Cele 7 strategii de atac ale USL la PD-L (Opinii)

Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 12:47
4268 citiri
Cele 7 strategii de atac ale USL la PD-L (Opinii)
Foto:hellosm.ro

Alegerile locale si parlamentare vor avea loc abia in 2012, insa campania electorala a inceput demult. Pentru toata lumea, fie de la Putere sau din Opozitie. Ceea ce e interesant e faptul ca Opozitia, pentru prima data dupa mult timp, are deja o strategie unificata de atac.

Stiu exact ce vor spune si in ce puncte vor lovi cei de la PD-L. Strategii politici ai Uniunii Social Liberale au elaborat deja principalele directii, lucru care, la o analiza atenta, se poate observa din declaratiile si pozitiile celor mai importanti oameni din Opozitiei.

Aceste lucruri le putem vedea cu usurinta din temele pe care le abordeaza in mod repetat, metodic si folosind mereu aceeasi logica si aceleasi unghiuri de atac. Planul de atac al USL a fost deja facut. Si el contine cateva lucruri interesante, ce pot fi grupate in sapte strategii, pornind de la resaparea unui nationalism antimaghiar impachetat subtil pana la folosirea unei comparari a lui Basescu si a PD-L cu Ceausescu si Partidul Comunist, pentru evitarea compararii cu socialistii.

1. Tema furtului alegerilor

Stim de acum. USL va acuza PD-L de frauda electorala. De frauda electorala masiva. Pe masura ce se vor apropia alegerile, orice va deveni incercare de frauda electorala. Fondurile alocate preferential primarilor Puterii, legea votului prin corespondenta, o noua lege electorala, mituirea alegatorilor, votul multiplu si asa mai departe. Nu conteaza ca PSD si PNL vor face exact aceleasi lucruri, acolo unde au primari si presedinti de Consilii Judetene. Sau ca au facut aceste lucruri la absolut toate alegerile.

PSD, creatorul sistemului "mici si bere contra voturi si putere", va acuza furibund tentativa de furt al alegerilor. La fel si PNL. Si vor fi exacti - vor spune ca au identificat un anumit numar si vor arata exact cu degetul. Deocamdata, merg pe o cifra usor de retinut - au gasit cinci metode prin care PD-L va frauda, in viziunea lor.

Desigur, nimeni nu-l va impiedica pe Marian Vanghelie sa dea camioane cu telefoane alegatorilor sau pe alti baroni locali ai PSD si PNL sa foloseasca aceleasi metode. USL va fi mai credibila cand va acuza asta - pentru ca PD-L e la putere si are resursele. Trebuie sa fie prezentat ca un monstru ce se agata de putere. Intre timp, USL se declara public "fara bani", pentru a induce ideea ca nu poate cumpara voturi fiindca nu are cu ce.

Dragnea: 67 la suta in sondaje nu e suficient, PD-L va fura, e un monstru.

2. Basescu, precum Ceausescu

Cei care fac planurile la USL stiu un lucru. Asocierea lor cu "socialismul" si implicit cu perioada comunista pe care o implica denumirea lor, prezenta PSD sau faptul ca in USL exista un securist si turnator dovedit precum Dan Voiculescu poate indeparta multi alegatori anticomunisti.

Planul de contraatac e simplu si in acelasi timp complicat. Asociindu-l pe Traian Basescu direct cu Ceausescu e unul dintre componentele acestui plan. Logica e aceea de a folosi vechea imagine de lider autoritar a sefului statului, alaturi de paralela intre criza Romaniei de la sfarsitul anilor '80 si cea de azi, precum si cea intre doi lideri aflati in cadere. Normal, ideea e una singura - tiranul trebuie sa cada, poporul va face asta.

De ceva timp, PD-L a inceput si el sa fie comparat cu Partidul Comunist, in aceeasi logica. Presedintele PNL, Crin Antonescu, spunea ca "e cea mai corupta, incompetenta si mincinoasa" putere de la Partidul Comunist incoace. Categoriile de public tinta? Anticomunistii, in primul rand. Cei plini de lehamite fata de putere, intr-al doilea.

3. Nationalism antimaghiar in Transilvania

"In Transilvania, acolo a crescut PD-L, acolo trebuie sa-l distrugem", declara secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. "USL va secera picioarele PD-L in Transilvania cu scandalul Viktor Orban", spunea si unul dintre comentatorii afiliati ai Opozitiei, Bogdan Chireac.

Semnalul e clar - se va merge pe cartea antimaghiara, mai ales pentru cucerirea Transilvaniei, fieful PD-L. Nu se va merge insa prosteste, atacand direct UDMR. Nu. Formatiunea maghiara se poate dovedi extrem de utila din punct de vedere politic, mai ales daca USL nu face 50%. Asa ca Opozitia a ales o cale mai ocolita de a starni nationalismul antimaghiar. Nu vorbeste de maghiarimea din Romania, vorbeste de cea de la Budapesta. Oricum starneste aceleasi sentimente antimaghiare in minte alegatorului nationalist si prea putin atent la nuante.

Cand Antonescu si Ponta il asociau cu premierul Ungariei, Viktor Orban, pe Traian Basescu, stiau acest lucru. Cand il acuzau in Parlament, la votul pentru motiunea de cenzura, ca cedeaza incercarilor de incalcare a suveranitatii Romaniei venite de la Budapesta, stiau ca pot obtine profit. Electoral.

4. Acuzele clasice, impachetate radical

La fiecare runda de alegeri, inevitabil, Opozitia spune acelasi lucru despre Putere. E corupta, e incompetenta, e clientelara. De data asta insa, o face altfel. Mai dur ca niciodata, mai inflexibil ca niciodata.

Acum Antonescu si Ponta vorbesc de oamenii de la putere folosind in stilul Vadim Tudor cuvinte precum "hoti, nenorociti, slugi". Si chiar "criminali" sau "ucigasi". De ce recurg la asta? Din doua motive. Unul ar fi ca sunt destul de duri incat sa-i tina piept lui Traian Basescu, el insusi adeptul acestui limbaj in campania din 2004. Al doilea, sa arate ca pur si simplu s-a ajuns la capatul rabdarii. Ca nu se mai poate. Ca actuala Putere e atat de ticalosita incat ii face pe oameni sa-si piarda cumpatul. Practic, USL vrea sa se identifice cu omul din strada, cel caruia ii vine sa injure. Asa fac si ei.

Atat timp cat economia va merge prost si masurile dure vor continua, strategia aceasta prinde.

5. Vom schimba ce oricum nu va mai fi

Niciunul dintre partidele din Romania nu poate fi acuzat ca se fereste de populismul feroce. USL a adoptat insa o strategie populista mai mult decat interesanta. A promis ca "va schimba toate legile date de Boc imediat". Ca va da salariile bugetarilor inapoi.

Asta e o smecherie, insa. Oricum in momentul alegerilor parlamentare PD-L va fi dat oamenilor toti banii inapoi. Si cateva procente in plus. Ce mai poate da USL inapoi? Nimic din ce a fost dat deja. Dar in acesti aproape doi ani pana la alegeri, ii va ajuta extrem de mult sa spuna asta. Nu-i costa nimic. Oricum, multe dintre legi sau taieri vor fi uitate. Sau se va spune ca nu mai pot fi reparate.

6. Indatorarea tarii cand puteam lua fonduri

"Fiecare copil din Romania se naste avand o datorie de 5.000 de euro pe capul sau". Vorba ii apartine liderului celui mai mic partid din USL- cel Conservator, adica Daniel Constantin.

Dar si ceilalti oameni mai importanti din USL merg pe asta - PD-L a indatorat tara cu imprumuturile la FMI. A vandut-o. I-a amanetat viitorul. Trebuie sa luam bani de la oameni, cand de fapt puteam sa luam fonduri europene. I-am saracit pe oameni pentru asta.

Adevarul e insa altul. PSD a votat imprumutul de la FMI. Daca a indatorat tara PD-L. PSD a facut-o la fel. Iar fondurile europene se calculeaza pe perioada 2007-2013, iar PNL are nu numai cea mai slaba absorbtie a fondurilor europene, dar si cele mai putine proiecte facute. Avantajul lor? Prea putina lume stie asta. Sub 10% din populatie, probabil. Cea mai mare parte retine doar varianta USL. E mai simpla. Lumea tine minte cand e vorba de bani.

7. Anticoruptia lui Basescu - politie politica

Mesajul anticoruptie a fost dintotdeauna unul dintre punctele forte ale lui Traian Basescu si PD-L. Asa ca trebuie atacat. Si va fi mereu. Ba ajutand la respingerea extinderii anchetei in cazul Ridzi sau a arestarii lui Pasat, ba atacand-o pentru coruptie pe Elena Udrea.

Si atunci, arestarile numerosilor membri USL ce au probleme cu legea? Evident, politie politica, spun ei. Se potriveste perfect cu imaginea de dictator pe care vor sa i-o faca lui Basescu. Nu are nimic de-a face cu justitia, asta e mesajul. Pentru ca nu cad capete, ar fi si dovada.

"Lupta anticoruptie a lui Basescu s-a oprit langa Gabriel Oprea", spune Victor Ponta. "Basescu nu a castigat nimic in lupta anticoruptie", il completeaza Crin Antonescu.

Lucrurile se potrivesc si au sens. De aceea le vor folosi. Apare vreun dosar al vreunui lider USL? Va fi clar politie politica ce nu va aduce nimic. Va fi unul dintre punctele nodale ale campaniei. Ca si celelalte sase, gandite ca un tot unitar. Functioneaza ele? Deocamdata da. Sunt bine gandite. Cinice uneori, populiste alteori, dar prind.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#strategii electorale USL, #USL atac PDL, #Uniunea Social Liberala strategii , #stiri Uniunea Social Liberala