Andrei Cornea in Revista 22: Cum stam?

Autor:
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 17:28
1583 citiri
Andrei Cornea in Revista 22: Cum stam?

USL pare nu numai incapabila sa inteleaga statul de drept, continuand sa considere ca sfarsitul "regimului Basescu" reprezinta principala ei miza politica, dar ea e si de o teribila ineficienta administrativa si guvernamentala.

Miza urmatoarelor alegeri este - asa cum se stie - nu cine (USL sau ARD) va lua mai multe voturi, ci daca USL va depasi pragul critic de 50%, nu de voturi, ci de mandate in Parlament, noteaza Revista 22.

Asa cum la referendum nu conta daca partizanii demiterii presedintelui erau mai numerosi decat cei impotriva, ci conta numai daca se depasea pragul de participare de 50% din celebrele liste electorale, tot asa va fi si acum.

Intr-adevar, daca USL nu obtine fie si cu un loc peste 50%, poate spune adio victoriei: Traian Basescu va fi liber, in acest caz, sa nominalizeze un prim-ministru de la ARD, iar - dupa obiceiul romanesc consacrat - destui se vor grabi sa sara in barca invingatorului.

Din USL se vor desprinde fasii care se vor descoperi brusc de dreapta. "Solutiile imorale" vor fi descrise drept necesitati "de stabilitate" si se va forma din nou o coalitie care va guverna taras-grapis, nu fara a se voi "ameliorata" cu vreun altoi mai populist.

Frustrarea de partea USL ar fi imensa si de inteles: dupa sapte luni de exercitiu al Puterii (si nu doar al "guvernarii", cum sustin in mod interesat sustinatorii USL), dupa atatea imense pregatiri, dupa atatia bani, atatea promisiuni, sa se vada din nou in Opozitie si cu jindul dupa placinta Puterii suspendat - ar fi o catastrofa, iar liderii - Ponta, Antonescu - cred ca ar trebui sa se pregateasca pentru o lunga pensionare politica.

La drept vorbind, ar fi anormal sa se intample asta: regula alternantei cere ca, dupa patru ani de guvernare PDL si opt luni USL, aceasta sa aiba fraiele pe mai departe. Cu toate astea, nu pot sa-mi doresc o astfel de alternanta fireasca; ba mai mult, fara sa adopt tonul apocaliptic al lui Mircea Cartarescu de saptamana trecuta, n-am motive sa cred ca ne asteapta lucruri bune de la o guvernare ale carei metode s-au vazut destul de bine de la inceputul lui iunie pana acum.

Pe scurt, USL pare nu numai incapabila sa inteleaga statul de drept, continuand sa considere ca sfarsitul "regimului Basescu" reprezinta principala ei miza politica, dar ea e si de o teribila ineficienta administrativa si guvernamentala.

Care guvernare de dupa 1990 a schimbat atatia ministri intr-un termen atat de scurt (pana in momentul de fata lipsindu-ne un ministru plin al Sanatatii)? Care Guvern a avut in frunte un plagiator dovedit, pe care ministrul Educatiei, d-na Andronescu, nu stie cum sa-l crute de retragerea titlului de doctor?

Care alt guvern s-a mai aratat atat de dispus sa nimiceasca institutii numai pentru a realiza anumite scopuri politice? Care alt guvern, de la mineriade, a mai avut o reputatie atat de catastrofala pe plan extern?

Citeste mai mult despre Cum stam? in Revista 22.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#USL alegeri parlamentare, #USL Cornea Revista 22, #candidati USL legislative , #Victor Ponta