Editorial: Care parte a USL isi va salva pielea

Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 12:27 4096 citiri
Foto: obiectivdesuceava.ro

Sa nu ne imaginam ca daca au avut inteligenta sa-si pastreze cumpatul in fata asaltului menit sa-i incaiere, pentru ca ambitia de a castiga alegerile cu un scor naucitor nu parea de neatins, din cauza contextului economic in care PDL a trebuit sa guverneze, Crin Antonescu si Victor Ponta nu au o agenda dubla.

Provocarea aflata in fata lor, stanca in care trebuie sa sape ca sa croiasca drum unui viitor care sa nu se infunde peste patru ani, este teribila: cum sa reusesti sa scoti economia la liman, sa nasti mecanisme care sa stimuleze mediul de afaceri incat sa verse la buget suficient pentru a putea sa faci si protectie sociala, sau macar sa nu adancesti falia intre viata si inertie, si in acelasi timp sa nu-ti erodezi capitalul politic.

Nu ca aceste doua laturi ale gandului unui politician ar fi incompatibile. Insa pentru a bandaja ranile societatii ca sa-i asigure o recuperare mai usoara, USL trebuie sa-i provoace altele. Raportul dintre ce producem si ce cheltuim este o catastrofa.

In aceste conditii, fara investitii pe care daca nu acceleram absorbtia de fonduri europene va trebui sa le facem, tarandu-ne, de la bugetul de stat, fara sustinerea educatiei si sanatatii, dar si a fondului de pensii, Romania se va scufunda si mai tare, ca efect al altui raport celebru: dintre vointa si neputinta.

Cu toate anunturile fericite din campania electorala si promisiunile care i-au determinat pe romani sa aiba incredere inca o data, Victor Ponta a avut deja un prim dus rece, descoperind, daca nu stia deja, ca vorba lunga si mieroasa e una, iar realitatea din teren e alta. A fost nevoit deja sa mai amane din "reparatiile" pe care le-a aruncat norodului cu atata dezinvoltura pe cand strabatea tara colindand.

In curand, va mai avea cateva, caci cu oricat avant s-ar duce el, presat de gestionarii de la Munca, Educatie, Sanatate, Transporturi si Mari Proiecte sa il intrebe pe ministrul de Finante daca are inima, acesta ii va arata ca in conditii de austeritate extrema, a aloca undeva niste firfirici inseamna sa taie de altundeva.

In plus, avem niste miliarde de euro de semnat pentru creditorii nostri internationali, prin urmare vreo doi ani, domnul Ponta va avea aceeasi problema ca un bolnav care prinde pestisorul de aur si are o singura optiune: o durere de rinichi sau una de masele?

Dar sunt alegeri si peste 4 ani, si de deciziile pe care le vor lua ministrii apartinand de trei partide, care in afara de subordonarea pe linie guvernamentala au si una politica, depinde perceptia romanilor asupra priceperii lor.

Daca urmeaza scufundarea, care contine o certitudine - faptul ca se va produce - si o necunoscuta - in ce masura - , PSD si PNL se vor chinui sa tempereze erodarea. Iar erorile de guvernare, inerente, caci timpul e scurt, iar situatia albastra, nu vor fi asumate de responsabili. Fiecare va incerca sa mute explicatiile in cealalta tabara, dupa ce le va pune tot in carca lui Emil Boc.

Numai ca, la un moment dat, romanii vor prinde de veste ca se fura curent la greu. Si atunci va urma derdelusul. Intrebarea este: cine va avea intelepciunea sa-si salveze pielea?

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com