De ce destramarea USL va fi istorica (Opinii)

Duminica, 23 Februarie 2014, ora 22:524860 citiri
De ce destramarea USL va fi istorica (Opinii)

Daca nu se intampla minunea, foarte curand USL nu va mai exista. Si-au dorit-o ambele parti, ba chiar as crede, in ciuda multor opinii, ca de data asta PSD a dorit-o mai mult.

Dincolo de chestiunile spectaculoase ale fiecarui scandal politic, destramarea USL inseamna finalul unei ere si poate insemna o schimbare de 180 de grade in politica romaneasca.

Formidabila alianta stransa impotriva lui Traian Basescu se va fi destramat. Si izolarea acestuia se va fi terminat, acum ca dusmanul comun va fi PSD cu micii sai aliati. Pentru Crin Antonescu, desi retoric va fi si anti-Ponta, si anti-Basescu, cea mai buna varianta strategica mi se pare cooperarea cu seful statului, mai ales in perspectiva prezidentialelor.

Acesta din urma ar face bine sa nu rateze sansa asta, intrucat alta nu va aparea prea curand. Stim foarte bine ce a insemnat pentru Traian Basescu faptul ca a ajuns intr-o completa izolare politica - a supravietuit la mustata unei batalii prezidentiale si unui referendum si singura majoritate cu ajutorul careia a putut "misca" a fost una construita cu fugari politici.

Este posibil ca si acuzatiile constante la adresa institutiilor statului sa slabeasca, tot din considerente strategice. PNL nu se poate transforma peste noapte intr-un aparator feroce al DNA, dar nici nu cred ca va ramane ce a fost pana acum: unul dintre principalii sai atacatori.

Inca ceva - si PDL, pe care acum nu il mai putem lega de Traian Basescu, iese din izolare si poate sa joace acum, avand mai multe posibilitati in fata. Singura problema - risca sa piarda ceva electorat in fata PNL.

PSD. E bine acum, dar pe viitor?

PSD poate sta linistit pentru moment, nu va avea probleme in a-si asigura majoritatea parlamentara. Pentru moment. PSD poate continua pe linia "noi singuri si mici partide pentru majoritate". Insa in cativa ani risca sa intre el in izolarea strategica in care se gasea pana in 2007. Si nu-i va fi bine deloc, mai ales daca va scadea in sondaje.

Strategia PSD pare acum mai clara - castiga si presedintia si are toate institutiile in mana, apoi are grija sa nu repete greselile din 2004, cand i-a scapat puterea din mana.

Factorul ce poate schimba lucrurile

E important de retinut asta - analiza de fata e una statica, ce va functiona daca regulile nu se schimba, insa mai ales daca nu se schimba actorii. Pentru ca, daca Antonescu va pierde puterea in PNL si vine Tariceanu, va fi cu totul altceva.

Acesta, desi are deschisa si optiunea PDL, are intrare la cei din PSD. Si el i-ar vrea, si ei pe el. Nu din vreo afinitate, ci pentru ca asa se castiga alegerile in partid - aratand ca tu esti cel care ii poate aduce la guvernare, indiferent cu cine te aliezi.

Astfel incat e posibil ca rearanjarea strategica poate sa nu dureze mult si sa avem un USL renascut.

Pana atunci insa putem comenta ce vedem - ca USL nu mai exista, practic. Scopurile sale vor fi pastrate de USD, insa deja nu mai e acelasi lucru. Putem vedea un alt viitor politic. Am putea chiar spune ca am trecut la epoca post-Basescu. Ura fata de acesta n-a fost de ajuns sa tina PSD si PNL unite.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News