Fișa medicală europeană, printre recomandările cetățenilor europeni pentru instituțiile UE: schimbări climatice, mediu și sănătate

Marti, 11 Ianuarie 2022, ora 12:13
3049 citiri
Fișa medicală europeană, printre recomandările cetățenilor europeni pentru instituțiile UE: schimbări climatice, mediu și sănătate
Cetățenii vor ca UE să acorde subvenții și susținere pentru crearea grădinilor în școli și pentru proiecte de grădinărit în spații publice și private FOTO Pixabay

După două runde de întâlniri, cetățenii europeni din panelul privind schimbările climatice, mediul și sănătatea au adoptat recomandările finale pentru instituțiile Uniunii Europene. Ca o recomandare să fie adoptată, a fost necesar un procent de cel puțin 70% voturi în favoarea ei.

Moduri mai bune de a trăi

Cetățenii din acest grup de dezbatere au adoptat șapte recomandări care vor fi susținute în plenară. Aceștia recomandă ca UE să acorde subvenții pentru agricultura organică în așa fel încât alimentele organice să devină mai accesibile. Mai mult, educarea fermierilor în agricultura organică și sustenabilă ar trebui să fie susținută de UE. Fermele mici, ne-intensive ar trebui să primească ajutor ca să devină mai competitive.

O altă recomandare este ca producția de hrană să devină parte din educația publică. Ar trebui acordate subvenții și susținere pentru crearea grădinilor în școli, dacă acestea sunt fezabile și pentru proiecte de grădinărit în spații publice și private.

Protejarea mediului și a sănătății noastre

Cei care au făcut parte din acest grup au ales 12 recomandări pentru instituțiile europene.

Printre recomandări se numără reducerea drastică a pesticidelor chimice și a fertilizatorilor în toate tipurile de ferme, prin impunerea unor standarde comune de aplicare mai înalte, prin accelerarea cercetării în domeniul alternativelor naturale și prin susținerea adoptării unor noi soluții, inclusiv prin pregătirea fermierilor.

O altă recomandare a cetățenilor din acest grup presupune extinderea zonelor protejate pentru conservarea biodiversității (inclusiv mamifere, păsări, insecte și plante) și consolidarea statului de drept în ceea ce privește intervenția umană în aceste zone. Zonele protejate nu ar trebui văzute ca insule ci trebuie să facă parte dintr-un întreg, cu zone urbane mult mai verzi, după ce UE va adopta standarde în acest sens.

Cetățenii recomandă eliminarea rapidă și progresivă a ambalajelor alimentare care nu sunt sustenabile, inclusiv cele din plastic și alte materiale nonbiodegradabile. Aceștia cred că UE ar putea oferi subvenții pentru companiile care renunță la aceste ambalaje și pentru instituțiile care vor să facă cercetare pentru a găsi cele mai bune alternative la astfel de materiale.

Redirecționarea economiei noastre și a consumului

Acest grup a formulat nouă recomandări. Participanții recomandă ca UE să impună reguli mai stricte pentru standardele de producție, care să nu afecteze mediul și să asigure condiții decente de muncă de-a lungul întregului lanț de producție. Standardele de producție ale UE ar trebui să fie mai sustenabile, armonizate în toate statele membre și aplicabile bunurilor importate. Acestea ar trebui să includă și standarde sociale, precum un salariu decent pentru lucrătorii care produc aceste bunuri, precum și standarde bune de muncă în fabrici.

O altă recomandare este ca UE și statele membre să introducă măsuri pentru limitarea publicității la produsele care dăunează mediului. Produsele cu o sustenabilitate redusă ar trebui să aibă un avertisment care să apară în toate formele de publicitate, care să spună că sunt dăunătoare mediului. Pentru produsele care nu sunt deloc sustenabile, UE ar trebui să interzică cu totul publicitatea.

Cetățenii din acest grup vor ca UE să aibă un mecanism de reglementare pentru produsele de modă care intră pe piața comună. Acest mecanism ar trebui să încurajeze un consum mai responsabil, multumită unui indicator prin care să fie garantat că produsul îndeplinește criteriile de sustenabilitate.

Spre o societate sustenabilă

Participanții care au formulat recomandări în grupul „Spre o societate sustenabilă” au zece propuneri pentru instituțiile europene. Printre acestea se numără implementarea unui sistem de către UE prin care să sancționeze poluatorii. Amendarea poluatorilor, în combinație cu susținerea obligatorie a unei organizații de experți, înființate special pentru a ajuta entitățile să elimine poluarea și să restaureze ecosistemul. Această organizație de experți ar trebui să aibă un rol principal în prevenirea și controlul nivelului de poluare.

O altă recomandare este ca UE să susțină financiar statele membre pentru îmbunătățirea conectivității din zonele rurale. Acest lucru ar trebui efectuat prin dezvoltarea unei rețele publice de transport europene, bazată pe prețuri convenabile și cu încurajarea folosirii transportului în comun.

Grija pentru toți

Printre cele 13 recomandări formulate de cetățenii din acest grup este cea ca UE să apere standardele comune de sănătate, dar și să facă presiuni pentru salarii minime decente, un număr maxim de ore lucrătoare și aceleași standarde de pregătire și aceleași certificări pentru lucrătorii din domeniul sanitar, din toate statele Uniunii Europene.

O altă recomandare este crearea unei baze de date sanitare la nivel european, în care să fie înregistrate fișele medicale ale pacienților și acestea să fie disponibile în caz de urgențe. Participarea ar trebui să fie opțională și datele personale trebuie protejate.

Conferința privind Viitorul Europei, proiect unic în istoria UE

Conferința privind viitorul Europei este un proces unic ce își propune să transforme ideile cetățenilor pentru Europa în angajamente ale instituțiilor UE de a le pune în aplicare.

Recomandările forumurilor cetățenilor și ideile pe care aceștia le transmit prin intermediul platformei online a Conferinței vor forma baza de discuție la plenarele Conferinței. În cadrul acestor plenare cetățenii se întâlnesc cu reprezentanții instituțiilor UE, cu cei ai parlamentelor naționale, ai autorităților locale și regionale, și nu în ultimul rând, cu cei ai societății civile.

Raportul final al Conferinței va fi pregătit de comitetul executiv care include membri ai Parlamentului European, ai Consiliului și ai Comisiei, cât și observatori. Raportul va fi pregătit în colaborare deplină cu plenara și va trebui să obțină aprobarea acesteia. Parlamentul, Consiliul și Comisia vor pune apoi în aplicare concluziile raportului.

Alte două grupuri de dezbatere se vor reuni în următoarele săptămâni la Maastricht (pe tema „UE în lume/migrația”) și la Dublin (pe tema „O economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă/Educație, tineret, cultură și sport/Transformare digitală”).

UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Un nou ajutor umanitar de 68 de milioane de euro (73 de milioane de dolari) va ajunge la palestinienii din Gaza, a anunţat vineri, 26 aprilie, Uniunea Europeană, relatează Politico....
#Uniunea Europeana, #sustenabilitate, #agricultura ecologica, #Protectia Mediului, #viitorul Europei , #Viitorul Europei