu prezinta un pericol social care sa justifice un asemenea prag.

"Aplicarea unei amenzi pentru nerespectarea obligatiilor prevazute de lege, raportandu-se la fiecare panou publicitar in parte, este o masura punitiva ce nu este justificata avind in vedere pericolul social existent, care este unul redus", se mai arata in sesizare.

I.U.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News