Cat ne costa declaratiile Opozitiei ?

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 08:43
5667 citiri
Cat ne costa declaratiile Opozitiei ?
Foto: Romania Libera

Imaginati-va ca sunteti un investitor si cautati o noua oportunitate de afaceri. Puneti ochii pe tara X si cereti informatii. Aflati ca guvernul e mafiot, parlamentul e ilegitim si plin de tradatori, iar presedintele, care e un dictator ce da semne de senilitate politica, va fi intr-un an de zile fortat sa plece. Ati risca macar un euro in economia tarii respective?

Cam asa arata Romania la ora actuala pentru cine citeste si ia in serios declaratiile liderilor Opozitiei. "Vom renegocia acordul cu FMI!", "Nu vom achita datoriile guvernului Boc", "Partenerii nostri internationali trebuie sa stie ca banii pe care ii luam de la FMI sunt ca sa facem functii pentru UNPR-isti".

Parlamentul? E ilegitim pentru ca e plin de tradatori. Justitia? E politizata. Si Curtea Constitutionala e politizata, asa ca mai bine o desfiintam imediat cum ajungem la putere. Accesul la justitie al cetateanului nu este garantat, DNA executa ordinele presedintelui, care presedinte e dictator sau macar iresponsabil patologic, e mitocan, grosolan, minte la televizor, rade ca prostu', cauta pe jos dupa sticle, umbla caine surd la vanatoare, si ori isi bate joc cu cinism de toata lumea ori chiar da semne de senilitate politica.

Toate expresiile de mai sus sunt extrase din cele mai recente declaratii ale liderilor USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, lideri pe care sondajele ii prezinta cu sanse de peste 55% ca fiind viitorii guvernanti.

"Revenirea salariilor bugetarilor este un lucru posibil si un lucru care trebuia sa se faca de mult", sustine Crin Antonescu. "Sigur, o sa fiu intrebat de unde o sa dam banii in 2013? Trebuie sa ii dam!", pluseaza Victor Ponta, cel mai probabil viitorul premier.

Dar politica externa? "Ipocrizia guvernelor din Franta sau Germania trebuie sanctionata", "Cine are incredere in Angela Merkel si Nicolas Sarkozy o sa pateasca precum Papandreou", iar daca ar fi participat la recentul Consiliu European la care s-a decis Acordul de uniune fiscala, Victor Ponta si-ar fi propus "o contracarare a pozitiei dominante asumate abuziv de Merkel si Sarkozy; o strategie comuna pentru tarile din afara zonei euro".

Ce mai crede viitorul premier despre Romania? Ca e mai prost pregatita pentru recesiune decat in 2009, ba mai mult e "o tara izolata, cu sanse zero de a avea o pozitie proprie sau un avantaj national!".

Si acum sa revenim la intrebarea de la care am pornit. Daca ati fi un investitor sau un director de banca sau oricine altcineva care ar dispune de un capital important v-ati mai uita la Romania sau ati intoarce ochii spre alta tara? Cam ce dobanzi ati cere pentru eventuale imprumuturi sau in ce sens, in sus sau in jos, ati revizui, daca ar fi cazul, ratingul unei tari ai caror viitori guvernanti va transmit toate informatiile de mai sus?

Pentru a afla daca asemenea declaratii influenteaza sau nu pietele ("cel mai tare politician al lumii" dupa spusele lui Traian Basescu) si ne produc si prejudicii economice, nu doar de imagine, am intrebat patru profesionisti in domeniu.

Chiar daca opiniile lor sunt diverse, pe alocuri chiar contradictorii, o concluzie este clara: Declaratii de tipul celor de mai sus sunt de cele mai multe ori exagerate si facute pentru a-i amagi pe alegatori si pentru a castiga puterea.

O intrebare ramane: Alegatorii chiar nu pricep asta sau doar se prefac?

Mircea Cosea (analist economic): Sigur ne afecteaza - Se creeaza o neincredere masiva fata de situatia actuala a Romaniei

Eu sunt nemultumit de felul in care actioneaza Opozitia in momentul de fata si raspunsul este da, declaratiile lor afecteaza, chiar daca in majoritatea cazurilor sunt afirmatii nefondate, de un politicianism pur.

Propunerile pe care le fac ei, de suspendare a presedintelui sau de organizare de alegeri anticipate, inseamna o destabilizare in momentul de fata, cand de fapt e nevoie ca pana la sfarsitul lui martie totul sa fie aranjat din punct de vedere al parafarii Acordului de uniune fiscala.

Pe de alta parte, ei vorbesc de un guvern de tehnocrati, de un consiliu anticriza, sunt lucruri care nu se pot realiza in momentul de fata, chiar daca, din punctul meu de vedere o remaniere guvernamentala ar fi extrem de necesara, mai ales la ministerele economice si in primul rand la Ministerul de Finante. Dar asta e altceva, una e remanierea, alta alegerile anticipate.

Toate declaratiile despre revenirea la salariile bugetarilor, marirea pensiilor, sunt declaratii fara acoperire. Nu exista aceasta posibilitate! Se creeaza o neincredere masiva fata de situatia actuala a Romaniei, dat fiind ca in sondaje ei apar ca potentiali invingatori.

Iar pietele reactioneaza, pentru ca sunt foarte bine cotati in sondaje, daca era vorba despre un partid de 2% nimeni nu i-ar acorda atentie. Dar in momentul in care au un procentaj atat de mare in sondaje, toate pietele ii trateaza ca fiind posibili viitor guvernanti si atunci toate declaratiile de acum se pot transforma in decizii dupa preluarea puterii, ceea ce ar schimba cu totul situatia economica a Romaniei pe pietele internationale, in sens negativ, cel putin din punct de vedere al credibilitatii.

Criza actuala e o criza financiara, dar mai intai de toate e o criza politica si de credibilitate. Deci daca ai afectat coeficientul de credibilitate al unei guvernari, care ne convine sau nu, asta e altceva, dar este o guvernare care a semnat niste acorduri care convin tarii si care trebuie duse la bun sfarsit, orice atentat la aceasta credibilitate influenteaza pietele in mod sigur.

Ionel Blanculescu (consultant financiar): Nu ne afecteaza - In momentul in care Opozitia devine Putere declaratiile se schimba si devin responsabile

Din punct de vedere al economiei, europene, mondiale si nationale, toate actele si faptele Opozitiei sunt considerate ca fiind acte si fapte politice, nu executive. Ele vizeaza venirea la putere si nu afecteaza in niciun fel activitatea economica, pietele si nicio alta componenta economica. Adica si noi, cei din domeniul economic, stim sa interpretam aceste declaratii si fapte politice.

In momentul in care Opozitia devine Putere, veti observa ca peste noapte toate aceste declaratii se schimba si devin responsabile si adaptate la situatiile economice si financiare din acele momente.

Noi asa interpretam. Si nu numai la Opozitia din Romania, ci la Opozitiile de peste tot. Sa va dau un exemplu. Republicanii din SUA, dupa decizia luata la Bruxelles si anume de implicare a FMI in solutionarea crizei datoriilor suverane, au solicitat in Congres retragerea contributiei de 108 miliarde de dolari apartinand Statelor Unite. Asta este interpretat ca un act politic al Opozitiei din statul respectiv si bineinteles ca nu produce efecte, pentru ca nu se realizeaza, si ca programul cu implicarea FMI merge mai departe.

Asa se intampla cu toate declaratiile de acest gen, ele sunt interpretate pe componenta politica. O sa observati ca in momentul in care Opozitia se transforma in Putere, dintr-odata se schimba toate aceste viziuni care, la momentul acesta, sigur ca sunt unele populiste, indreptate catre electorat, tocmai in ideea ca la alegeri Opozitia sa reuseasca sa cucereasca Puterea. Dar in momentul in care o cucereste veti vedea ca ea se transforma, se recreeaza si intra pe dimensiuni responsabile.

Peste tot e la fel, uitati-va ce se intampla in Marea Britanie, ce se intampla in tot spatiul Uniunii Europene. Opozitia din Romania nu face nota discordanta, toate Opozitiile se manifesta la fel. Si atunci, mediul de afaceri trateaza subiectul ca atare, nu e niciun fel de problema.

Vicepremierul britanic: Summitul UE a izolat Marea Britanie in Europa

Andreea Paul Vass (consilierul premierului): Ne afecteaza relativ putin - Analistii internationali au capacitatea de a separa bobul de grau de neghina

In momentul actual cred ca asistam la o batalie constanta intre oamenii de stat responsabili si liderii Opozitiei populisti, gata oricand sa risipeasca banul public si sa riste chiar viitorul nostru al romanilor, al tuturor, pentru inca un mandat.

Instabilitatea declaratiilor politice afecteaza relativ putin, cred eu, evaluarile internationale cu privire la perspectivele economice ale Romaniei, pentru simplul fapt ca rezultatele masurilor luate in ultimii ani isi arata incet, incet, roadele.

Ma refer, de pilda, la pozitionarea Romaniei pe primul loc in Europa in ceea ce priveste cresterea economica pe trimestrul al treilea raportat la trimestrul al doilea, pe primul loc in Europa la ponderea investitiilor publice raportate la PIB, la imbunatatirea ratingului Romaniei in acest an in conditiile in care multe alte state europene au cunoscut o retrogradare, ma refer apoi la imbunatatirea usoara a CDS-ului Romaniei in ultimele doua saptamani, de la 470 puncte de baza in 28 noiembrie la 445 puncte de baza marti, si asa mai departe.

Eu cred ca analistii internationali au capacitatea de a separa bobul de grau de neghina si de a intelege ca un joc politic incarcat cu gogomanii nu echivaleaza cu un dialog economic constructiv care sa finiseze traiectoria pe care o va urma Romania in anul care vine.

Tariceanu: Acordul summitului UE ne condamna la subdezvoltare

Daniel Daianu (analist economic): De ce doar declaratiile Opozitiei? Declaratii nesabuite dau si cei de la Putere, inclusiv Traian Basescu

Acest meci este si de o parte si de alta. De ce va referiti doar la declaratiile Opozitiei? Si cei din Guvern ii desconsidera in totalitate! Ce zic pietele cand acesti lideri sunt cotati cu 55% in sondaje si cei de la Putere spun ca nu sunt buni de nimic? Adica ce sa inteleaga pietele, ca daca acestia ajung la guvernare nu sunt buni de nimic?

In general, discursul public la noi este de blamat. De ce vorbiti numai de Opozitie? Haideti sa discutam despre toate declaratiile care nu sunt in regula, fie ca sunt de la Putere, fie ca sunt din Opozitie.

Pietele? Pietele sunt interesate de politicieni responsabili care sa guverneze bine o tara. Dumneavoastra spuneti imediat: "cei din Opozitie". Dar si cei de la guvern dau declaratii care nu sunt in regula.

Cei din strainatate sunt interesati ca o tara sa fie guvernabila si sa ia decizii bune. Ca unora le plac cei de la Putere pentru ca sunt dintr-o familie politica, sau ca altora le plac cei din Opozitie ca sunt intr-o alta familie politica, este drept si acesta este un joc politic european. Sunt familii mari politice.

Acordul de la Bruxelles, "dictatul german" in UE - vezi cine se opune

Vreau sa spun ca nu e in regula nici cand cei de la Putere spun despre cei din Opozitie ca habar n-au si daca vin la guvernare aduc tara in dezastru. Nici aceasta declaratie nu e regula cand cei din Opozitie sunt cotati cu 55% in sondaje. Este ca si cum in ceea ce numiti dumneavoastra piete, oamenii ar fi naivi si ar zice: "Populatia Romaniei vrea sa ajunga in dezastru?".

Sunt declaratii care nu sunt in regula. Asa cum sunt si anumite lucruri pe care cei din Opozitie trebuie sa si le reproseze. Dar este un joc al declaratiilor, pentru ca alegerile sunt alegeri. Si nici nu a inceput anul!

Exista un risc la acest gen de declaratii, cum sunt si cele ale lui Traian Basescu, care spune ca unul e imatur, ca altul e nu stiu cum mai spune..

Eu zic ca tara este intr-o situatie grava in continuare, Europa este intr-o situatie grava, si in loc sa strangem randurile macar pe lucrurile esentiale, ce-o sa facem? O sa rupem barca in doua, ce o sa facem?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#uniunea social liberala, #Victor Ponta Basescu, #Crin Antonescu Basescu, #Ponta Antonescu declaratii , #Victor Ponta