Bucuresti, buturuga din calea carului USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 12:48
5347 citiri
Bucuresti, buturuga din calea carului USL (Opinii)
Foto: ziare pe net

Batalia pentru Capitala a inceput deja in interiorul USL si ar putea fi chiar mai apriga decat aceea care urmeaza cu candidatul PD-L sau al UNPR.

Aceasta confruntare pune la grea incercare chiar stabilitatea recentei constructii politice. Caci functia de primar general al Capitalei este ravnita de fiecare dintre partidele USL, cu atat mai mult cu cat, de anul viitor, s-ar putea ca primarul general sa nu mai fie nevoit sa imparta prerogativele cu primarii de sector.

Asadar, de-o parte avem alianta PNL - PC, fiecare cu candidatul sau aspirant. De la liberali face joc de glezne Andrei Chiliman, actual primar al sectorului 1, care are demult ambitii mai mari. Dl. Chiliman se afla, de altfel, intr-o perpetua campanie electorala. Bombardeaza gradinitele din sector cu tot felul de materiale promotionale, isi trimite oamenii prin blocuri sa imparta in numele sau pungi cu te miri ce.

Ma intreb daca plateste din buzunarul propriu sau din bani publici continutul acestor pungi? Dupa cum ma intreb daca n-ar fi normal ca dl. Chiliman sa clarifice intai acuzatiile care ii sunt aduse in presa in privinta relatiilor cu mafia imobiliara, acuzatii care nu pot fi trecute cu vederea cat timp casele vechi din sectorul 1 cad precum frunzele toamna.

Dar si aliatul liberalilor, Partidul Conservator, are candidatul sau. Pe supranumitul Piedone, actual primar al sectorului 4. Nu stiu daca e mai potrivit sau nu decat dl. Chiliman pentru sefia Capitalei, dar ma cutremura gandul ca intreg orasul ar putea fi impanzit cu opere de arta asemeni celor din fata cimitirului Belu, unde bucuresteanul, si asa intristat de vecinatate, mai trebuie sa suporte si imaginea de terifianta amintire a minerilor.

Ca sa nu mai vorbim despre prea frumosii copacei ciopartiti dupa gustul d-lui primar in cele mai felurite moduri. Despre permisul de conducere, obtinut in Arges, al lui Piedone n-am mai auzit nimic si ceva imi spune ca nici nu voi mai auzi, insa acuzatia a fost formulata, ramane si este extrem de grava.

Ce sa alegi intre aceste doua ilustre personalitati? Il alegi pe Sorin Oprescu pare a spune cu maxim pragmatism Crin Antonescu. Actualul pirmar general, si el intr-o febrila campanie de imagine pe toate santierele Bucurestiului, este intens curtat de Victor Ponta, gata sa-i puna USL la picioare.

Adevarul este ca PSD nu are niciun candidat macar de calibrul celor doi oferiti de USL. Are in schimb o traditie de infrangeri ridicole in batalia pentru Bucuresti, cu Mircea Geoana si Cristian Diaconescu eliminati din primul tur. Si mai are PSD un etern aspirant la candidatura, pe Marian Vanghelie. Primarul sectorului 5 este iarasi in ofensiva in speranta ca va fi reprezentantul partidului in cursa pentru Bucuresti.

Cred ca Victor Ponta l-ar lasa cu placere sa-si rupa gatul, caci numai 'almanahe' n-a inteles ca cine-i jupan in Ferentari si Rahova nu e jupan in tot Bucurestiul. Dar aceasta infrangere garantata ar arunca intreg partidul in ridicol, iar miza este prea importanta.

Dar daca PSD nu are nimic in ograda, de ce nu merge pe mana aliatilor? Pentru ca nici Ion Iliescu si nici Adrian Nastase nu sunt dipusi sa lase cel mai important bastion electoral in mana liberalilor sau a PC. Acum le sunt aliati, dar maine nu se stie, caci dincolo de declaratiile sforaitoare USL nu este menita sa tina mai mult de alegerile prezidentiale din 2014.

Dupa aceea, fiecare ramane cu ce a obtinut, iar Capitala este perla coroanei. Unde mai pui ca, daca prada e prea bogata de la inceput intr-o parte, este posibil ca nici la prezidentiale sa nu ajunga.

Sorin Oprescu este oficial solutia convenabila a independentului care impaca pe toata lumea. Practic, este tot un social democrat mascat, chiar un copil de suflet al lui Ion Iliescu si cam toata lumea stie acest lucru.

Chiar si asa, probabil ca Andrei Chiliman si Piedone se vor resemna, caci Crin Antonescu isi impune intotdeauna punctul de vedere. Cu Marian Vanghelie este insa mai complicat, caci el nu-i recunoaste autoritatea lui Victor Ponta. Asa ca Organizatia Bucuresti, pe care o conduce Vanghelie, nu a ratificat protocolul USL in pofida somatiilor pe care le-a tot primit.

'Almanahe' nu da niciun semn ca s-ar grabi. Dimpotriva. Il provoaca pe Victor Ponta de cate ori are ocazia si afiseaza ostentativ o relatie extrem de apropiata exact cu personajele cele mai indigeste pentru USL: Elena Udrea si Gabriel Oprea. Mult n-a lipsit sa nu se supuna nici consemnului dat in privinta lui Adrian Severin, dar, in orice caz, a transformat executia ceruta intr-o melodrama.

Candidatura pentru Bucuresti este buturuga peste carul USL trebuie a treaca acum pentru a ajunge intreaga la alegerile de anul viitor. Ceea ce nu e deloc usor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#USL Bucuresti candidat primarie, #primar general USL , #Crin Antonescu