Demagogie pura, marca USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 17:54
7037 citiri
Demagogie pura, marca USL (Opinii)
Foto: National

Mai bine tanar, bogat si sanatos, decat batran, sarac si bolnav sau, altfel spus, n-ar fi rau sa fie bine. Cam asa suna cele 10 propuneri facute de USL pentru intocmirea bugetului pe 2012.

Primele 5 masuri sunt de relansare economica: reducerea CAS, reducerea TVA, introducerea unei scheme speciale de TVA pentru agricultura, indexarea pensiilor cu rata inflatiei + 50% din cresterea salariului mediu pe economie, mentinerea cotei de cofinantare de la buget pentru proiectele derulate cu fonduri europene.

Sigur ca fiecare dintre ele, luata distinct, este salutara si de dorit. Reducerea fiscalitatii in general, chiar a cotei unice, cat timp suntem inconjurati de tari care nu numai ca au adoptat cota unica, ci au stabilit-o si la un procent mai mic decat noi, ar ajuta angajatorii si ar stimula consumul. Reducerea TVA a fost una dintre cele mai mari nenorociri din ultimii ani si a intarziat cu aproximativ un an iesirea din recesiune, dupa cum spun specialistii BNR. Sigur ca ar fi bine ca pensiile sa creasca, cat mai mult cu putinta, dar deja bugetul asigurarilor sociale este intr-un deficit anual de 3,6 miliarde de euro.

Jeffrey Franks a avertizat deja: ne indreptam spre o noua furtuna si suntem doar cu putin mai pregatiti decat in urma cu doi ani. Parte din datoria publica ajunge la scadenta si trebuie rambursata. Deocamdata nu exista excedent bugetar si nici nu putem miza pe o crestere economica spectaculoasa, asa ca datoria va fi rostogolita prin noi imprumuturi. Finantarea minima de care are nevoia Romania anul viitor, vreo 15 miliarde de euro, va fi insa tot mai greu de gasit si banii tot mai scumpi, caci bancile fripte cu Grecia vor sufla si in iaurt.

In aceste conditii, Romania nu-si poate permite un deficit mai mare de 3%. Cum sa-l obtii daca iei in bloc masurile propuse de Opozitie si care, inevitabil, in prima faza vor avea ca efect scaderea veniturilor bugetare? Cel mult, guvernul se poate gandi doar la una dintre aceste masuri pentru a stimula economia si poate ca cea mai urgenta ar fi reducerea TVA. Dar luarea acestor masuri impreuna ar conduce direct spre un dezastru bugetar.

USL crede ca a gasit 5 masuri rapide de compensare a acestei scaderi: reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, pentru oprirea risipei actuale, blocarea cheltuielilor de partid, obligarea primului-ministru de a nu mai folosi fondul de rezerva al guvernului decat pentru situatii de urgenta (catastrofe naturale), in locul alocarii de fonduri primarilor puterii, mentinerea contribuitiei la pilonul 2 de pensii, stimularea atragerii de fonduri europene.

Din nou, toate sunt mai mult decat corecte. Dar si sa pornim de la ideea ca sunt sincere si de buna credinta, lipsesc cifrele care sa arate ca sumele pierdute ca urmare a aplicarii primelor 5 masuri vor fi compensate indestulator efectele primelor 5 masuri. Chiar daca am avea numai bune intentii, trebuie sa fim si realisti.

Dar eu nu pot crede ca ele sunt de buna credinta. Vrea USL sa ne spune ca daca maine ar prelua guvernarea, ar taia banii pentru clientela? Da, pentru clientela PDL, dar ei ar fi directionati rapid si integral catre clientela social democratilor, lihnita dupa atata opozitie. Tot baronetul USL, cu burta lipita de stomac, abia va astepta sa puna mana pe bani, inclusiv pe rezerva guvernului pentru a face ceea ce a facut de fiecare data cand a fost la putere.

Avem dovezi elocvente in judetele cu presedinti de consilii judetene din opozitie, caci jaful pe care l-a facut TelDrum in Teleormanul lui Dragnea, care a scandalizat Bruxelles-ul, nu e cu nimic mai onorabil decat cel pe care-l fac baronii PDL. Cat despre rezerva guvernului, in 2008, Calin Popescu Tariceanu a alocat din acest fond aproape 136 de mii de euro pentru fiecare primarie a PNL, 141 de mii pentru fiecare primarie a UDMR, 132 de mii pentru PSD si doar 34 de mii de euro pentru fiecare primarie a PDL. In 2004, Adrian Nastase a impartit jumatate din intreaga rezerva a primariilor PSD.

Asadar propunerile cu clientela si fondul de rezerva suna bine, dar sunt de o ipocrizie si o demagogie gretoasa. Iar problema USL este ca oamenii o simt si o resping. Electoratul a inceput sa taxeze lipsa de idei reale a Opozitei si sa inteleaga ca e usor sa scoti din gusa tot felul de propuneri generoase, ca doar nu tu esti obligat sa le aplici. Iar ce ai facut cand puteai sa faci ce propui acum arata cifrele.

Cu o asemenea abordare, nu e de mirare ca USL a inceput sa coboare in sondaje, aflandu-se acum la pragul lui 50%. Si ce pierde USL nu se duce la PDL, ci ingroasa absenteismul, adica numarul celor care asteapta propuneri fezabile din partea unui partid care sa poata vorbi fara a fi ridicol despre taierea banilor clientelei si economisirea rezervei guvernului. Acel partid inca nu exista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#USL propuneri buget, #Ponta Antonescu buget 2012 , #Victor Ponta