Ce ar putea insemna coabitarea (Opinii)

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 12:38
3959 citiri
Ce ar putea insemna coabitarea (Opinii)
Foto: circulpolitic.ro

Nenorocirile nu s-au inventat in Romania, dar starile vrednice de plans in care ne gasim din postura de asistenti ai unei realitati pe care nu o infiintam noi, ci trimisii nostri la oastea patriotismului, ne califica mereu la a deveni proprietari de noi mijloace de chin.

In timp ce noi ne lamentam (bine, eu ma lamentez!) ca nu gasim printre inteleptii autointitulati deschizatori de civilizatie asi ai intelepciunii simple, ai obrazului, ei, potentialii conducatori, cauta motive sa paseasca singuri pe propria cale, astfel ca o coabitare intre aspiratia noastra si dorintele lor este iluzorie.

Caci daca s-ar putea trasa o tangenta la ghemul de senzatii populare dinspre capetele lor, ar realiza ce asteptam de la ei: un kil de lamai si pe urma dialogul!

Nu spune nimeni ca trebuie reinfiintat partidul unic - desi, uneori ma gandesc, cu mintea ciobita, ca am rezolva dintr-o data toate belelele -, insa nici atata inversunare de a sta fiecare in coltul lui inchis cu obloanele mandriei nu cred ca e buna la ceva!

Intelepciunea in interes national presupune o convergenta, iar asta, indiferent cate drumuri s-ar casca de la vointa de putere, se poate realiza numai discutand. Sa mergem la momentul cand rezultatul votului de pe 9 decembrie va fi cunoscut. Nu-i asa ca obstinatia USL de a-l desemna pe Victor Ponta premier si cumplitul refuz al unui exercitiu democratic de catre tabara ARD, cu toata greata de a-l vedea pe seful PSD la butoanele Executivului, pune lacatul pe cutiuta cu pace?

Eu uneori il vad pe Traian Basescu cedand presiunilor USL, dar pe liderii acestei forte politice, cu niciun chip. Si atunci, unde putem ajunge?

Ce are USL pe tabla? O criza asemanatoare celei din vara, cand euro s-a dus la vale si investitorii au inghetat orice gand de a mai face prospectiuni, este un argument cu care il poate convinge pe presedinte sa-l unga pe Ponta. Reprezinta, totodata, argumentul la care poate recurge presedintele. Dar asta inseamna santaj din toate partile. In regula. In regula?

Si ce e, pana la urma, negocierea politica decat un lant de conditionalitati care betoneaza democratia in aceeasi masura in care o subrezesc? Aa! Ca nu se poate cuantifica in sens penal? Dar este acelasi lucru, doar ca - vezi, Doamne - se aduce argumentul interesului national.

Indiferent cate ceasuri ar trebuie sa stea la aceeasi masa liderii politici pentru ca dincolo de fumul alb tasnit pe gemuletul negocierilor sa vedem un viitor nitel mai linistit, acestea trebuie sa se scurga. Departe de urechile presei, cu imposibilitatea unor stenograme cu dinamita, cu promisiunea ca nimeni, niciodata, nu va afla cat de oribil s-au schimbat gogosarii pe conopida.

Poporul asteapta de la politicieni un salt brusc de la stadiul de soparle la cel de luceferi. Caci in absenta acestuia, va continua sa plateasca nota de plata a ipocriziei. Si n-a facut nimic pentru asta. Decat ca s-a dus la vot.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Traian Basescu coabitare USL, #Traian Basescu Victor Ponta premier, #Traian Basescu USL , #Traian Basescu