Deputat PNL: Poate USD e ilegala. Ce raspunde PSD

Marti, 11 Februarie 2014, ora 14:013666 citiri
Deputat PNL: Poate USD e ilegala. Ce raspunde PSD

Noua alianta electorala pentru europarlamentare, cea dintre PSD, UNPR si PC, denumita USD, ar putea sa nu fie legala, crede un deputat PNL, pe motivul ca aceasta are exact denumirea altei aliante, acum defuncte, cea dintre PD-ul lui Petre Roman si PSDR-ul lui Sergiu Cunescu.

Octavian Bot, deputatul PNL care a contestat si infiintarea Miscarii Populare, dar a pus sub semnul intrebarii si folosirea de catre alianta FC-PNTCD a denumirii Alianta DA, a spus pentru Ziare.com ca e posibil ca folosirea denumirii USD trebuie analizata din perspectiva legii.

"Probabil ca e ilegala dar nimeni nu se sesizeaza, ca si cu Miscarea Populara, unde s-a respins cererea mea de interventie, dar si sesizarea privind semnul electoral, marul, respectivul nu a timbrat cererea si de aceea a fost respinsa. Autoritatea Electorala ar trebui sa se sesizeze (...) asa e si cu Alianta DA.

Imi pun un semn de intrebare daca ar trebui analizata din perspectiva legii partidelor, nu cred ca poti merge la nesfarsit in bajbaiala asta. Nu se sesizeaza nimeni, vad ca e o indiferenta totala", ne-a declarat Bot.

El i-a acuzat pe aliatii de la PSD ca incearca o stratagema folosind o denumire aproape identica celei a USL

"E o stratagema, o incercare de a induce in mintea electoratului ideea ca voteaza USL. E subtila alegerea, dar nu stiu daca e corecta fata de PNL ca partenerul tau de guvernare sa apeleze la o asemenea gaselnita, recunosc, buna", a mai comentat acesta.

PSD: Nicio problema

Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, nu e insa ingrijorat si spune ca "probabil" nu sunt probleme.

"Banuiesc ca daca a fost folosita in 1996 si s-a desfiintat alianta de atunci, ramane disponibila denumirea. Nu cred ca e problema sa folosesti o denumire care a mai fost folosita. N-ar trebuie sa fie probleme", a declarat Ivan pentru Ziare.com.

UPDATE: Dupa aparitia acestui articol, Bot a tinut sa-i dea o replica lui Ivan, spunand ca legea spune clar ca denumirea nu trebuie sa se asemene sau sa fie identica: "Legea partidelor politice, articolul 5, alineatul 1, coroborat cu articolul 5, alineatul 2, spune foarte clar ca 'denumirea integrala, denumirea prescurtata si semnul permanent trebuie sa se deosebeasca clar de cele ale partidelor anterior inregistrate'. Daca legiuitorul nu ar fi vrut sa elimine aceasta confuzie si posibilitate de a utiliza aceasta denumire, chiar daca ele s-au desfiintat, legiuitorul ar fi formulat clar", a spus Bot.

O alianta fara PNL

PSD, UNPR si PC, membre ale USL, au facut o alianta pentru europarlamentare din care nu face parte PNL-ul lui Crin Antonescu si pe care au denumit-o USD. Aceasta are sigla aproape identica celei a USL si a anuntat ca are "100% din obiectivele acesteia".

Uniunea Social Democrata este o denumire folosita de alianta dintre micul partid PSDR, pe atunci condus de Sergiu Cunescu, si PD-ul condus atunci de Petre Roman. PSDR a fuzionat, in cele din urma, cu PDSR-ul condus de Adrian Nastase, in timp ce PD-ul s-a transformat in PDL dupa fuziunea cu PLD.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News