Chiar vrea USL sa-l demita pe MRU? (Opinii)

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 23:59
10615 citiri
Chiar vrea USL sa-l demita pe MRU? (Opinii)

Teoretic, de astazi, Opozitia are majoritate in Senat, dupa demisia din PDL a lui Iosif Secasan. Practic insa, inversarea raportului de forte depinde un om. Un om pe care Victor Ponta n-a mai stiut cum sa-l umileasca si pe care a sfarsit prin a-l exclude in PSD. Ati ghicit, majoritatea USL la Senat sta in votul lui Mircea Geoana.

Norocos, ca de obicei, domnul Geoana este aruncat de circumstante cu totul independente de el in situatii foarte avantajoase. Se poate razbuna pe Victor Ponta, umilindu-l in situatii cheie. Sau isi poate negocia strans fiecare vot. E drept ca pe cat de norocos, pe atat de ... inabil este fostul de presedinte PSD, care a reusit adesea sa anuleze sanse aparent imposibil de ratat.

Dar, dincolo de matematica ironica a votului, ce vrea sa faca USL cu aceasta majoritate? "Avand majoritate, este probabil sa mergem si la alte legi pe care vrem sa le respingem", spune Victor Ponta. Altele in afara de cele impuse de MCV, desi la votul privind confiscarea extinsa, din zilele trecute, nu a fost la vot nici picior de USL. Asadar, ajuns in situatia fericita de a avea decizia in mana, Victor Ponta nu are in plan sa construiasca nimic. Stie sigur doar ce vrea sa distruga. Inclusiv Guvernul Ungureanu?

Liderii USL au anuntat deja o motiune de cenzura pentru 17 aprilie, pe tema facultatii de medicina cu predare inclusiv in limba maghiara, infiintata la Targu Mures. Motiunea ar avea sanse destul de mari de reusita. In PDL domneste haosul, parlamentarii democrat liberali fierb impotriva premierului dupa acesta a refuzat sa deschida pusculita pentru primari, iar chestiunea facultatii maghiare este foarte enervanta mai ales pentru organziatiile din Ardeal care se tem de costul electoral al masurii. Una peste alta, poate ca niciodata Opozitia nu a fost mai aproape de rasturanrea Puterii.

Dar oare vrea USL cu adevarat sa rastoarne Cabinetul Ungureanu? Am mari indoieli.

USL nu are niciun interes sa dovedeasca inainte de alegeri ca promisiunile de pana acum sunt irealizabile. Si dupa cat au promis, asteptarile electoratului sunt, desigur, mari. In plus, liderii USL stiu bine ce lupta salbatica pentru impartirea puterii se va declansa atat in interiorul partidelor cat si intre ele si ce ce spectacol dezgustator va oferi USL tocmai in an electoral. Majoritatea pe care s-ar baza viitorul guvern ar fi fragila si orice dezertare din tabara Puterii, care s-o intareasca, ar avea un pret enervant pentru liberalii si social democratii aflati la coada. Vedem deja ca Sorin Frunzaverde nu a fost primit chiar cu bratele deschise decat de Crin Antonescu.

Teoretic, dupa eventuala demitere a Guvernului, Opozitia ar putea forta anticipatele. Aceasta procedura depinde insa de Traian Basescu. Presedintele este cel care poate, dar nu este obligat sa dizolve parlamentul. Dar daca presedintele nu dizolva Parlamentul? Si daca presedintele ii propune explicit si public lui Victor Ponta sa creeze guvernul? Cum poate USL refuza onorabil si fara pierderi masive de imagine o asemenea oferta?

Sigur, teoretic, presedintele poate fi suspendat. Practic insa procedura este cu mult mai complicata decat in 2007, pentru ca avizul Curtii Constituionale nu mai este consultativ, ci obligatoiu. Iar mai tarziu, la referendum, trebuie sa voteze pentru demitere jumatate plus unul din numarul celor inscrisi pe listele electorale. In fapt, mare minunea daca prezenta la vreun vot depaseste jumatate plus unu.

Una pestre alta, daca rastoarna Guvernul, USL risca sa aiba de ales intre a guverna sau a refuza explicit sa guverneze, ambele decizii cu mare risc electoral. Si ma indoiesc ca USL doreste sa isi asume acest risc.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#majoritate parlament, #exod PDL, #guvernare USL , #PDL