Criza politica din Romania in presa internationala: Atentie la economie!

Joi, 27 Februarie 2014, ora 12:53 3707 citiri

Ruperea coalitiei de guvernare din Romania a facut inconjurul presei internationale. Doua publicatii importante se concentreaza pe consecintele economice ale crizei politice din Romania si pe efectul asupra investitorilor straini.

Bloomberg face o analiza detaliata a efectelor economice. Specialistii citati de aceasta publicatie pun accent mai ales pe fragilitatea economiei romanesti, in pofida cresterii economice din 2013.

"Actualele tensiuni servesc drept aducere aminte ca politica romaneasca este volatila si continua sa arunce o umbra. Desi cresterea economica in Romania a fost anul trecut mai rapida decat se astepta, economia ramane fragila", avertizeaza William Jackson, economist specializat in piete emergente la Capital Economics Ltd. din Londra.

Pentru strategul Abbas Ameli-Renani de la Royal Bank of Scotland Group Plc, "este incert daca Parlamentul supravietuieste pana la urmatoarele alegeri parlamentare din 2016", dar "slaba majoritate parlamentara va fi suficienta pentru ca Ponta sa evite pe termen scurt alegerile anticipate".

In acelasi timp, Reuters impartaseste ideea ca anticipatele sunt improbabile, insa atrage atentia ca o majoritate redusa in Parlament inseamna ca Guvernului ii va fi mai greu sa treaca reformele din legislativ, inclusiv cele privind curatarea companiilor de stat ineficiente.

La fel ca si alte piete emergente, activele romanesti au fost atinse de zgaltaielile provocate de faptul ca pachetul de stimulare a economiei americane este pe sfarsite, dar si de criza din Ucraina si propria instabilitate politica, scrie sursa citata.

Acesta este un moment in care al doilea cel mai sarac stat european ar trebui sa capitalizeze revenirea economica de 5,2% din ultimul trimestru si revenirea exporturilor.

"Ideea este ca tara se misca din nou in zona volatilitatii politice din ultimii ani, exact ceea ce actualul Guvern a incercat sa stopeze", spune Simon Quijano-Evans, cercetator al pietelor emergente la Commerzbank. In aceste conditii, "orice neajunsuri pe partea politica vor duce la dureri de cap tot mai mari pentru investitorii straini", crede acesta.

"Stiam ca riscul politic este foarte ridicat - insa prabusirea Guvernului a venit ca un soc", explica si un specialist de la Nomura Global Markets Research. "Cea mai mare temere este incetinirea reformelor structurale necesare care vor fi mult mai dificil in mediul electoral, incins de anul acesta", continua specialistul.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
e timpul sa fiti zdruncinati ca sa nu deveniti pasivi !
C
Cronos
rank 3
Sa stea linistiti!! INS va oferi numai date imbucuratoare