UE vrea să suspende dreptul de vot al Ungariei pentru a debloca ajutorul acordat Ucrainei

Luni, 18 Decembrie 2023, ora 16:00
7272 citiri
UE vrea să suspende dreptul de vot al Ungariei pentru a debloca ajutorul acordat Ucrainei
Premierul Ungariei Victor Orban/ FOTO: Facebook

Oficialii europeni iau în considerare posibilitatea de a utiliza articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană din 2007 pentru a priva Ungaria de dreptul de vot, pe fondul dezacordurilor privind un pachet de asistență propus pentru Ucraina, scrie Financial Times citând surse europene.

Prevederea în cauză permite suspendarea drepturilor de vot pentru un stat membru ca răspuns la încălcări ale legislației europene.

Deși orice membru al UE poate împiedica acest proces, schimbările politice recente din Polonia, unde o opoziție liberală a preluat puterea, au lăsat Ungaria fără un avocat garantat în cadrul UE, după cum a menționat FT.

În rândul mai multor națiuni UE au apărut îngrijorări cu privire la potențiala desfășurare a „cea mai puternică armă a UE împotriva unui stat membru”.

Oficialii europeni urmăresc să-l influențeze pe premierul ungar Viktor Orban, care a refuzat să sprijine ajutorul Ucrainei, subliniind potențialele consecințe ale izolării în UE.

În cazul în care eforturile diplomatice eșuează, țările UE ar putea încheia un acord de asistență pentru Ucraina fără implicarea Ungariei. Cu toate acestea, se anticipează că o astfel de rezoluție va fi temporară și ar putea întâmpina întârzieri, după cum relatează FT.

Un oficial european de rang înalt a remarcat: "Ungaria ar putea crea mai multe probleme. Poate că Ungaria ne va forța să folosim alte instrumente. Dar, în cele din urmă, Ungaria nu va putea să ne împiedice să alocăm bani Ucrainei".

Pe 15 decembrie, Orban a opus veto la decizia UE de a aloca Ucrainei asistență economică în valoare de 50 de miliarde de euro s în valoare de 50 de miliarde de euro.

Charles Michel, șeful Consiliului European, a remarcat că Ungaria a fost singura care s-a opus ajutorului pentru Ucraina în timpul summit-ului.

În același timp, Consiliul European a avansat cu negocierile pentru integrarea Ucrainei în UE - o poziție la care Orban s-a opus în mod constant.

Ulterior, s-a aflat că Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, l-a convins pe Orban să părăsească reuniunea în timpul votului, permițând liderilor UE să decidă în unanimitate inițierea negocierilor.

Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, iar lui Vladimir Putin îi va fi mai greu să încheie războiul...
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
#Uniunea Europeana, #Ungaria, #drept de vot disputa, #ajutor, #Ucraina , #Razboi Ucraina