Revoluția UE se amână! Ce sunt, de fapt, tratatele care trebuie schimbate

Duminica, 26 Iunie 2022, ora 01:48
7416 citiri
Revoluția UE se amână! Ce sunt, de fapt, tratatele care trebuie schimbate
Liderii UE adunati la Bruxelles FOTO Politico

Liderii UE reuniți la Bruxelles săptămâna aceasta au evitat cu înțelepciune întrebarea: poate UE să revizuiască modul în care ia decizii majore? Nu pot ignora decizia pentru totdeauna.

S-a creat un impuls pentru ca UE să schimbe tratatele care guvernează modul în care ajunge la un acord cu privire la orice, de la finanțe la politica externă. Și în timp ce liderii UE promit încă o dată să pună capăt anilor de stagnare în ceea ce privește primirea de noi membri, a apărut un argument simultan: blocul nu se poate extinde fără a-și reforma mai întâi propriul statut.

În centrul dezbaterii se află regula unanimității UE, care conferă membrilor individuali drept de veto, de la ce țări devin membre UE până la ce sancțiuni sunt aprobate. Mai multe țări din UE înseamnă mai multe posibile drepturi de veto. Și de când Rusia a început să bombardeze Ucraina, UE a văzut cu acuratețe cum o țară - în acest caz, Ungaria - poate amâna deciziile timp de săptămâni după ce aproape toți ceilalți s-au îmbarcat.

Unii dintre cei mai puternici lideri ai UE susțin modificarea tratatului în diferite grade, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi și cancelarul german Olaf Scholz. Și, din punct de vedere tehnic, calea legală către schimbarea tratatului a început la începutul acestei luni, punându-l mai formal pe masă pentru prima dată în mai bine de un deceniu.

Așa că, pe măsură ce câțiva candidați la UE mărșăluiesc încet spre aderare, blocul va trebui în cele din urmă să se confrunte cu propriile reguli. Și după ce liderii au făcut ca Ucraina și Moldova să fie candidate la UE săptămâna aceasta, în timp ce au făcut eforturi pentru deblocarea dreptului de veto al Bulgariei, menținând efectiv Macedonia de Nord și alți candidați din Balcanii de Vest în afara clubului, marșul abia progresează.

„Viitoarele aderări ne obligă să ne punem întrebarea nu numai despre nevoile țărilor candidate, ci și despre nevoile UE însăși și despre capacitatea acesteia de a funcționa în viitor într-o Europă extinsă, ceea ce va necesita o reformă a acelor procese prin care se iau deciziile”, a declarat un oficial de la Palatul Elysée din Franța.

Vineri, 24 iunie, Scholz a fost de acord, vorbind cu reporterii după summitul de două zile al liderilor UE.

„Impresia mea este că nu există nimeni care să aibă vreo îndoială că [extinderea] nu va funcționa fără reforme instituționale”, a spus el. „Și de aceea cred că avem șansa să se poată face”.

Cum au evoluat regulile

Iterația actuală și cu drepturi depline a tratatelor UE datează din 2009, la câțiva ani după o rundă de expansiune agresivă spre est, la care s-au alăturat 12 noi membri.

Tratatele sunt în esență constituția UE, schițând instituțiile blocului, clarificând defalcarea puterilor dintre UE și membrii săi și subliniind modul în care sunt luate deciziile. De la înființarea UE în anii 1950, acestea au fost revizuite de mai multe ori pe măsură ce corpul se transformă și crește.

Discuțiile reînnoite privind rescrierea regulilor de bază ale UE s-au intensificat când pandemia de coronavirus a luat cu asalt continentul. UE a revocat reguli bugetare stricte pentru a proteja o economie slăbită și a trecut la achiziționarea colectivă de vaccinuri.

Războiul Rusiei în Ucraina a dat doar mai mult combustibil acelor discuții, întrucât UE s-a confruntat cu incapacitatea de a se mișca la fel de rapid ca țările individuale pentru a aproba sancțiuni economice menite să paralizeze cufărul de război al Kremlinului.

În paralel, UE a lansat în 2021, de asemenea, o „Conferință privind viitorul Europei”, un forum de autoreflecție de opt luni, care a cerut cetățenilor să ofere păreri despre revizuirea instituției internaționale.

Inițiativa a rezultat în sute de idei care au fost rezumate în 49 de propuneri. Unele dintre ele – cum ar fi abrogarea cerințelor de unanimitate sau acordarea UE unui rol mai important în politica de sănătate – ar necesita modificări ale tratatelor UE.

O discuție asupra rezultatelor conferinței a fost adăugată pe agenda summitului Consiliului European din această săptămână. Adăugând presiuni suplimentare, Parlamentul European a aprobat în majoritate covârșitoare o rezoluție înaintea summitului, implorând liderii UE să facă un pas important către schimbarea tratatului - convocarea unei convenții europene pentru a discuta problema. Brațul executiv al UE, Comisia Europeană, a încurajat, de asemenea, liderii să elimine cerința unanimității pentru deciziile de politică externă.

În schimb, cei 27 de lideri ai UE au șovăit.

În concluziile Consiliului, liderii au cerut vag „urmărirea efectivă” a conferinței și au afirmat pur și simplu că angajamentul a fost un exercițiu fructuos de control democratic. Cuvintele „schimbarea tratatului” nu au beneficiat niciodată de declarație.

Macron, care a inițiat conferința, a arătat și o relativă reținere cu privire la această problemă în timpul conferinței de presă de după summit. El și-a încurajat colegii să „exploateze” „transformările profunde” pe care le-a recomandat conferința și a promis că liderii vor continua să lucreze la această problemă.

Diplomații s-au grăbit să constate că majoritatea ideilor conferinței ar putea fi implementate fără modificări semnificative ale regulilor.

„Accentul inițial al acestui Consiliu ar trebui să fie pe ceea ce putem face, să ne asigurăm că le facem și să le spunem cetățenilor că le facem”, a spus un diplomat al UE. „Unul dintre principalele concluzii ale acestei conferințe este că, aparent, facem o treabă groaznică explicând ce face UE cetățenilor”.

Războiul schimbă totul

Există și alți factori în joc.

Cu războiul care arde în Ucraina, liderii UE sunt în favoarea unității, în special în această săptămână, în timp ce oferă Ucrainei un impuls moral, numind-o candidată la UE.

Cu toate acestea, exact posibila aderare a Ucrainei este cea care va forța, probabil, UE să abordeze schimbarea tratatelor, deoarece aspirațiile țării la UE ajută la învierea cererilor altor țări.

Lideri precum Scholz din Germania au spus că UE trebuie să se reformeze înainte de a fi „capabilă să preia noi membri”. În mod specific, Scholz și alții au subliniat consensul necesar pentru orice mișcare de politică externă, ceea ce a determinat țările individuale să susțină totul, de la sancțiuni importante până la declarații de bază.

În Parlamentul European, membrii elaborează acum un set de propuneri de modificare a tratatelor. În cele din urmă, le vor trimite celor 27 de șefi de stat sau de guvern pentru aprobare la Consiliul European.

„Acesta este un moment istoric de oportunitate”, a spus Sven Simon, europarlamentarul german care servește ca unul dintre cei mai importanți oameni ai Parlamentului în această problemă.

„Tratatul este din 2009 și UE a trecut prin multe crize” de atunci, a menționat el.

Pentru cei care caută modificări, totuși, există o realitate rece care îi așteaptă: este greu și multe țări sunt sceptice.

Modificarea tratatelor UE este un proces lung și obositor. Și părți ale continentului simt că nu este nevoie să o pornească acum, în timp ce UE se confruntă cu mai multe crize.

În primul rând, este componenta logistică. Faza inițială este fezabilă. Liderii UE pot convoca Convenția Europeană – care ar reuni membri ai parlamentelor naționale, precum și șefi de stat și de guvern, pentru a discuta propunerile de amendament – ​​cu un vot cu majoritate simplă.

De acolo, devine mai complicat. Conform procedurii obișnuite, orice revizuire reală ar necesita sprijinul consensului din toate țările UE. Iar eliminarea unanimității sau a oricăror decizii îi va zgudui pe membrii mai mici ai UE, care știu că dreptul lor de veto le oferă puterea mult dorită într-un organism condus adesea de Franța și Germania.

În al doilea rând, există dimensiunea politică. În mai, 13 țări, inclusiv România, Suedia, Danemarca și Polonia, au declarat clar că consideră orice modificare a tratatului prematură, argumentând că va distrage atenția blocului de la probleme mai presante.

„Nu este momentul să discutăm despre schimbarea tratatului în mijlocul războiului din Ucraina”, a spus un diplomat din una dintre aceste țări. „Se pot face multe lucruri fără schimbarea tratatului”.

Un alt diplomat al UE a remarcat: „Știm cu toții că schimbarea tratatului nu va avea loc foarte curând, așa că să nu ne grăbim în acele lucruri când totul în jurul nostru se schimbă”.

Unii și-au exprimat teama că dezbaterea ar putea distruge de fapt uniunea, care a pierdut deja un membru important, Regatul Unit, din cauza scepticismului UE și se poate lupta pentru a convinge cetățenii de beneficiile sale.

„O astfel de mișcare ar înstrăina statele membre, semănând astfel viitoare disidențe care ar putea duce la dezintegrarea UE?” s-a întrebat un alt diplomat al UE. „Având în vedere că UE nu este un stat federal, ci o colecție de state suverane, ar trece UE la un model federal? Dacă da, cum să reconciliăm interesele divergente?”

La un moment dat, însă, conversația va fi inevitabilă.

„Din punctul meu de vedere”, a spus un oficial al UE, „o schimbare în procesul decizional al UE va fi pe masă în ziua în care extinderea se va apropia”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Liderii Uniunii Europene au adoptat miercuri seara o declaraţie prin care se afirmă dorinţa unei relaţii reciproc avantajoase cu Turcia şi un interes strategic pentru un mediu stabil în estul...
#Uniunea Europeana, #viitorul Europei, #liderii ue, #tratate UE , #Viitorul Europei