Conferința privind Viitorul Europei

Șefa Eecutivului european face apel la eliminarea cerinţei unanimităţii în UE pentru dosarele de politică externă

Marti, 21 Iunie 2022, ora 19:12 2210 citiri
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen/ FOTO: europa.eu

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune adoptarea mecanismului de luare a deciziilor prin vot cu majoritate calificată în dosarele externe ale UE, deoarece evenimentele geopolitice necesită un răspuns mai rapid.

UE trebuie să poată răspunde mai rapid la evoluţiile geopolitice, iar pentru acest lucru ar trebui să pună capăt cerinţei unanimităţii în deciziile de politică externă, a declarat luni Ursula von der Leyen.

În trecut, UE s-a confruntat cu întârzieri chinuitoare - chiar jenante - în luarea deciziilor majore din cauza opoziţiei unei singure ţări membre. De multe ori, o astfel de poziţionare nici măcar nu era legată de dosar în sine, ci de folosirea unanimităţii ca pârghie pentru a forţa decizii favorabile pe alte subiecte.

„În ceea ce priveşte afacerile externe, sunt profund convinsă că unanimitatea nu este sustenabilă, întrucât Uniunea Europeană nu este capabilă să ia o poziţie din cauza unui blocaj în dosare critice”, a insistat von der Leyen.

„Şi viteza cu care se întâmplă lucrurile... lumea vrea să audă vocea europeană”, a subliniat şefa Executivului UE.

Ea a mai precizat că sprijină aderarea unor state la UE, dacă acestea îşi doresc cu adevărat, dar de ele depind progresele pe calea integrării.

Von der Leyen a menţionat cazurile Turciei şi Slovaciei, care au primit statulul de state candidate în acelaşi an, şi anume 1999. Dacă Slovacia a aderat în doar cinci ani, Turcia s-a îndepărtat în schimb de perspectiva integrării în UE.

Și cetățenii europeni au propus eliminarea principiului unanimității în luarea deciziilor în UE.

„Aceasta este o dovadă că nu există automatisme. Nu există un model rigid. Sprijinim dacă este necesar, dar depinde de fiecare ţară în parte să demonstreze că este aptă pentru aderare”, a declarat von der Leyen.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News