Cine este de vina pentru criza din USL? - Sondaj Ziare.com

Sambata, 22 Februarie 2014, ora 12:30
6752 citiri
Cine este de vina pentru criza din USL? - Sondaj Ziare.com

Pe 5 februarie 2011, era semnat protocolul de colaborare din cadrul USL, intre PNL, PSD, UNPR si PC. Trei ani mai tarziu, aceleasi partide sunt divizate de neintelegeri, ultimele trei si-au facut o uniune a lor, iar USL este la un pas de rupere.

Practic, este vorba despre cateva zile, presedintele PNL Crin Antonescu dand un ultimatum "pana luni sau marti" astfel incat presedintele PSD Victor Ponta sa decida daca va merge mai departe cu un Guvern USL sau cu unul USD.

Antonescu: Pana luni vom avea fie un Guvern USL, fie Guvern USD ilegitim, caruia ii cerem demisia

Printre nemultumirile liberalilor se numara insasi infiintarea USD, cu care initial Antonescu fusese de acord, intentia lui Ponta de a-l numi pe presedintele PC Daniel Constantin intr-o functie de vicepremier, precum si neintelegeri legate de nominalizarile liberalilor pentru posturile de ministri. De cealalta parte, cei din USD nu vor sa renunte la noua alianta si nici la postul de vicepremier pentru Constantin, insa s-au declarat de acord cu orice revendicari ale PNL privitoare la ministri.

USD vs. PNL

Marti, BPN al liberalilor a decis sa ceara celorlalte trei partide din USL anularea documentelor privind infiintare USD.

Social-democratii au transmis, miercuri, ca Antonescu a salutat infiintarea noii aliante electorale, cu cateva zile inainte, pe 10 februarie. "Din punctul meu de vedere este un lucru normal, un lucru anticipat, este o alianta formata din aliati ai nostri si urez succes la europarlamentare", spunea atunci Crin Antonescu.

PNL mentine propunerile de ministri, vrea scaderea numarului de ministere si desfiintarea USD

Tot miercuri, cei trei lideri ai USD, Victor Ponta, Daniel Constantin si Gabriel Oprea, au anuntat ca USD s-a format ca alianta electorala in urma deciziei comune a PNL si a celorlalte trei partide din USL - PSD, PC si UNPR - de a participa separat la europarlamentare, singurele alegeri pentru care nu sunt interzise aliante in protocol.

USD ii da replica lui Antonescu: In protocolul USL nu scrie nimic de alianta pentru europarlamentare

Victor Ponta vs. Crin Antonescu

Presedintele PSD, Victor Ponta, a spus joi dupa-amiaza, ca are convingerea ca presedintele liberal Crin Antonescu vrea sa candideze la alegerile prezidentiale din partea Opozitiei.

"Am, ca si altii, convingerea ca domnul Antonescu a luat decizia de a merge singur si de a fi un candidat din opozitie", a spus Ponta, joi. Ulterior, vineri, a nuantat afirmatia, sustinand ca vorbele sale au fost putin scoase din context de jurnalisti.

Ponta: Am convingerea ca Antonescu a decis sa candideze la prezidentiale din Opozitie

"Nu am zis ca e candidat din partea Opozitie, am spus ca sentimentul, senzatia mea, poate gresita, este ca domnul Antonescu doreste sa candideze la functia de presedinte fara a se mai asocia cu responsabilitatea guvernarii", a spus premierul, vineri.

In replica, presedintele PNL a afirmat ca este "o declaratie pentru mine foarte clara ca stam degeaba pana luni, ca decizia domnului Ponta, a partidului pe care il conduce, este acela de a inchide existenta USL, dar ca, fara sa aiba taria sa spuna acest lucru, se arunca vina, se gaseste scuza si se minte". Totodata, Antonescu a catalogat declaratia lui Ponta drept "obraznica si mincinoasa".

Antonescu: Nu cred ca mai are rost sa asteptam pana luni

Vice PNL: Alegerile prezidentiale sunt miza agitarii apelor! Ne-ar fi mai bine iesiti de la guvernare

De asemenea, vicepresedintele PNL Marian Petrache a declarat, pentru Ziare.com, ca alegerile prezidentiale reprezinta motivul tuturor tensiunilor din USL, apreciind ca pentru PNL ar fi mai bine daca ar iesi de la guvenare.

Daniel Constantin vs. Klaus Iohannis

Fiecare dintre cele doua parti a avut un personaj politic cu care ceilalti nu au fost de acord, si ambii s-au invartit in jurul postului de vicepremier.

Cererea PNL a fost ferma in cazul presedintelui PC, Daniel Constantin, de a nu fi desemnat cel de-al patrulea vicepremier in Guvern, asa cum intentiona USD. Luni, presedintele PC a spus clar ca nu vrea sa renunte la pozitia de vicepremier, insa doua zile mai tarziu a recunoscut ca partidul sau nu se "cramponeaza" de aceasta functie, astfel ca a renuntat la ea.

Criza prelungita in USL: Ministri PSD, pe posturile liberalilor si noi amenintari de la Antonescu

Liberalii sustin in continuare ca nu doresc ca Daniel Constantin sa fie numit cel de-al patrulea vicepremier al Guvernului, Antonescu declarand joi seara ca acceptarea acestuia in functe ar reprezenta "un fel de spaga" pe care ar trebui sa o dea PNL pentru ca si Klaus Iohannis sa fie desemnat vicepremier.

Victor Ponta a explicat, luni, ca nu il poate propune pe Iohannis ministru de Interne si vicepremier: "Cum ar putea sa fie numit cineva intr-o functie care nu exista? Functia de 'ministru de Finante-vicepremier' este a PNL, orice propunere imi fac, imediat o inaintez".

Dragnea: Nu desfiintam USD, dar ii asteptam pe liberali cu drag in Guvern, pe pozitiile solicitate (Video)

Ulterior, joi, presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a spus ca social-democratii sunt de acord cu toate cerintele PNL in privinta ministrilor, inclusiv cu numirea lui Iohannis in functia de vicepremier cu atributii pe Finante.

Crin Antonescu afirmase, miercuri, ca "oamenii fac pe dracu' in patru sa nu fie Iohannis in guvern", referindu-se la social-democrati, precizand ca faptul ca "PSD si aliatii" nu il accepta pe Iohannis in Guvern "arata ca au alte ganduri".

Tot joi, Iohannis a afirmat ca nu are cum sa faca un pas inapoi in ce priveste propunerile pentru functiile din Guvern, explicand ca partidul si-a dorit sa fie vicepremier si ministru de Interne, iar el a acceptat, adaugand ca nu este potrivit sa fie propus pentru functia de ministru de Finante.

Basescu: Ponta si Antonescu, chiar sunteti iresponsabili? Faceti-l, frate, pe Iohannis vicepremier, dar incetati criza!

Nu in ultimul rand, presedintele Traian Basescu a lansat un apel, miercuri seara, catre Victor Ponta si Crin Antonescu, cerandu-le acestora sa fie responsabili si chiar sa il faca pe Klaus Iohannis vicepremier, insa sa inceteze criza.

In acelasi timp, vineri seara, senatorul PNL Teodor Atanasiu, care reprezinta propunerea liberalilor pentru functia de ministru al Economiei, a fost primul care a inaintat ipoteza demiterii premierului Victor Ponta, afirmand ca PNL va initia o motiune de cenzura in acest sens.

In aceste conditii, Ziare.com va invita la vot si va intreaba cine este de vina pentru criza din USL? Crearea USD sau pretentiile PNL? Declaratiile lui Victor Ponta sau cerintele lui Crin Antonescu? Ori discutiile din jurul lui Daniel Constantin si Klaus Iohannis?

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#vinovat criza USL, #Ponta Antonescu prezidentiale opozitie, #PNL Constantin vicepremier, #PNL desfiintare USD, #PSD Iohannis vicepremier, #Antonescu ultimatum Ponta , #PNL