Ce presupune exact acordul de reducere a consumului de gaze în UE: se aplică de la 1 august. "Iarna va fi mult mai ieftină și mai ușoară"

Marti, 26 Iulie 2022, ora 15:13
5313 citiri
Ce presupune exact acordul de reducere a consumului de gaze în UE: se aplică de la 1 august. "Iarna va fi mult mai ieftină și mai ușoară"
Miniștrii europeni ai Energiei au adoptat acordul UE de reducere a consumului de gaze FOTO Hepta

În efortul de a spori securitatea aprovizionării cu energie a UE, statele membre au ajuns marți, 26 iulie, la un acord politic privind reducerea voluntară a cererii de gaze naturale cu 15% în această iarnă.

Regulamentul Consiliului European prevede, de asemenea, posibilitatea declanșării unei „alerte la nivelul Uniunii” privind securitatea aprovizionării, caz în care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie.

Scopul reducerii cererii de gaze este de a face economii înainte de iarnă, pentru ca statele UE să se pregătească pentru posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia.

"UE este unită și solidară. Decizia de astăzi a arătat în mod clar că statele membre vor rezista oricărei încercări a Rusiei de a diviza UE prin utilizarea surselor de energie ca armă", se arată într-o declarație a lui Jozef Síkela, ministrul ceh al industriei și comerțului.

"Adoptarea propunerii de reducere a gazelor în timp record a întărit, fără îndoială, securitatea noastră energetică comună. Economisirea gazului acum va îmbunătăți pregătirea. Iarna va fi mult mai ieftină și mai ușoară pentru cetățenii UE și pentru industrie", a precizat oficialul.

Statele membre au convenit să-și reducă cererea de gaze cu 15% față de consumul mediu din ultimii cinci ani. Reducerea se aplică între 1 august 2022 și 31 martie 2023, cu măsuri la alegere.

Toate țările UE ar urma, teoretic, să depună toate eforturile posibile pentru a îndeplini planul de economisire. Consiliul a precizat câteva posibilități de a solicita o derogare de la obiectivul de reducere obligatorie a consumului, pentru a reflecta situațiile particulare ale statelor membre și pentru a se asigura că reducerile de gaze sunt eficiente în creșterea securității aprovizionării în UE.

Consiliul a convenit că statele membre care nu sunt interconectate la rețelele de gaze ale altor state membre sunt scutite de reduceri obligatorii de gaz, deoarece nu ar putea elibera volume semnificative de gaze prin conducte în beneficiul altor state membre.

Statele membre ale căror rețele de electricitate nu sunt sincronizate cu sistemul electric european și depind în mare măsură de gaze pentru producerea de energie electrică sunt, de asemenea, exceptate, pentru a evita riscul unei crize de alimentare cu energie electrică.

Statele membre pot solicita o derogare pentru a-și adapta obligațiile de reducere a cererii dacă au interconexiuni limitate cu alte state membre și pot demonstra că capacitățile lor de export de interconexiuni sau infrastructura lor internă GNL sunt utilizate pentru a redirecționa la maximum gazul către alte state membre.

Statele membre pot solicita, de asemenea, o derogare dacă și-au depășit obiectivele de umplere a stocării de gaze, dacă depind în mare măsură de gaz ca materie primă pentru industriile critice sau dacă consumul lor de gaz a crescut cu cel puțin 8% în ultimul an în comparație cu media. din ultimii cinci ani.

Statele membre au convenit să sporească rolul Consiliului în declanșarea unei „alerte la nivelul Uniunii”. Alertarea ar fi activată printr-o decizie de punere în aplicare a Consiliului, hotărând la propunerea Comisiei.

Comisia prezintă o propunere de declanșare a unei „alerte la nivelul Uniunii” în cazul unui risc substanțial de lipsă gravă de gaze sau a unei cereri excepțional de mare de gaze sau dacă cinci sau mai multe state membre care au declarat o alertă la nivel național solicită Comisiei să face acest lucru.

Atunci când au ales măsuri de reducere a cererii, statele membre au convenit că ar trebui să acorde prioritate măsurilor care nu afectează clienții protejați, cum ar fi gospodăriile și serviciile esențiale pentru funcționarea societății, cum ar fi entitățile critice, asistența medicală și apărarea. Măsurile posibile includ reducerea gazului consumat în sectorul electric, măsuri de încurajare a schimbului de combustibil în industrie, campanii naționale de conștientizare, obligații specifice de reducere a încălzirii și răcirii și măsuri bazate pe piață, cum ar fi licitația între companii.

Statele membre își vor actualiza planurile naționale de urgență care stabilesc măsurile de reducere a cererii pe care le planifică și vor raporta în mod regulat Comisiei cu privire la progresul planurilor lor.

Regulamentul este o măsură excepțională și extraordinară, prevăzută pentru o perioadă limitată de timp. Prin urmare, se va aplica timp de un an, iar Comisia va efectua o revizuire pentru a lua în considerare extinderea sa în lumina situației generale a furnizării de gaze în UE, până în mai 2023.

Textul convenit astăzi va fi adoptat oficial printr-o procedură scrisă. Procedura scrisă va fi lansată și încheiată în zilele următoare, în urma revizuirilor tehnice ale textului.

UE se confruntă cu o potențială criză de securitate a aprovizionării, cu o reducere semnificativă a livrărilor de gaze din Rusia și un risc serios de oprire completă, pentru care statele membre trebuie să se pregătească imediat, într-un mod coordonat și cu spirit de solidaritate. Deși nu toate statele membre se confruntă în prezent cu un risc semnificativ de securitate a aprovizionării, întreruperile grave asupra anumitor state membre vor afecta economia UE în ansamblu.

Acesta completează inițiativele și legislația UE existente, care asigură că cetățenii pot beneficia de aprovizionarea cu gaze sigure și că clienții sunt protejați împotriva întreruperilor majore în aprovizionare, în special Regulamentul (UE) 2017/1938 privind securitatea aprovizionării cu gaze.

Acest regulament urmează alte inițiative aflate deja în desfășurare pentru a îmbunătăți rezistența și securitatea aprovizionării cu gaze a UE, inclusiv un regulament de stocare a gazelor, crearea unei platforme energetice a UE pentru achiziții comune și măsurile enumerate în REPowerEU.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#Uniunea Europeana, #gaze UE Rusia, #reducere consum energie, #plan urgenta , #Uniunea Europeana