Cum încalcă statele UE legea și scapă basma curată. „Elaborăm noi legi cu o viteză record. Dar aplicarea este slabă”

Miercuri, 13 Iulie 2022, ora 23:26
2588 citiri
Cum încalcă statele UE legea și scapă basma curată. „Elaborăm noi legi cu o viteză record. Dar aplicarea este slabă”
Oțelăria din Taranto a incalcat frecvent standardele de mediu ale UE FOTO La Gazetta Italiana

Când vine vorba de problemele statului de drept în Uniunea Europeană, Polonia și Ungaria sunt doar vârful aisbergului.

În ultimele cinci luni, mai multe echipe de reporteri Politico și-au propus să documenteze cazuri de încălcare a legislației UE în bloc – de la o fabrică de oțel ultra-poluantă din zona Italiei, până la produse defecte sau nesigure care circulă printr-un centru major de comerț electronic din Belgia și până la fermieri români care folosesc fără discernământ pesticide ce omoară albinele, în ciuda faptului că acestea au fost interzise în întreaga UE din 2018.

Poveștile pe care jurnaliștii le-au adus din cele patru colțuri ale UE arată o sfidare pe scară largă a legilor pregătite la Bruxelles - cu consecințe reale pentru sănătatea umană, intimitate și mediu.

În Taranto (Italia), Leonie Cater și Antonia Zimmermann au documentat cazuri frecvente de cancer la copii în preajma unei fabrici de oțel care în mod repetat încalcă standardele UE de mediu.

În România, Gabriela Galindo a găsit „covoare de albine moarte ”, din cauza ultilizării în continuare a pesticidelor neonicotinoide interzise.

La Liege, Pieter Haeck și Camille Gijs au arătat cum oficialii vamali abia se pot preface că aplică regulile UE de siguranță a produselor pentru milioane de articole care circulă printr-un important centru de comerț electronic.

În articolul său, Vincent Manancourt a descris modul în care guvernele UE sfidează în mod deschis instanțele superioare ale blocului cu privire la păstrarea datelor.

Ceea ce arată aceste povești este că, dincolo de exemplele care captează titlurile cu privire la Polonia și Ungaria, sfidarea legislației UE devine din ce în ce mai comună în întregul bloc, afectând fiecare domeniu al vieții europene de zi cu zi, inclusiv în chestiunile pe care cetățenii UE cred că executivul UE le protejează: siguranța produselor, siguranța alimentelor, confidențialitatea, printre altele.

Ele subliniază, de asemenea, o tendință treptată către o aplicare mai slabă a regulilor UE în întreaga comunitate europeană. Conform cercetărilor realizate de profesorul de științe politice de la Universitatea din Rutgers, Daniel Kelemen și profesorul asistent de drept și politică de la Universitatea din Arizona, Tommaso Pavone, UE a lansat din 2004 un număr în scădere constantă de „proceduri de încălcare a dreptului comunitar” sau acțiuni legale care obligă țările să se conformeze, în favoarea „dialogului structurat” și „programelor-pilot”, care reduc fricțiunile și confruntarea dintre Comisie și capitalele naționale.

Problema este că acest lucru subminează, la rândul său, încrederea în sistemul juridic al UE și în instituțiile legislative, a spus Sophie in't Veld, un parlamentar liberal al UE din partidul Democraților 66. „Problema este că, în ultimii 20 de ani, Comisia a devenit din ce în ce mai interguvernamentală. Îi este frică să treacă de guvernele naționale. Are de-a face exclusiv cu guvernele naționale, nu cu cetățenii, nu cu Parlamentul European”, a adăugat ea.

Cu mii de pagini de noi legi elaborate de parlamentarii de la Bruxelles în fiecare an, in't Veld a avertizat că legislația riscă să devină lipsită de sens dacă nu este susținută de o cultură de aplicare mai puternică. „Elaborăm noi legi cu o viteză record. Dar aplicarea este slabă”, a explicat ea.

Apetitul pentru o confruntare dură a capitalelor naționale în privința legislației UE pare să fie însă insuficient.

În medie, aproximativ 3.600 de plângeri sunt aduse în atenția Comisiei pe parcursul unui an, dar numărul procedurilor de încălcare a dreptului comunitar a scăzut între primul și al doilea deceniu al acestui secol.

De-a lungul anilor, începând cu 2002, perioada luată în considerare analiza Politico, Italia a acumulat cele mai multe cazuri de încălcare a dreptului comunitar, atât în ​​cifre absolute, cât și luând în considerare faptul că alte țări au aderat ulterior la UE. România este pe locul 9, după țări ca Grecia, Belgia sau Franța, potrivit analizei Politico.

Așa-numitul mecanism-pilot al UE a fost înființat pentru a rezolva problemele privind aplicarea dreptului UE înainte de deschiderea oficială a unei proceduri de încălcare a dreptului comunitar după ce a fost depusă o plângere. Între 2013 și 2020, numărul de plângeri a rămas stabil, dar o proporție mai mică de plângeri a condus la noi dosare UE.

Majoritatea cazurilor de infringement implică dispute cu privire la piața internă și industrie. Cazurile de încălcare a dreptului comunitar în domeniul politicii pieței interne și industriei reprezintă cele mai multe cazuri pentru aproape toate țările, urmate de cazurile de sănătate și siguranță alimentară și de mediu.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#Uniunea Europeana, #stat de drept, #infringement , #Uniunea Europeana