2012 - murim sau emigram in Congo (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 18 Iulie 2011, ora 16:53
8056 citiri
2012 - murim sau emigram in Congo (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

S-ar putea ca USL sa castige alegerile de la anul. Este posibil ca in locul mult profetitei explozii a Uniunii Social Liberala sa aiba locul crapatul efectiv al Partidului Democrat Liberal, in ciuda tuturor prezicatorilor cu iz samanic de prin Guvern.

Orice este posibil, asa cum nu m-ar mira si nici surprinde, pana la urma nici nu m-ar deranja absolut deloc, ba chiar mi-ar provoca unele placeri ciudate, ca PDL sa reuseasca, alaturi de alte formatiuni politice obscure, sa formeze in 2012 o noua majoritate, care sa-i propuna presedintelui premierul.

Este posibil orice. Si, trebuie sa recunoastem, asta are o oarecare frumusete, daca stii sa privesti fenomenul desprins de prostiile debitate de mai toti politicienii la un loc, plus cele ale tuturor analistilor partizani.

Pana la urma, nu am niciun dubiu, poporul va alege, indiferent de motivele datorita carora va face aceasta alegere. Ca va fi pacalit sau nu, din nou; ca nu se va prezenta la vot; ca se va fura la urne sau la numaratoare; ca se va manipula cu televizorul, cu Guvernul sau cu Internetul - pe cuvant de ar trebui sa ne pese! Sa le pese lor, nu noua! Ei vor plati, iarasi nu am niciun dubiu, mai devreme sau mai tarziu.

O gasca de guvernanti, oricare ar fi ea, ar trebui sa stie, indiferent de momentul in care se afla la putere, ca daca intinde coarda prea mult, daca isi bat joc de popor dincolo de o anumita limita, plasa se rupe, furia erupe si ar trebui sa se astepte oricand sa se trezeasca urmariti si fugariti prin piata publica. Este la fel de valabil pentru cei de astazi ca si pentru cei care vor veni.

Dincolo insa de consideratiile de ordin moral asupra istoriei, sa ne intoarcem in zilele noastre la oamenii nostri.

S-au trasat deja liniile calauzitoare ale marilor teme de campanie care ne vor prosti la anul zi de zi. Si de o parte, si de cealalta. PDL mizeaza pe faptul ca vor reusi sa pacaleasca populatia justificandu-si masurile de austeritate, luate fortat si din prostie, prin faptul ca (norocul lor, totusi) astazi mai multe tari lovite de criza (ce mai conteaza ca din cu totul si cu totul alte motive) au ajuns la punctul in care adopta aproape aceleasi masuri cu cele care au fost impuse si romanilor in 2010.

De aici poezia pedelista curge usor la vale, iar variatiile temei pot fi lesne intuite. Alte teme avute deja in vizor de aparatul de propaganda pedelist sunt exacerbarea sentimentului nationalist, eterna lupta cu averile marilor corupti ai neamului, anihilarea ultimelor radacine comuniste - vezi aici IRR si Ion Iliescu si stergerea revolutionarilor (nu fara argumente si destul de bine gandita si venita) de pe listele beneficiilor si privilegiilor (de cele mai multe ori arbitrar acordate).

Probabil temele se vor mai diversifica pana la anul, altele noi s-ar putea sa apara, insa trendul si tendinta generala raman aceleasi - altii sunt de vina pentru esecul nostru, nimeni nu avea cum sa faca mai bine si mai mult, raii si mafiotii sunt mereu altii sau la ceilalti in curte, ne-am sacrificat imaginea si viitorul pentru a salva tara, daca renuntati la noi, veti ajunge pe mainile iresponsabililor din Opozitie. Si aici se termina sacul, fara fund altfel, al presedintelui si partidului sau de guvernare.

De aici incolo are cuvantul USL. Victor Ponta a concentrat esenta mesajului pe care il ofera alianta pe care o reprezinta in concluzia pe care ne-a oferit-o duminica seara - "daca nu vom ajunge la guvernare, voi pleca in afara tarii, la fel ca multi alti romani".

La un moment dat a furnizat chiar si o cifra estimativa a celor care vor fugi din calea prapadului portocaliu ce va veni, daca va veni - "voi pleca impreuna cu alti 18 milioane de romani". Ei bine aceasta este o teza mai enervanta decat oricare alta.

Adica, daca nu ne votati, veti muri. Ca sa nu o mai lungim cu explicatiile, pentru ca nici Victor Ponta nu a dat senzatia ca are timp, nervi si inspiratie pentru a detalia, pe scurt problema e asa - ori ne votati pe noi, ori veti muri. Ma rog, cum se presupune ca nu vreti sa muriti, veti emigra cu mine toti pana la unu.

Alternativa oferita de domnul Ponta are darul de a-ti intinde nervii in asa masura peste limita, ca mai iti vine sa-l trimiti la plimbare fara a mai sta prea mult la discutii.

Daca ajungem din nou la celebra prostie din 2004, arborata cu atat de multa emfaza si golanie artistica de candidatul, pe atunci, Traian Basescu - cu plecarea in Congo, in cazul unei victorii a lui Adrian Nastase - atunci incep sa am certitudini in privinta unui rezultat catastrofal pentru USL la viitoarele alegeri.

Pentru ca daca tot ce poti sa oferi mai mult este aceeasi placa si prostie folosita acum sapte ani, atunci merita sa pierzi lupta. In primul rand, pentru ca este mai mult decat previzibil ca vei repeta apoi toate greselile si prostiile pe care actualii le-au facut in ultimii sapte ani.

Apoi, aceasta incercare de a picta viitorul doar sub umbrela unei lupte pe viata si pe moarte, la propriu, este cu mult prea falsa si disproportionata fata de datele realitatii ca ea sa poata fi acceptata atat de usor pe cat speri.

Da, probabil majoritatea romanilor s-au saturat de Traian Basescu, de Emil Boc, de Elena Udrea, insa nu cred deloc ca aceeasi majoritate in intregul ei simte ca moare daca nu scapa de ei. E o blazare generala care nu isi are originea doar in tradarea acestora din urma, ci intr-o inselare generala a tuturor partidelor si politicienilor care se afla pe scena si cersesc astazi din nou votul lor.

Toti au inselat interesul national, de a ajuns aceasta vorba sa provoace ori rasul, ori scarba, ori furia. In nimeni nu mai suna autentic acest cuvant - incepand cu Traian Basescu si pana la Victor Ponta. Aici ma despart de toti si le urez un sfarsit frumos, in dezacord cu tot ce au lasat in urma. O dara lunga si urata de nimicuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Victor Ponta emigram, #alegeri 2012 USL Ponta, #emigram 2012 USL , #PDL