Batalia pentru inversarea trendului politic (Opinii)

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 07:01
2440 citiri
Batalia pentru inversarea trendului politic (Opinii)
Foto: Arhiva

O batalie asemanatoare a mai avut loc in primele luni ale lui 2012. Numai ca atunci exista un trend politic amenintator pentru Puterea portocalie datorat ascensiunii fara precedent a Opozitiei. Acum, USL se mentine in sondaje la valori apropiate alegerilor din 9 decembrie.

Si pentru ca in conceptia multor experti, consultanti electorali si analisti politici deja Puterea ar fi trebuit sa se erodeze puternic dupa un an de guvernare, s-a pus la cale actualul razboi.

In sabii sa ne taiem...

Asadar, scopul principal al declansarii ofensivei decisive impotriva Puterii este unul electoral: atacul la baza statu-quo-ului USL-ist si inversarea perceptiei publice asupra favoritilor in alegerile europarlamentare si prezidentiale din 2014. In plus, se apropie vacanta parlamentara, iar in iulie si august Romania era, pana anul trecut, locul unde nu se intampla nimic.

Presa si televiziunile, fara exceptie, s-au lasat prinse de o parte sau de alta a confruntarilor, fara a realiza miza extraordinara a cuceririi cu orice pret macar a unui cap de pod: destructurarea USL si ruperea tandemului Crin Antonescu - Victor Ponta, descurajarea si desfigurarea challengerului prezidential al Uniunii, Crin Antonescu, spargerea si aneantizarea monolitului Intact al Antenelor lui Voiculescu, percepute ca principal factor in castigarea alegerilor de anul trecut si in mentinerea actualului trend.

La razboi ca la razboi

In acest razboi nu se precupeteste niciun efort, nu se uita niciuna dintre strategiile de succes de altadata, de la manipulare, minciuni sfruntate, dezinformare, la amenintare si santaj. Lipsesc deocamdata confruntarile de strada ca in primavara anului trecut sau ca in Turcia de azi.

Ca organele statului nostru de drept n-au fost interesate sa schimbe aceasta stare de fapt se vede din ultimele zbateri ale Justitiei: arestarea pentru 29 zile a managerului Intact, Sorin Alexandrescu, cu speranta ca, taindu-i-se finantarea (ilegala), trustul de presa s-ar putea desfiinta ori macar "cuminti".

Sa speram ca actiunea va viza in egala masura si finantarea unor posturi care fac opozitie cu sute de angajati, dar fara rating publicitar profitabil si bani din vanzarea propriilor produse mediatice.

O batalie contra plictiselii estivale?

A se mai observa ca batalia nu e noua. Nu pentru prima data s-a declansat in aceste zile, ci dainuie dinainte de caderea guvernelor Boc - Ungureanu, dar, dand in plictiseala, si-a mai luat cate un ragaz.

Pana la alegerile trecute, insa, loviturile impotriva USL aveau un caracter pervers: cu cat mai tare era "lovita" alianta Opozitiei, cu cat mai tare erau batjocoriti liderii ei, cu cat mai multe dosare erau bombardati, cu atat mai mult USL se incapatana sa creasca in sondaje, pana la scorul inimaginabil altadata de 66%, trecut acum de 70% in Parlament.

Daca citim cu atentie multele sondaje si cercetari sociologice actualizate mereu, putine dintre ele fiind obiective, se observa cu usurinta ca scorurile sunt stabilizate de peste un an la 60-66% pentru Putere si la 14 PDL + 8 PP-DD + 5 UDMR, dar suma de 27 - 28% nu se regaseste toata in Opozitie din cauze relevate mereu de presa: orgoliile liderilor impiedica exercitiul coordonarii actiunilor antiguvernamentale.

Presa si Puterea

O alta observatie interesanta: desi cifrele de care dispune in Parlament actuala Putere s-au mai intalnit doar in primul Legislativ postrevolutionar, aceasta nu are parte de cine stie ce presa favorabila. Sunt acuzate cu patima Antenele, dar destul de numeroase emisiuni si abordari ale acestora sunt uneori mai critice la adresa Uniunii decat cele inamice.

In schimb, partidele componente ale USL au comunicatori foarte buni: zilnic sunt prezenti in spatiul public, raspund cu aplomb tuturor provocarilor, nu sunt mofturosi, nu fac pe grozavii, nu incearca sa devina mari actori sau dansatori, ramanand in sfera decentei.

Politica a invadat intreg spatiul public

Mai degraba se poate sustine ca majoritatea mediilor romanesti si cateva straine (doar cu numele!) sustin inca de la referendumul de anul trecut tot ce fac presedintele Basescu, europarlamentarii PDL in frunte cu Monica Macovei si asa-numitii intelectuali "ai lui Basescu".

Orice aparitie publica, orice gest, zicere sau fapte ale acestora sunt imediat ridicate in slavi de o multime de televiziuni, jurnale printate ori pe Net, bloguri, inclusiv un apendice romanesc al celebrei Deutsche Welle... Mai sunt si altele.

Ceea ce nu se stie deocamdata este daca demersul de mai sus va avea sorti de izbanda si cat va costa pana la urma schimbarea trendului politic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#USL sondaje razboi, #Antene USL Opozitie, #sondaje PDL razboi USL , #PDL