Comisia Europeană apără legislația privind reducerea pesticidelor pe fondul opoziției statelor membre

Joi, 16 Iunie 2022, ora 16:33
1644 citiri
Comisia Europeană apără legislația privind reducerea pesticidelor pe fondul opoziției statelor membre

Stella Kyriakides, comisarul UE pentru Siguranța Alimentară, a apărat planurile executivului UE de a revizui cadrul UE privind pesticidele, dar nu a dat o dată pentru publicarea propunerii, după ce zece state membre au scris o scrisoare în care exprimă „îndoieli serioase”.

„Ne angajăm pe deplin să prezentăm o propunere de schimbare a cursului privind pesticidele ”, a spus comisarul Kyriakides la reuniunea miniștrilor agriculturii din UE de luni (13 iunie) la Luxemburg, adăugând că munca pentru reducerea utilizării excesive a pesticidelor înseamnă „protecția oamenilor”, sănătate, mediu și biodiversitate”.

Cu toate acestea, comisarul a refuzat să se angajeze la o dată de publicare a propunerii, care fusese depusă inițial în martie, dar a fost respinsă din cauza izbucnirii războiului în Ucraina și stabilită provizoriu pentru 22 iunie.

Revizuirea legislației europene privind pesticidele face parte din strategia „De la fermă la furculiță ”, politica alimentară emblematică a Uniunii Europene, care stabilește obiective care vizează reducerea la jumătate a cantității de pesticide utilizate și a riscurilor pe care acestea le prezintă până în 2030.

Conform nor surse europene, regulamentul revizuit ar trebui să facă aceste obiective obligatorii din punct de vedere juridic la nivelul UE.

Reticența Comisiei de a decide asupra unei date vine după criticile puternice din partea a zece state membre, care au prezentat un document în care își exprimă îngrijorarea față de ambiția executivului UE de a consacra ținte obligatorii pentru reducerea pesticidelor în propunerea sa de revizuire a regulamentului UE privind utilizarea durabilă.

În acesta, statele membre, în frunte cu Austria și inclusiv Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia, și-au exprimat „îndoieli serioase” cu privire la versiunile divulgate ale propunerii CE.

De asemenea, țările și-au exprimat rezerve cu privire la anumite aspecte tehnice ale metodei de calcul a țintelor de reducere, considerând că indicatorii propuși de Comisie nu au luat în considerare toți factorii relevanți.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”, îi îndeamnă Viktor Orban pe oficialii UE. „Politicienii sunt conduşi de logica războiului”
„Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”, îi îndeamnă Viktor Orban pe oficialii UE. „Politicienii sunt conduşi de logica războiului”
Premierul ungar Vikor Orban a afirmat vineri, 19 aprilie, că oficialii care conduc instituţiile UE trebuie înlocuiţi după alegerile europarlamentare, întrucât nu merită încă o şansă,...
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
#Uniunea Europeana, #agricultura, #pesticide, #legislatie, #Comisia Europeana , #Viitorul Europei