Cât vor trebui să plătească americanii ca să intre în Uniunea Europeană. Sistemul va fi aplicat din 2023

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 15:01
13772 citiri
Cât vor trebui să plătească americanii ca să intre în Uniunea Europeană. Sistemul va fi aplicat din 2023
Turnul Eiffel, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Europa FOTO Pixabay

Uniunea Europeană a anunțat lansarea mult așteptatului sistem de scutire de viză, ETIAS, care va debuta în mai 2023.

Deși ETIAS nu este același lucru cu o viză - este mai rapidă, se face online și nu necesită informații biometrice - există totuși o procedură și un cost pentru obținerea acesteia, asemănătoare cu schema ESTA a SUA. ETIAS, care înseamnă Sistemul european de informații și autorizații de călătorie, fusese programat anterior pentru un debut la sfârșitul anului 2022.

Călătorii din UE sunt scutiți și au libertate de mișcare în blocul comunitar, permițându-le să petreacă atât timp cât doresc în multe țări. Rezidenții UE vor fi, de asemenea, scutiți.

Dar pentru toți ceilalți care intră în bloc dintr-o țară care anterior nu avea nevoie de viză, ETIAS va fi obligatoriu. Mișcarea afectează aproximativ 60 de țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, care și-a pierdut libertatea de mișcare în UE, după Brexit. Nimic nu se schimbă pentru cei care anterior aveau nevoie de viză pentru a intra.

Procesul de aplicare se va desfășura printr-un „sistem IT în mare măsură automatizat”, cu aprobarea acordată „în câteva minute”, pentru aproximativ 95% dintre solicitanți, potrivit unui nou memoriu emis de UE. Timpul maxim necesar pentru aprobare ar putea fi de până la o lună în „cazuri excepționale”. Orice persoană a cărei cerere este respinsă va avea dreptul de a face apel, scrie CNN.

Autorizația ETIAS va fi valabilă pentru un număr nelimitat de intrări în decursul a trei ani. Cu toate acestea, deținătorii trebuie să respecte regulile de imigrare și de depășire a șederii. În prezent, cetățenii din țări terțe nu pot rămâne mai mult de 90 de zile în bloc în întregime, pentru fiecare perioadă de 180 de zile.

Cost: 7 EUR (7,35 dolari) pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani. Nu este încă clar dacă alții vor avea o rată redusă sau vor putea aplica gratuit. În comparație, SUA percepe 21 de dolari pentru o autorizație ESTA. Data de începere a cererilor nu a fost încă anunțată.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#Uniunea Europeana, #viza, #ETIAS sistem vize SUA Schengen, #etias , #Uniunea Europeana
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
Guvernul roman vrea 10 euro/roman care intra/iese din tara!E simplu