Cei patru cai troieni anti-USL (Opinii)

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 18:51
4458 citiri
Cei patru cai troieni anti-USL (Opinii)
Foto:zturism.ro

Sa luam patru personaje. Sa le dam, total intamplator, niste nume. Premierul lui Basescu, Dan Diaconescu, Corneliu Vadim Tudor si, ultimul pe lista, cu voia dumneavoastra, Laszlo Tokes. Ce e cu ei? Nu mare lucru. Doar ca ar putea fi cele mai mari cosmaruri ale USL, in 2012. Cu siguranta.

De ce? In eventualitatea foarte probabila in care USL nu obtine 50% din voturi la alegerile parlamentare, acesti oameni ar putea decide soarta USL. Adica a majoritatii parlamentare.

Nici nu e nevoie de prea multe pentru asta. Pentru ca planul lui Victor Ponta si Crin Antonescu de a conduce Romania sa se darame ca un castel de carti de joc nu e neaparata nevoie ca PD-L sa-i bata la scorul electoral. Nu. In acest caz, majoritatea parlamentara ar fi greu de realizat pentru USL. Cel putin in varianta in care si-o doreste. Si pe care deja o creioneaza public in acest moment.

Acum, cand USL a inceput petrecerea. Petrecerea de castigare a alegerilor. A desfacut sampania. Si-au facut planurile pentru instalarea la putere si au anuntat deja mai mult de jumatate din Guvern, incluzandu-l aici pe Victor Ponta. Potential premier. Da, baronii PSD, PNL si contele Voiculescu isi freaca deja mainile. Prea devreme, insa. USL mai poate pierde inca alegerile si le poate pierde spectaculos, cu toate cele 67 de procente pe care anunta ca le au in sondaje. Problemele USL ar incepe in momentul in care nu ia 50% din voturi. Cu siguranta.

UDMR-ul lui Tokes, prieten sau inamic

Uniunea Social Liberala a clamat ca are 67% in sondaje. Putin probabil. In buna traditie romaneasca, cei care le-au facut, prieteni de-ai lor, au mai adaugat ceva procente. Iar aceste procente peste 50% se pot evapora foarte usor. Un 10%, sa spunem, poate fi pierdut pe fondul unei refaceri economice care sa inceapa sa se simta si a unui nou premier PD-L care sa faca o buna impresie. Mai ales unul priceput la economie si decent, care sa contrasteze cu Crin Antonescu si Victor Ponta care, sa fim sinceri, stau rau la capitolele astea.

Cu cine vor face majoritatea parlamentara, in conditiile astea? Cu PD-L se pare ca nu pot. Si atunci? Cu cine mai ramane. Cu cine mai intra in Parlament. La ora aceasta, singura alta certitudine e UDMR. Un aliat excelent, dupa cum s-a vazut de atatea ori. Ar fi insa o problema.

La aceasta ora, UDMR se chinuie sa faca pragul electoral. Asa cum strategii UDMR si chiar unii din parlamentarii sau au declarat-o public, e foarte posibil ca Laszlo Tokes sa primeasca un loc pe listele UDMR. Nu din simpatie, ci din teama ca nu vor intra in Parlament, neputand lua voturile intregii comunitati maghiare. In randurile careia 40% simpatizeaza cu pastorul reformat, asa cum arata chiar analizele UDMR.

Poate Tokes scinda electoratul maghiar?

Iar un UDMR cu Tokes nu e ca un UDMR fara Tokes. Din simplul motiv ca acesta e un nationalist maghiar. Unul care nu e prietenul lui Basescu, dar are cu siguranta alergie la nationalismul uneori desantat pe care il mai practica USL. Iar acelasi Tokes, care nu ar intre pe liste singur, ci cu mai multi fideli, ar putea sa dea planurile UL de formare a majoritatii peste cap. Depinde doar de matematica electorala pentru a vedea cat va putea sa faca.

DDD si CVT

In Parlament, mai au sansa sa intre alte doua personaje. Dan Diaconescu cu partidul OTV, adica inca neexistentul Partid al Poporului-Dan Diaconescu, si Corneliu Vadim Tudor cu PRM. Si, de ce nu, cu PNG.

Daca ne uitam pe sondaje, nu e deloc imposibil ca aceste formatiuni sa intre in Parlament. Ba din contra, e mai degraba posibil. Si daca intra, vor intra pe o platforma puternic anti-Putere. Din momentul acela insa, nu mai e deloc sigur ca vor fi anti-Basescu. Au nevoie de atitudinea ostila fata de acesta pentru ca e singura cale sa cresti, in acest moment. Nu i-ar baga nimeni in seama daca ar fi pro-Basescu.

Odata intrati insa, e greu de crezut ca vor fi asa de usor in tabara pro-USL. Pentru ca daca stim ceva in acest moment, lucru ala e ca Dan Diaconescu si Vadim Tudor sunt cameleonici. Si, dincolo de retorica, nu chiar anti-PDL. Sa ne amintim ca OTV a fost tribuna PD-L in alegeri, adica atunci cand a trebuit. Iar Vadim tuna si fulgera, dar are o alianta solida cu PD-L in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Oamenii astia doi sunt insa la fel de critici si fata de USL. Ce inseamna asta? E un semnal. Semnalul ca sunt dispusi sa mearga in orice parte. De obicei, in partea care ofera mai multe si controleaza mai multe. Are cineva vreo indoiala ca partea asta e PD-L, cu Traian Basescu in frunte? Nu.

O majoritate a PD-L cu aceste partide, fie ea si invizibila, nu ar fi absolut deloc de exclus. Ba chiar se poate face in timp ce liderii pretind ca sunt anti-Basescu, prin buna traditie a plecarilor de parlamentari. Pentru a nu putea fi nimeni acuzat de alianta cu extremistii. Si a nu indeparta UDMR. Cum pot ei primi o furculita la masa? Printr-o lege electorala avantajoasa, cu siguranta.

Premierul lui Basescu

Sa zicem totusi ca USL face o alianta de guvernare cu UDMR sau oricare alta forta. Daca nu ia 50%. Toata lumea stie ce se intampla atunci. Traian Basescu da premierul. Nu va renunta la acest atribut. Sigur, va da unul relativ convenabil USL. Dar nu va fi Crin Antonescu. Si nici Victor Ponta. De fapt, nu va fi niciunul dintre oamenii care se manifesta isteric anti-Basescu. Va fi un om cu care sa poat lucra. Pentru ca seful statului nu-si permite sa fie umilit si mai ales nu-si permite sa aiba mainile legate. Ar fi sfarsitul sau politic.

Asa ca USL are o singura sansa. Cu siguranta nu vor obtine 67%. Cea mai mare speranta a lor este un 51% cinstit si numai bun. Pe care vor trebui sa-l ia daca nu vor sa se confrunte cu Basescu. Si cu caii troieni. Mai ales cu caii troieni. Care apar mereu, cand ti-e lumea mai draga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cai troieni USL, #USL strategii 2012 , #stiri Uniunea Social Liberala