Defensiva ofensiva a lui Adrian Nastase (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 12:54
9414 citiri
Defensiva ofensiva a lui Adrian Nastase (Opinii)
Foto: romaniainternational.com

In PSD pare sa fi inceput un razboi surd, in comparatie cu care episodul Geoana ar parea o simpla joaca. Caci sunt implicate personaje de cu totul alt calibru.

Saptamana trecuta, institutul Ovidiu Sincai emitea o analiza, "Perspective ale anului politic 2012", cu concluzii sumbre pentru PSD: "PDL nu poate castiga alegerile, dar USL le poate pierde, pe baza propriilor erori".

Raportul enumera erorile strategice comise de Victor Ponta, care ar putea avea acest rezultat de cosmar pentru social democratii satui de vaci slabe. Intre ele: formarea pripita a USL, inainte ca PSD si PNL sa-si fi consumat separat potentialul de crestere; duplicitatea in discursul anticoruptie - DNA e bun cand cerceteaza democrat liberali si rau cand se intreapta impotriva pesedistilor; revenirea obsesiva la intentia de suspendare a presedintelui Basescu; excluderea prea putin motivata lui Mircea Geoana; excesul de populisme si lipsa proiectelor alternative viabile.

Este exact ceea ce ii reproseaza si presa lui Victor Ponta, numai ca de aceasta data lovitura vine din interior. Caci, sa nu uitam, Institutul Ovidiu Sicai, este unul de casa al PSD, condus de Adrian Nastase si Adrian Severin. Sigur nu e nimic rau intr-un semnal de alarma. Dar daca ar fi fost unul prietenos, ar fi ramas o analiza secreta, precum sondajele de uz intern, din care actuala conducere a partidului sa traga propriile concluzii. Dar raportul extrem de incomod pentru Victor Ponta a devenit public.

Nu cred ca el se adreseaza in principal electoratului, ci mai ales poporului pesedist, pentru a submina autoritatea lui Victor Ponta, tocmai dupa momentul de glorie al acestuia, de la Comitetul Executiv soldat cu excluderea lui Mircea Geoana. Acest raport se coroboreaza cu cele mai recente sondaje de opinie care crediteza USL cu 51,7%. Sigur, ca poza a momentului ar fi de bine, caci Uniunea Social Liberala ocupa primul loc. Practic insa e pe trend descendent, chiar dramatic daca ne amintim ca la formare avea 70%. Iar daca luam in calcul marja de eroare, este posibil ca USL sa fi coborat deja sub pragul psihologic de 50%.

De ce acest atac? Pentru ca Adrian Nastase stie ca defensiva cea mai eficienta este ofesiva. Fostul premier se afla in fata unui moment extrem de dificil. Saptamana viitoare ar trebui sa fie pronuntata sentinta in dosarul Tamara si se pare ca este de asteptat o condamnare. Chiar daca pedeapsa va fi cu suspendare, simpla confirmare a vinovatiei sale si deci a etichetei de coruptie ii va vulnerabiliza foarte tare pozitia.

Nu ca pesedistii ar fi impresioanti de o asemenea fapta. Dimpotriva as zice ca in PSD, ca in toata politica romaneasca, coruptia este privita ca o virtute, cu conditia ca de ea sa beneficieze si partidul. Dar daca Victor Ponta va reusi sa prezinte aceasta condamnare drept un bolovan electoral de piciorul USL, ea ar putea deveni o buna ocazie sa mai scape de un rival incomod din vechea garda. Deja presedintele PSD a anuntat ca, desigur, crede in nevinovatia lui Adrian Nastase, dar va respecta decizia Inaltei Curti. Si cum anume o va respecta? Poate printr-un nou CEX?

Asadar, un Victor Ponta puternic este ultimul lucru de care are nevoie Adrian Nastase acum. Si cum cunoaste foarte bine psihologia partidului pe care l-a condus, fostul premier stie ca tanarul presedinte PSD are nevoie de un ingredient esential pentru a folosi cu succes impotriva sa eventuala condamnare. Are nevoie sa para liderul care garanteaza victoria, caci numai asa va fi urmat fara cracnire de haita.

Iar raportul Institutului Ovidiu Sincai exact in aceasta incredere loveste. Cat de tare, am putea vedea cat de curand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adrian Nastase PSD, #Nastase Geoana PSD, #PSD USL sondaje , #PSD