UE se pregătește pentru escaladarea tensiunilor China-SUA. Ce s-ar întâmpla în Europa în cazul invaziei militare a Taiwanului

Luni, 01 August 2022, ora 22:22
7606 citiri
UE se pregătește pentru escaladarea tensiunilor China-SUA. Ce s-ar întâmpla în Europa în cazul invaziei militare a Taiwanului
Joe Biden a purtat recent o discutie tensionata cu Xi Jinping FOTO Hepta

Războiul de cuvinte dintre SUA și China cu privire la Taiwan „ar putea escalada cu ușurință” și este urmărit îndeaproape în capitalele europene, potrivit unor înalți diplomați din UE.

Tensiunile cresc între cele mai mari două superputeri ale lumii, pe măsură ce Beijingul își intensifică amenințările cu privire la o posibilă vizită a președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, în zilele următoare.

De la Bruxelles la Paris, oficialii UE au fost reticenți să analizeze disputa în public, chiar dacă China se apropie tot mai mult de riscul unui impas militar cu SUA În culise, cu toate acestea, diplomații europeni acceptă că există în mod clar pericolul ca situația să scape de sub control.

Analiștii îi îndeamnă acum pe liderii UE să acorde atenție și să se pregătească pentru problemele viitoare, potrivit Politico.

„Cel mai rău scenariu se întâmplă uneori”, a spus Boris Ruge, vicepreședintele Conferinței de Securitate de la München, citând ca exemplu invadarea Ucrainei de către Rusia. „Europenii ar face bine să se pregătească pentru situații neprevăzute, sprijinind Taiwanul, rămânând în contact strâns cu Beijingul și ajutând la de-escaladare”.

Pelosi a anunțat duminică, 31 iulie, că preia o delegație a Congresului într-un turneu în Asia. O oprire zvonită în Taiwan – care a provocat o reacție aprigă din partea Beijingului – nu a fost menționată în itinerariul ei oficial, dar s-ar putea întâmpla totuși.

China insistă că o vizită în Taiwan a lui Pelosi ar fi o încălcare flagrantă a politicii „o singură China” care guvernează statutul teritoriului și un semnal de sprijin american pentru independența Taiwanului.

Președintele chinez Xi Jinping și-a subliniat poziția săptămâna trecută în timpul unui apel tensionat cu Joe Biden. „Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza acestuia”, a spus ministrul de externe al Chinei, citat de Xi. „Sperăm că SUA vor fi cu ochii limpezi în privința asta”. Ministerul Apărării al Chinei a avertizat că „armata chineză nu va sta niciodată cu mâinile în sân” dacă călătoria lui Pelosi va continua.

Analiştii cred că Xi va dori să dea dovadă de un calm puternic în faţa oricărui semn că SUA se mişcă pentru a sprijini independenţa Taiwanului, în parte pentru că vrea un al treilea mandat în această toamnă.

Marea Britanie a sugerat să înarmeze Taiwanul, avertizând că Occidentul nu trebuie să facă aceleași greșeli în a nu apăra taiwanezii, precum a făcut-o față de Ucraina. Ministrul german de externe Annalena Baerbock a descris recent „aspectul încrezător în sine și mai ales robust al Chinei” în raport cu Taiwanul drept „o provocare globală”.

În public, totuși, majoritatea celorlalte capitale europene au fost mai precaute în comentariile lor. Întrebat despre răspunsul militar amenințat al Chinei la o vizită a lui Pelosi, Ministerul de Externe francez și filiala de politică externă a UE nu au comentat.

Un diplomat al UE a spus că este de așteptat tăcerea în acest stadiu, dat fiind că Taiwanul este privit în primul rând drept un interes al SUA, dar „reacția va fi diferită dacă cuvintele devin acțiune”.

Tensiuni urmărite cu atenție

Întrebat dacă tensiunile sunt o preocupare pentru NATO, un înalt diplomat european a spus: „Nu încă, dar ar putea escalada cu ușurință”. „Cel mai rău caz” ar vedea atenția americană distrată de la Ucraina către tensiunile cu China din cauza Taiwanului, a spus diplomatul.

Un al treilea diplomat european de rang înalt a declarat că riscul ca ciocnirile dintre Washington și Beijing să se dezvolte este „supravegheat îndeaproape”.

Urmas Paet, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, a avertizat că intensificarea războiului din Ucraina a crescut „exponențial” riscul agresiunii chineze către Taiwan.

„De asemenea, Uniunea Europeană trebuie să fie capabilă să țină cont de acțiunile Chinei, inclusiv în ceea ce privește Taiwanul”, a spus Paet. „Cooperarea deplină între UE și SUA este foarte importantă atât în ​​ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cât și în ceea ce privește acțiunile Chinei în vecinătatea ei”.

Până relativ recent, Europa se ferea să vorbească despre Taiwan - o insulă democratică de 23 de milioane de locuitori, despre care Beijingul pretinde că face parte din China. Starea s-a înrăutățit și mai mult pe măsură ce China a promis un „parteneriat fără limite” cu Rusia și a respectat linia Kremlinului în așa-numita „operațiune militară specială” împotriva Ucrainei.

Invazia rusă a Ucrainei i-a determinat pe factorii de decizie europeni să mediteze asupra consecințelor până acum inimaginabile ale impunerii de sancțiuni economice asupra celei de-a doua economii ca mărime din lume, în cazul în care Beijingul ar face o mișcare militară împotriva Taiwanului.

„În cazul unei invazii militare, am precizat foarte clar că UE, împreună cu Statele Unite și aliații săi, va impune măsuri similare sau chiar mai mari decât am luat acum împotriva Rusiei”, a declarat viitorul ambasador al UE în China, Jorge Toledo, luna trecută.

Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Principala iniţiativă a Uniunii Europene referitoare la refacerea naturii este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care un vot pentru adoptarea legii a fost anulat luni, după ce...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Uniunea Europeana, #China SUA, #Taiwan , #Uniunea Europeana
Comentarii
Poza valy9
valy9
rank 1
asta va fi cireasa pe ....
Poza Pieues
Pieues
rank 1
nu cred ca ue mai suporta alte sanctiuni si se prabuseste...