UE face presiuni pentru semnarea unui acord global care vizează prevenirea noilor pandemii. Principalele puncte ale înțelegerii

Joi, 10 Februarie 2022, ora 08:29
2003 citiri
UE face presiuni pentru semnarea unui acord global care vizează prevenirea noilor pandemii. Principalele puncte ale înțelegerii
Scopul este de a ajunge la un acord preliminar până în august FOTO Pixabay

Uniunea Europeană face presiuni pentru un acord global care să vizeze prevenirea noilor pandemii. Printre cerințe, oficialii europeni ar putea interzice pieţele pentru animale sălbatice, afirmă un oficial al UE pentru Reuters.

Negociatorii internaţionali urmau să se întâlnească pentru prima dată miercuri pentru a pregăti discuţiile pentru un potenţial tratat, a spus oficialul, care nu este autorizat să vorbească cu mass-media şi, prin urmare, a refuzat să fie numit.

Scopul este de a ajunge la un acord preliminar până în august. Cu toate acestea, Bruxelles-ul a avut dificultăţi până acum să obţină sprijin deplin pentru un nou tratat, din partea Statelor Unite şi a altor ţări majore, dintre care unele doresc ca orice acord să nu fie obligatoriu.

Un purtător de cuvânt al lui Charles Michel, preşedintele Consiliului European, care a propus în noiembrie 2020 un nou tratat privind pandemiile, a declarat că nu are niciun comentariu nou în această privinţă.

Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Conform celei mai larg acceptate teorii, pandemia de Covid-19 a început odată cu transmiterea virusului SARS-CoV-2 de la un animal la oameni, într-o piaţă pentru animale sălbatice din China.

Deşi Beijingul a fost lăudat iniţial de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru că a notificat rapid organizaţia despre noul virus, Statele Unite, în special, au acuzat China că reţine informaţii despre originile probabile ale epidemiei.

Printre măsurile pe care UE doreşte să fie incluse în tratat se numără o închidere treptată a pieţelor cu animale sălbatice, a spus oficialul UE.

Comisia Europeană, care urmează să negocieze în numele statelor UE, a declarat că mandatul său nu a fost încă agreat de guvernele UE şi vor fi făcute propuneri concrete altor negociatori internaţionali într-o etapă ulterioară.

UE doreşte să introducă obligaţii juridice pentru prevenirea şi raportarea noilor focare de virusuri, se arată în proiectul de mandat de negociere al UE văzut de Reuters, fără a preciza propuneri precise.

Stimulentele pentru ţările care raportează noi virusuri sunt, de asemenea, considerate cruciale pentru a ajuta la detectarea rapidă şi pentru a evita muşamalizările, a spus oficialul.

Anul trecut, naţiunile din Africa de Sud au fost afectate de restricţii de zbor, după ce au identificat varianta coronavirusului Omicron, despre care unii se tem că ar putea descuraja raportarea viitoarelor epidemii, dacă stimulentele nu vor fi suficient de atractive.

Oficialul a spus că stimulentele ar putea include accesul garantat la medicamente şi vaccinuri dezvoltate împotriva noilor virusuri, pe care naţiunile mai sărace s-au chinuit să le obţină rapid în timpul pandemiei de Covid-19, deoarece statele mai bogate s-au grăbit să îşi asigure aprovizionarea.

Statele care detectează şi raportează un nou virus ar putea primi, de asemenea, sprijin imediat, care ar putea implica livrări de echipamente medicale dintr-un stoc global.

Discuţiile vor fi conduse de delegaţi din şase ţări, reprezentând principalele regiuni ale lumii - Japonia, Olanda, Brazilia, Africa de Sud, Egipt şi Thailanda, au spus oficialii.

Brazilia, care va reprezenta ţările din nordul şi sudul Americii, este în favoarea unui tratat neobligatoriu.

Dacă se va ajunge la un acord, tratatul ar urma să fie semnat în mai 2024.

Ca parte a unei revizuiri a regulilor globale de sănătate, ţările negociază, de asemenea, modificări ale Regulamentului Internaţional de Sănătate, un set de reguli globale pentru a preveni răspândirea bolilor infecţioase.

Statele Unite doresc să consolideze regulile pentru a spori transparenţa şi să acorde OMS acces rapid la zonele cu epidemii, au declarat două surse care urmăresc discuţiile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Liderii Uniunii Europene au adoptat miercuri seara o declaraţie prin care se afirmă dorinţa unei relaţii reciproc avantajoase cu Turcia şi un interes strategic pentru un mediu stabil în estul...
#Uniunea Europeana, #acord UE, #prevenire pandemie, #pandemie globala , #Uniunea Europeana