Înalt oficial al Uniunii Europene, despre conducta de gaz Nord Stream 1: „Lucrăm pe presupunerea că nu va reveni la funcționare”

Marti, 19 Iulie 2022, ora 14:10
2242 citiri
Înalt oficial al Uniunii Europene, despre conducta de gaz Nord Stream 1: „Lucrăm pe presupunerea că nu va reveni la funcționare”
Rusia a inchis conducta Nord Stream 1 pe 11 iulie, pentru lucrari de intretinere FOTO DW

Uniunea Europeană nu se așteaptă ca livrările de gaz către Europa din Rusia prin conducta Nord Stream 1 să nu repornească atunci când întreținerea programată se va încheia, săptămâna aceasta, a declarat marți, 19 iulie, un oficial de rang înalt, o mișcare care ar putea crea deficite severe de energie în regiune.

„Lucrăm pe presupunerea că nu va reveni la funcționare”, a declarat comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, în marja unei conferințe din Singapore, potrivit Wall Street Journal.

Nord Stream, principala arteră pentru gazul rusesc către Europa, s-a închis pe 11 iulie pentru întreținere anuală care se preconizează că va dura 10 zile. Mulți din Occident se tem că Moscova ar putea prelungi închiderea, eventual definitiv, și ar putea priva Germania, puterea industrială a Europei, de un ingredient cheie pentru fabricile sale și ale vecinilor săi.

Chiar înainte de a începe întreținerea, Moscova a redus livrările pe conductă la 40% din capacitatea sa.

Liderii europeni au acuzat Moscova că a folosit gazul ca armă atunci când fluxurile de-a lungul conductei au început să scadă luna trecută. Moscova a dat vina pe probleme tehnice legate de sancțiunile occidentale.

Europa se confruntă cu o potențială criză economică în următoarele luni, dacă Moscova nu reîncepe livrările imediat după 21 iulie. Fără cantități semnificative de gaz care curg prin conductă, spun oficialii, Europa nu va avea suficient combustibil pentru a încălzi casele și a alimenta fabricile la iarnă.

Industriile europene se pregătesc să raționalizeze gazul pentru a permite suficient combustibil pentru încălzire pe măsură ce temperaturile scad. Germania, cel mai mare consumator de gaz rusesc din Europa, este deosebit de vulnerabilă, baza sa industrială bazându-se pe aprovizionarea Rusiei ca sursă de energie și materii prime.

Johannes Hahn, comisar pentru buget și administrație, a fost la Singapore pentru a promova un plan de investiții și redresare al UE. Blocul speră să strângă aproximativ 800 de miliarde de euro de la investitori interni și străini în următorii câțiva ani.

Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Principala iniţiativă a Uniunii Europene referitoare la refacerea naturii este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care un vot pentru adoptarea legii a fost anulat luni, după ce...
Reacția NATO și a UE după atacul terorist care a zguduit Moscova
Reacția NATO și a UE după atacul terorist care a zguduit Moscova
NATO şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au condamnat atacul de la Moscova, revendicat de Statul Islamic. ”Condamnăm fără echivoc atacurile care au vizat spectatorii de...
#Uniunea Europeana, #gaz rusesc, #gaz rusesc Europa, #Nord Stream , #Uniunea Europeana