Instituția UE acuzată că funcționează "în stil mafiot". Milioane de euro cheltuiți pe diurne, deși angajații lucrau online

Luni, 22 August 2022, ora 22:55
4008 citiri
Instituția UE acuzată că funcționează "în stil mafiot". Milioane de euro cheltuiți pe diurne, deși angajații lucrau online
Sediul CESE de la Bruxelles FOTO Wikipedia

Parlamentul European pune, încă o dată, la îndoială valoarea unei comisii UE menite să adune sfaturi de la sindicate, angajatori și ONG-uri. Instituția UE a fost înconjurată de mai multe scandaluri: ani de acuzații de hărțuire a personalului, cheltuieli excesive, acțiuni „în stil mafiot” și irelevanță.

Instituția, numită oficial Comitetul Economic și Social European sau CESE, este una dintre cele mai vechi din UE, formată în 1958 ca un forum pentru sindicate, angajatori și grupuri ale societății civile pentru a oferi sfaturi birocraților care creau piața unică în curs de dezvoltare a Europei.

Dar peste o jumătate de secol mai târziu, CESE șchiopătează pe fondul a aproape un deceniu de reproșuri venite aparent din toate părțile, notează Politico. Angajații s-au plâns că hărțuirea nu este abordată, Parlamentul European pune sub semnul întrebării cheltuielile instituției și mulți se întreabă dacă sfaturile sale mai oferă valoare instituțiilor UE care acum discută separat cu membrii CESE.

Pe 26 septembrie, Comisia pentru control bugetar a Parlamentului urmează să voteze dacă să aprobe bugetul instituției, care a fost de 150 de milioane de euro în 2021, înainte de a trimite problema în plenul Parlamentului. Deputații europeni au refuzat anterior aprobarea bugetului CESE în 2020 și au făcut-o din nou la începutul acestui an – ceea ce indică că ar putea face acest lucru din nou luna viitoare.

În timp ce Parlamentul nu poate împiedica neapărat CESE să-și obțină banii, acesta poate mustra încă o dată în mod public instituția, în timp ce face eforturi pentru investigații și schimbări suplimentare. Dar simplul fapt că Parlamentul nu poate stinge pe deplin CESE face parte din problemă, spun deputații critici.

„Ceva este în neregulă”, a spus europarlamentarul Tomáš Zdechovský, vicepreședintele Comisiei și membru al grupului Partidul Popular European de centru-dreapta, când un „comitet zombi” costă UE zeci de milioane. „Nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să menținem în viață comitetele osificate a căror importanță este marginală”.

Îngropat de ani de solicitări pentru eliminarea acesteia, CESE susține cu fermitate argumentul că ar trebui să continue să respire.

Președintele CESE, Christa Schweng, a declarat pentru Politico că organizația este „vitală”, argumentând că „influența sa este mai adesea de natură strategică” și greu de cuantificat, având în vedere că organizația este în esență „o rețea de rețele”.

Instituția, a spus Schweng, și-a consolidat codul de conduită și a adoptat o politică de „toleranță zero” cu privire la hărțuire – o preocupare cheie pentru Parlament. Și, a subliniat Schweng, orice întârziere în abordarea plângerilor de hărțuire a fost doar pentru a ajuta mai bine personalul.

„Este adevărat că procesul a durat, dar există un motiv pentru asta, și anume căutarea celor mai bune soluții pentru victime chiar și dincolo de obligațiile pur legale”, a adăugat ea.

Angajați nemulțumiți

De-a lungul anilor, CESE a oferit opinii despre orice, de la salvarea albinelor, la „gestionarea traficului spațial” și la „impactul geopolitic al tranziției energetice”. Rapoartele sale sunt întocmite cu contribuția a câteva sute de „membri” CESE neplătiți, care reprezintă societatea civilă, sindicate și grupuri patronale din întreaga Europă.

CESE găzduiește, de asemenea, 700 de angajați permanenți care sprijină membrii CESE și procesul acestora. Dar cel puțin din 2014, comportamentul și cheltuielile CESE la locul de muncă au fost cele care au atras atenția, nu activitatea sa reală.

„Nu are valoare adăugată”, a spus un fost membru al personalului CESE care a plecat după soluționarea unui caz de hărțuire.

„Atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul colaborează astăzi direct cu societatea civilă și au consultări”, a remarcat fostul angajat. „Avizele CESE sunt costisitoare, rareori oportune și, cu metodologia lor de consens, nu au nimic de adăugat”.

Comitetul a emis 131 de „avize” neobligatorii în 2020, un an în care bugetul său a fost de 142,5 milioane de euro.

Un alt fost membru al personalului a declarat că CESE a fost considerat o glumă de către alte instituții și a devenit o organizație „în stil mafiot” care răsplătește loialitatea prin promovări și pedepsește personalul care depunde plângeri.

Acuzații de toxicitate la locul de muncă

În decizia Parlamentului de a nu elibera bugetul CESE la începutul acestui an, deputații europeni au cerut o anchetă externă cu privire la gestionarea de către CESE a mai multor plângeri de hărțuire care au determinat investigații în 2018 și 2019 din partea oficiului antifraudă al UE, cunoscut sub numele de OLAF.

Una dintre cele patru femei care s-au plâns de felul cum au fost tratate în cadrul CESE a declarat pentru Politico că problema rămâne încă nerezolvată, în ciuda faptului că a solicitat „despăgubiri nefinanciare”, inclusiv o investigare a cauzelor fundamentale ale managementului defectuos sistemic al CESE.

Parlamentul a mai precizat că două dintre persoanele implicate în plângeri sunt încă nemulțumite de despăgubiri.

Un punct de controversă este că Jacek Krawczyk, ținta unei investigații CESE privind hărțuirea la locul de muncă, este încă membru CESE. Schweng, președintele CESE, a spus că nu-l poate revoca deoarece membrii sunt numiți și controlați de membrii UE.

Krawczyk a fost odată principalul candidat pentru a deveni următorul președinte al CESE, dar conducerea instituției i-a cerut să-și retragă cererea, după ce o anchetă asupra comportamentului său a scos la iveală informații despre el că țipa, disprețuia și critica cu răutate angajații, provocându-le probleme de sănătate mintală.

Krawczyk, care a negat orice faptă greșită, a susținut că a fost ținta unei campanii orchestrate pentru a submina candidatura lui la președinția CESE. Procurorii belgieni au deschis în cele din urmă o anchetă penală asupra comportamentului său.

Cu toate acestea, Krawczyk rămâne unul dintre membrii oficiali ai CESE. Krawczyk nu a răspuns la numeroasele eforturi de a ajunge la el prin intermediul Lewiatan, o organizație de afaceri și patronală poloneză pe care o reprezintă în calitate de vicepreședinte.

Secretarul general al CESE, Gianluca Brunetti, care era directorul de resurse umane al instituției la momentul plângerilor de intimidare, a declarat că organizația a răspuns „prompt” și în conformitate cu reglementările UE.

Cu toate acestea, promovarea lui Brunetti la funcția de secretar general i-a înfuriat pe criticii CESE. Zdechovský, vicepreședintele comisiei pentru buget a Parlamentului, a calificat promovarea „îndoielnică”, având în vedere costurile de compensare și daunele reputației cauzate de gestionarea reclamațiilor de către CESE.

„M-aș fi așteptat la o investigație adecvată asupra întregii chestiuni, nu la o măturare sub preș”, a spus el.

De asemenea, Parlamentul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cheltuielile CESE în timpul pandemiei, atunci când a refuzat anterior să elibereze bugetul instituției.

În trecut, CESE a acordat membrilor săi o indemnizație diurnă pentru zilele în care participau la reuniunile CESE. Fondurile puteau fi folosite pentru alimentație, cazare și transport local (deplasările între orașe se rambursează separat). În mod controversat, CESE a decis să ofere în continuare o diurnă redusă celor 329 de membri ai săi în timpul pandemiei, chiar dacă reuniunile s-au mutat online. În cele din urmă, instituția a cheltuit 2,3 milioane de euro pe diurne pentru pandemie în 2020.

Deputații europeni au semnalat, de asemenea, aproape 1,5 milioane de euro pe care CESE i-a cheltuit în alocații pentru cei mai activi membri ai săi pentru a face upgrade IT în timpul pandemiei – și și-au exprimat îngrijorarea că alocațiile mai mari decât media au fost distribuite ca o rată forfetară și nu pe baza reală a cheltuielilor.

Schweng, președintele CESE, a remarcat că indemnizațiile membrilor sunt în conformitate cu standardele UE.

„De asemenea, resping cu fermitate acuzația nespecificată și inexactă conform căreia există << beneficii >> oferite personalului”, a spus ea.

Isabel García Muñoz, europarlamentar socialist din Spania, se pregătește să prezinte comisiei pentru buget a Parlamentului un raport pe 5 septembrie în care să detalieze dacă CESE a făcut suficiente îmbunătățiri pentru a justifica aprobarea bugetului său.

Europarlamentarul a spus că s-au făcut „progrese concrete” la instituție, dar mai are de lucru.

Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Principala iniţiativă a Uniunii Europene referitoare la refacerea naturii este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care un vot pentru adoptarea legii a fost anulat luni, după ce...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Uniunea Europeana, #institutie europeana, #birocratie , #Uniunea Europeana