SECRET EU. Buncărul care îi va proteja pe liderii europeni de spionii ruși

Duminica, 10 Iulie 2022, ora 23:57
2986 citiri
SECRET EU. Buncărul care îi va proteja pe liderii europeni de spionii ruși
Sala de sedinta a UE FOTO UE via The EU Observer

UE construiește un buncăr securizat de 8 milioane de euro la Bruxelles, astfel încât liderii să poată discuta despre secrete fără a fi interceptați de ruși, potrivit unui memoriu UE care descrie proiectul.

Camera ar putea găzdui aproximativ 100 de persoane - până la 34 de lideri și cei 34 de consilieri ai acestora, precum și personal de protocol, tehnic și de catering.

UE are 27 de membri, dar s-ar putea extinde în viitor, iar camera securizată va fi folosită și pentru întâlniri de nivel inferior de către ambasadori și oficiali înalți ai UE.

Sala va fi offline, dar echipată cu tehnologie internă de conferințe pe ecran mare și microfoane conectate pentru a asigura cabine la fel de sigure pentru 30 de translatori.

Și atât sala de ședințe, cât și cabinele vor fi închise într-o cușcă de izolație certificată de NATO pentru a „atenua riscul de exploatare a emanațiilor compromițătoare” – unde electromagnetice și radio generate de ecranele și firele IT, care pot fi interceptate de la distanță.

Oricine intră, chiar dacă face curățenie, trebuie să aibă autorizație de securitate „SECRET EU” și un motiv „necesar să știi” pentru a fi acolo. SECRET EU este al doilea cel mai înalt nivel de secretizare al blocului, notează EU Observer. Acesta acoperă informațiile care ar putea „vătăma grav” interesele UE. Scurgerile ar putea „crește tensiuni internaționale”, „amenința viați” sau „ordinea publică” în Europa, conform ghidurilor de securitate ale UE.

Iar liderii și personalul UE vor trebui să-și lase telefoanele, laptopurile, ceasurile inteligente, cheile electronice și chiar aparatele auditive în dulapuri izolate fonic în afara camerei.

Instalația urmează să fie construită până în 2024 în complexul Consiliului UE de la Bruxelles, care găzduiește deja summituri. Locația exactă nu a fost încă decisă, dar oficialii caută un loc undeva lângă sala obișnuită a summitului UE, astfel încât liderii să poată merge mai ușor înainte și înapoi.

Decizia vine după ce Rusia a readus războiul în Europa prin invadarea Ucrainei și pe fondul planurilor UE de a crea o forță armată comună alături de NATO. Doi spioni ruși expulzați recent de Belgia erau specialiști în interceptarea semnalelor.

Buncărul va fi verificat „înainte și după întâlniri pentru a detecta, localiza și neutraliza orice dispozitiv de interceptare”, se arată în comunicat. Acesta va oferi „un nivel adecvat de confort pentru VIP-uri (mobilier, scaune etc.) și un decor fix adecvat (de exemplu, steaguri, dar fără flori sau alte articole care se înlocuiesc frecvent)”.

„Orice mobilier nou, echipament tehnic sau accesoriu va fi supus unei inspecții TSCM [contramăsuri tehnice de securitate]”, se arată în comunicat, potrivit sursei citate.

Spionajul chinez și rusesc, în plină expansiune în Germania
Spionajul chinez și rusesc, în plină expansiune în Germania
Șase presupuși spioni au fost arestați în Germania într-o succesiune rapidă. Aceștia urmăreau interese economice, atacuri la adresa democrației și obiective legate de războiul împotriva...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#Uniunea Europeana, #spionaj, #spioni rusi, #buncar , #Uniunea Europeana