Adevarata miza a alegerilor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 15:20
9007 citiri
Adevarata miza a alegerilor (Opinii)

Cu cateva zile inainte de alegeri, Crin Antonescu ne-a anuntat adevarata miza a acestui scrutin: "Tema este cu cat ne vom apropia de majoritatea absoluta de doua-treimi. Aceasta este cifra cu care putem modifica Constitutia".

USL pare sa-si fi asigurat guvernarea si numai un eveniment seismic mai poate schimba situatia. Dar USL vrea mai mult decat sa guverneze. Uniunea pregateste, potrivit propriilor proiectii, un asalt poate fara precedent asupra statului de drept.

Declaratia lui Crin Antonescu nu a facut decat sa completeze un tablou deja schitat de ceva vreme. USL vrea o majoritate mamut cu care sa reconfigureze harta celor mai importante institutii ale Romaniei, adica acelea care ne mai mentin pe o orbita cat de cat democratica si europeana.

Prima pe lista, institutia ca un os de peste in gat, aceea pe care USL voia, conform unei declaratii explicite a lui Crin Antomescu, sa o hacuiasca inca din vara este CCR. Nu va fi desfiintata, judecatorii nu vor fi, cel mai probabil revocati, asa cum anunta liderul PNL in urma cu cateva luni, dar nici nu va mai fi nevoie pentru ca hotararile CCR vor putea fi rasturnate prin votul a doua treimi dintre parlamentari.

Adica o majoritate de doua treimi va putea impune si reglementari neconstitutionale daca asa doreste. Ne intoarcem asadar la prevederile Constitutiei Iliescu-Iorgovan, modificate tocmai pentru a permite admiterea Romaniei in UE.

Nimeni nu spune ca actuala reglementare a activitatii CCR este ideala, nimeni nu spune ca nu exista modalitati mai bune de selectare a judecatorilor, nimeni nu spune ca nu ar fi necesara o totala depozilitare a judecatorilor constitutionali. Sigur ca se poate si ar fi de dorit o astfel de reforma in care judecatorii sa fie cu totul independenti de partide si institutii politice, iar ei sa fie veritabili magistrati, cu conditii stricte de integritate si profesionalism.

Dar nu asta tinteste USL. Daca faci o astfel de curte, mai presus de orice suspiciune, sub ce motiv sa ii mai rastorni deciziile prin vot politic? Actuala putere doreste doar sa anihileze CCR ca ultima bariera impotriva abuzului si discretionarului neconstitutional.

Sunt apoi vizate explicit ANI si DNA. In urma cu putin timp, premierul declara ca ne-am mai fi gandit la integrarea in UE daca stiam ca o sa avem ANI si DNA. Acum liderul PNL ne anunta ca statutul celor dou institutii va fi modificat prin viitoarea Constitutie.

Cat timp Crin Antonescu plange de mila lui Mircea Diaconu si refuza sa se supuna hotararii judecatoresti care impune revocarea senatorului incompatibil, cat timp Crin Antonescu ne anunta ca din viitorul guvern va face parte un baron trimis in judecata penala, cat timp in actualul guvern avem 4 ministri incompatibili a caror inlocuire Crin Antonescu nu o accepta, nu vad cum modificarea la care se refera presedintele PNL ar putea fi in sensul intaririi ANI si DNA, institutiile pe care, in actuala formula, reprezentatii USL nu pierd nicio ocazie sa le califice drept "basiste".

Una dintre variantele vehiculate ar fi trecerea verificarilor averilor inapoi la Curtile de Apel, o solutie care si-a dovedit relaxanta ineficienta. Vizat este, probabil, si CSM, a carui trecere sub control parlamantar a propus-o deja Victor Ponta, in totala ignorare a separatiei puterilor in stat.

Vizat este si SRI, careia USL a incercat sa-i ia atributiile anticoruptie.

Este foarte putin probabil ca la Bruxelles si Washington sa fie acceptate asemenea schimbari.

ANI si DNA sunt institutii la care CE tine foarte mult. Ce cred liderii europeni despre respectarea deciziilor CCR am vazut in vara, iar independenta justitiei este sacrosanta in edificiul european. Daca USL nu renunta la acest asalt este clar ca pretul cel mai probabil va fi suspendarea Romaniei din UE, dar si ruperea parteneriatului cu SUA.

Un pret de neplatit pe care insa o parte din USL este gata sa-l plateasca pentru a-si atinge obiectivul, adica puterea absoluta si anihilarea justitiei. Singura intrebare este daca aceasta parte va ajunge la puterea absoluta vestita de Crin Antonescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#USL modificare Constitutie alegeri, #USL campanie electorala alegeri, #USL ANI CCR , #Crin Antonescu