Conferința privind Viitorul Europei

STUDIU Sprijinul statului pentru proprietarii de terenuri agricole care nu produc are un impact negativ asupra comunităților agricole

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 15:12 3069 citiri

Sprijinul politicii agricole comune pentru proprietarii de terenuri care nu sunt implicați în mod activ în agricultură a avut un impact negativ indirect asupra comunităților agricole, a constatat un nou studiu al UE.

Studiul „Viitorul modelului agricol european”, prezentat recent în Parlamentul European, explorează tendințele structurale ale agriculturii europene în cinci regiuni ale Europei.

Toate regiunile în cauză au prezentat câțiva factori comuni ai declinului fermelor, care sunt în primul rând de natură structurală, economică și socială, precum și, într-o măsură mai mică, de mediu.

Printre alte concluzii, cercetarea a indicat că Politica Agricolă Comună (PAC) a susținut o tendință către așa-numiții fermieri de canapea: proprietarii de terenuri agricole care nu-și cultivă pământul.

Plățile pe suprafață, inclusiv plățile directe, contribuie la acest fenomen, arată studiul. În timp ce aceste plăți sunt în unele privințe pozitive, de exemplu în motivarea fermierilor să nu-și vândă pământul, ele pot, de asemenea, să provoace comportamentul „fermierului de canapea”.

Acest lucru a condus la un resentiment tot mai mare din partea fermierilor mai activi, deoarece aceștia „inhibă creșterea și consolidarea contribuind în același timp puțin la securitatea alimentară”, potrivit studiului.

De asemenea, crește prețurile terenurilor, făcând achizițiile prohibitiv de scumpe pentru mulți și provocând achiziții de terenuri speculative.

În acest fel, aspecte ale programului UE de subvenții pentru agricultură au avut un impact negativ indirect asupra comunităților de fermieri, a concluzionat studiul.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News