Credeti ca USL ar trebui sa demisioneze din Parlament? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 09:18
6512 citiri
Credeti ca USL ar trebui sa demisioneze din Parlament? - Sondaj Ziare.com
Foto: Ziarul Unirea

Uniunea Social Liberala trebuie sa ia in aceste zile, pana la inceperea noii sesiuni parlamentare, una dintre cele mai importante decizii de la infiintarea sa: merge sau nu pana la capat cu demisia tuturor parlamentarilor?

Ideea a fost lansata si puternic sustinuta de PNL, nu numai prin declaratiile liderului Crin Antonescu, ci si prin fapte concrete, cum ar fi demisia deputatului tulcean Octavian Popa, inregistrata oficial, sau cele ale deputatilor Adriana Saftoiu si Ludovic Orban, semnate si inmanate presedintelui PNL pentru a fi inregistrate oficial saptamana viitoare.

Crin Antonescu: Sa ne dam toti demisia, daca asta vor oamenii

De altfel, la intalnirea informala a senatorilor si deputatilor PNL, care a avut loc la inceputul acestei saptamani, Crin Antonescu a anuntat public: "Am vazut pozitia Puterii, si din ceea ce am discutat sunt mandatat sa comunic un consens in legatura cu dorinta parlamentarilor liberali de a ne retrage din acest Parlament si a nu reveni decat prin votul romanilor".

Liderul PNL a precizat insa ca decizia va fi oficializata numai dupa discutii cu ceilalti parteneri din USL, respectiv PC si PSD.

Mai multi parlamentari liberali si-au scris demisiile. Orban si Saftoiu pleaca sigur

Spre deosebire de liberali, social-democratii s-au aratat mult mai rezervati in aceasta privinta. Chiar daca Victor Ponta s-a declarat initial cu totul de acord cu actiunea politica anuntata de Crin Antonescu, afirmatiile sale ulterioare au fost mult mai nuantate.

El a recunoscut public, joi la Radio Romania Actualitati si vineri la Romania TV, ca, neinsotita de demisia parlamentarilor Puterii, plecarea tuturor senatorilor si deputatilor USL nu duce la alegeri anticipate, in schimb da unda verde tuturor proiectelor legislative ale coalitiei guvernamentale.

Ponta le cere din nou parlamentarilor Puterii sa demisioneze ca sa se faca anticipate

Din pozitiile adoptate in ultimele zile de mai multi lideri USL se prefigureaza o noua solutie: boicotul Legislativului, mai exact absentarea parlamentarilor de la lucrarile celor doua camere, adica o ramanere pe pozitii, fara incasarea indemnizatiilor, si participarea la vot doar in momentele cheie, cum ar fi cel pentru demiterea guvernului Boc.

Acestea ar fi, in rezumat, faptele. Care sunt insa argumentele pro si contra unei demisii pe linie a parlamentarilor USL?

Adriana Saftoiu: Ar fi un gest de demnitate si onoare fata de cetatenii care cer alegeri anticipate

Deputatul PNL Adriana Saftoiu este unul dintre sustinatorii fara rezerve ai plecarii tuturor liberalilor din forul legislativ, spunand ca acesta este "un gest de demnitate si onoare" fata de cetatenii care cer, in strada si nu numai, alegeri anticipate.

Intr-un interviu acordat Ziare.com aceasta a reamintit ca sondajele arata ca 9% dintre romani nu mai au incredere in Parlament, iar in aceste conditii PNL ar trebui sa dea un exemplu de demnitate si sa isi depuna mandatul, aratand ca se invoieste sa se intoarca in fata electoratului pentru a-i cere din nou votul.

"E o clasa politica legitima? Poti tu sa iei decizii in numele cetatenilor, pentru cetateni, cand tu nu mai ai legitimitate, nici autoritate?", isi intreaba ea colegii parlamentari din toate partidele, si de la Putere si din Opozitie.

Totodata, insa, Adriana Saftoiu admite ca, din punct de vedere tehnic, o demisie in bloc a Opozitiei nu ar opri desfasurarea lucrarilor in Parlament, dar spune ca mai exista si aspecte morale.

"Daca ne limitam la partea tehnica, este adevarat. Eu vreau insa sa cred ca e ceva mai mult decat atat, e un aspect moral al problemei. Poti sa faci alegeri, in cazul in care Opozitia isi da demisia, in 200 de colegii si pentru mandate care sunt valabile doar pana in toamna?(...)

Sau, mai exista varianta sa nu faca alegeri partiale, cum se intampla in cateva colegii deja vacante. Asta deja mi se pare revoltator! In acel moment ramane Partidul Unic, cu un parlament care sustine ca e democratic, dar fara Opozitie, cetateni in strada si cetateni la televizor care spun ca sunt nemultumiti", a explicat Adriana Saftoiu semnificatia si efectul important al demisiei tuturor parlamentarilor Opozitiei din Parlament.

Mai mult, ea spune ca lucrurile ar fi stat cu totul altfel daca PSD si PNL ar fi adoptat o pozitie atat de radicala mai devreme, dupa erori grave comise de actuala Putere, cum a fost "abuzul de la votul pe Legea Pensiilor". In opinia sa, dupa evenimentele din ultimele doua saptamani Opozitia nu se mai poate prezenta la sesiunea parlamentara care incepe pe 1 februarie "ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat", iar o simpla greva parlamentara nu va avea niciun efect.

Adriana Saftoiu: Nu imi retrag demisia indiferent ce decide USL - Interviu Ziare.com

Mircea Diaconu: Am fi cei mai mari fraieri

Capcanele unei abandonari a Parlamentului de catre USL sunt foarte multe, avertizeaza mai multi lideri PSD, PNL, dar si UDMR.

Intr-o interventie la Realitatea TV, senatorul UDMR Gyorgy Frunda i-a atentionat pe adversarii politici ca potrivit aritmeticii parlamentare, daca nu demisioneaza decat USL, in ambele camere ramane cvorumul necesar, iar activitatea legislativului nu este nicidecum blocata.

De asemenea, presedintele Consiliului National al PSD, deputatul Adrian Nastase, a atentionat ca, potrivit Constitutiei, demisia parlamentarilor, indiferent de numarul lor, ca sunt 2 sau 200, nu declanseaza alegeri anticipate, asa cum doreste Opozitia, ci doar alegeri partiale in colegiile vacantate, cu mandat pana la finalul actualei legislaturi.

Adrian Nastase: Demisia parlamentarilor nu e o solutie

Si mai explicit a fost vicepresedintele PNL, senatorul Mircea Diaconu, care a aratat ca un astfel de gest al USL ar lasa Puterea sa-si indeplineasca toate planurile. "Daca, teoretic, Parlamentul scade pana la 25 de oameni, institutia functioneaza cu jumatate plus unu. Deci, trebuie 13 oameni si Parlamentul functioneaza pentru ca are majoritatea prezenta", a declarat Diaconu.

In opinia sa, daca parlamentarii USL ar demisiona ar fi "cei mai mari fraieri". Solutia sa? "Ramanem in Parlament, dar nu suntem fizic si atunci vom bloca cvorumurile tot timpul, peste tot: si in comisii, si in birourile permanente, si in plen", a explicat Mircea Diaconu.

Un alt argument important impotriva demisiei USL in bloc ar fi acela ca Opozitia nu ar mai putea contesta nicio lege la Curtea Constitutionala, iar Puterea ar trece legi la care pana acum nici nu putea visa.

In plus, unul dintre cele mai importante scopuri politice ale USL, suspendarea presedintelui Traian Basescu, ar deveni imposibil de atins.

"Procedural nu va mai avea practic cine sa initieze un asemenea demers, daca noi vom demisiona cu totii din parlament. (...) Practic, nu mai avem instrumente deloc", a recunoscut senatorul PNL Teodor Melescanu intr-un interviu acordat Ziare.com, in care a precizat si ca USL va trebui sa ia o decizie pana incepe noua sesiune parlamentara, dar sa fie o decizie comuna, a tuturor partidelor componente.

Melescanu, despre demisii: USL trebuie sa ramana unita

Acestea fiind argumentele si contraargumentele, Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Credeti ca ar fi bine sa demisioneze toti parlamentarii USL, pentru a sanctiona ceea ce ei numesc "abuzurile" Puterii si in semn de respect pentru romanii care cer in strada alegeri anticipate, sau ar trebui sa ramana si sa continue lupta politica?

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#demisii parlamentari USL, #demisie Adriana Saftoiu, #boicot parlament, #greva parlamentara , #PNL