Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Editorial: Care parte a USL isi va salva pielea

Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 12:27
4273 citiri
Editorial: Care parte a USL isi va salva pielea
Foto: obiectivdesuceava.ro

Sa nu ne imaginam ca daca au avut inteligenta sa-si pastreze cumpatul in fata asaltului menit sa-i incaiere, pentru ca ambitia de a castiga alegerile cu un scor naucitor nu parea de neatins, din cauza contextului economic in care PDL a trebuit sa guverneze, Crin Antonescu si Victor Ponta nu au o agenda dubla.

Provocarea aflata in fata lor, stanca in care trebuie sa sape ca sa croiasca drum unui viitor care sa nu se infunde peste patru ani, este teribila: cum sa reusesti sa scoti economia la liman, sa nasti mecanisme care sa stimuleze mediul de afaceri incat sa verse la buget suficient pentru a putea sa faci si protectie sociala, sau macar sa nu adancesti falia intre viata si inertie, si in acelasi timp sa nu-ti erodezi capitalul politic.

Nu ca aceste doua laturi ale gandului unui politician ar fi incompatibile. Insa pentru a bandaja ranile societatii ca sa-i asigure o recuperare mai usoara, USL trebuie sa-i provoace altele. Raportul dintre ce producem si ce cheltuim este o catastrofa.

In aceste conditii, fara investitii pe care daca nu acceleram absorbtia de fonduri europene va trebui sa le facem, tarandu-ne, de la bugetul de stat, fara sustinerea educatiei si sanatatii, dar si a fondului de pensii, Romania se va scufunda si mai tare, ca efect al altui raport celebru: dintre vointa si neputinta.

Cu toate anunturile fericite din campania electorala si promisiunile care i-au determinat pe romani sa aiba incredere inca o data, Victor Ponta a avut deja un prim dus rece, descoperind, daca nu stia deja, ca vorba lunga si mieroasa e una, iar realitatea din teren e alta. A fost nevoit deja sa mai amane din "reparatiile" pe care le-a aruncat norodului cu atata dezinvoltura pe cand strabatea tara colindand.

In curand, va mai avea cateva, caci cu oricat avant s-ar duce el, presat de gestionarii de la Munca, Educatie, Sanatate, Transporturi si Mari Proiecte sa il intrebe pe ministrul de Finante daca are inima, acesta ii va arata ca in conditii de austeritate extrema, a aloca undeva niste firfirici inseamna sa taie de altundeva.

In plus, avem niste miliarde de euro de semnat pentru creditorii nostri internationali, prin urmare vreo doi ani, domnul Ponta va avea aceeasi problema ca un bolnav care prinde pestisorul de aur si are o singura optiune: o durere de rinichi sau una de masele?

Dar sunt alegeri si peste 4 ani, si de deciziile pe care le vor lua ministrii apartinand de trei partide, care in afara de subordonarea pe linie guvernamentala au si una politica, depinde perceptia romanilor asupra priceperii lor.

Daca urmeaza scufundarea, care contine o certitudine - faptul ca se va produce - si o necunoscuta - in ce masura - , PSD si PNL se vor chinui sa tempereze erodarea. Iar erorile de guvernare, inerente, caci timpul e scurt, iar situatia albastra, nu vor fi asumate de responsabili. Fiecare va incerca sa mute explicatiile in cealalta tabara, dupa ce le va pune tot in carca lui Emil Boc.

Numai ca, la un moment dat, romanii vor prinde de veste ca se fura curent la greu. Si atunci va urma derdelusul. Intrebarea este: cine va avea intelepciunea sa-si salveze pielea?

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Guvern Ponta USL, #promisiuni electorale Ponta USL, #ministere PSD PNL 2012 , #PSD