Conferința privind viitorul Europei: Recomandările cetățenilor belgieni privind Democrația

Vineri, 24 Iunie 2022, ora 16:24
1639 citiri
Conferința privind viitorul Europei: Recomandările cetățenilor belgieni privind Democrația

În cadrul Coferinței privind Viitorul Europei, Belgia a organizat grupuri de dezbatere ale cetățenilor la nivel național. iar cei 50 de cetățeni ai grupului de dezbatere organizat sub auspiciile viceprim-ministrei și ministrei Afacerilor Externe și Europene, Sophie Wilmès, ca o contribuție a guvernului federal belgian la Conferința privind viitorul Europei au formulat mai multe recomandări.

Teme abordate:

Democrația europeană este amenințată

Recomandări:

- în comunicarea UE privind democrația europeană să se reamintească în mod constant și fără echivoc ce înseamnă Europa pentru europeni.

- Valorile și principiile tratatelor UE, pe care statele membre s-au angajat să le respecte la aderare, sunt ireversibile. Protecția acestora trebuie asigurată în continuare.

- Protecția valorilor și a principiilor tratatelor este asigurată de Curtea Europeană și nu poate fi pusă la îndoială de statele membre.

Informațiile despre UE nu sunt ușor de accesat și de înțeles

Recomandări:

- să se consolideze verificarea veridicității informațiilor cu privire la

chestiunile europene. Aceste informații, diseminate și verificate de instituții, ar trebui să

fie ușor accesibile publicului european și mass-mediei naționale din fiecare stat membru.

Mass-media națională transmite adesea o imagine negativă a UE

Recomandări:

-UE trebuie să fie mai prezentă în viața de zi cu zi a europenilor,

comunicând într-un mod mai proactiv. (De exemplu, sponsorizând evenimente, în special evenimente culturale, care îi apropie pe cetățeni și îi fac mândri că sunt cetățeni ai UE.

-elaborarea de rapoarte și de clipuri promoționale ar permite, de asemenea, cetățenilor europeni să aibă acces la informații contextualizate privind UE).

Cetățenii nu cunosc persoanele care îi reprezintă în Parlamentul European

Recomandări:

- eurodeputații să se facă mai bine cunoscuți în țările lor de origine, în special în afara perioadelor electorale. Ei trebuie să fie mai accesibili. Motivațiile pentru voturile lor în Parlamentul European ar trebui să fie mai ușor accesibile cetățenilor europeni pe site-ul web al Parlamentului European.

- partidele politice naționale să se asigure că pe listele lor pentru alegerile pentru Parlamentul European sunt înscriși și candidați mai tineri. Un astfel de mandat nu ar trebui să fie considerat o recompensă pentru servicii bune și loiale în politica națională.

Comunicarea din partea UE este prea uniformă; aceasta nu ia în considerare diversitatea populației

Recomandări:

- Pentru a se adresa unui public suficient de larg și de variat, UE să țină seama de nivelul de instruire al persoanelor vizate și de eventualele dizabilități ale acestora, prin realizarea unei comunicări favorabile incluziunii, încă din etapa conceperii acesteia. În plus, recomandăm, de asemenea, implicarea unor persoane și organizații (educatori de stradă, agenți de cartier, lucrători sociali, societatea civilă) în transmiterea acestei comunicări.

- Pentru a ajunge la populația activă, au recomandat să se investească mai mult în utilizarea canalelor de comunicare existente cu scopul de a furniza în mod regulat.

informații adecvate despre UE, de exemplu prin intermediul unor programe explicative. În plus, recomandăm să se recurgă la ambasadori (atât persoane fizice, cât și organizații) care promovează proiectul UE.

- În ceea ce privește persoanele în vârstă, au recomandat utilizarea acelorași canale ca și cele propuse pentru populația activă. În plus, recomandăm găsirea unui echilibru adecvat între comunicarea digitală și cea nedigitală (materiale tipărite, radio, evenimente față în față), pentru a răspunde nevoilor tuturor, inclusiv ale celor care se simt mai puțin confortabil într-un mediu digital, precum și ale celor care sunt mai puțin mobili în societate.

- prin cursurile de integrare care există deja în multe state membre, UE să se angajeze să includă „noi europeni” (persoane care, prin intermediul unei proceduri de imigrație legală, își au reședința în UE) și să îi informeze cu privire la celelalte canale tradiționale prin care comunică UE. În cele din urmă, recomandăm, de asemenea, să se acorde un rol asociațiilor locale.

-În plus, recomandăm sensibilizarea publicului cu privire la UE folosind o comunicare favorabilă incluziunii. De exemplu, ar putea fi utilizate panouri (digitale), precum și mijloace de comunicare tradiționale și noi, cum ar fi codurile QR.

- prezentarea UE prin elemente vizuale (filme scurte sau infografice), crearea unei mișcări sportive europene pentru a construi o legătură/un sentiment de apartenență și popularizarea imnului european.

- Pentru a ajunge la tineri și studenți, au recomandat ca, pe lângă canalele existente, precum educația și mișcările de tineret relevante, să se recurgă la ambasadori, vizând în special influențatorii care pot ajunge la tineri prin intermediul mijloacelor de comunicare socială. O altă recomandare ar fi organizarea unui concurs paneuropean pentru a crea un personaj de bandă desenată care să atragă tinerii și să le transmită mesaje europene.

Belgia, adversara României la Euro 2024, a făcut un meci mare pe Wembley, contra Angliei. Jucătorul care a strălucit
Belgia, adversara României la Euro 2024, a făcut un meci mare pe Wembley, contra Angliei. Jucătorul care a strălucit
Reprezentativa Belgiei, adversara României la Euro 2024, a remizat cu Anglia, scor 2-2, într-un meci amical disputat, marţi, pe Wembley. Pentru Anglia au marcat Toney (17-penalti) şi...
În România crește influența serviciilor și a armatei
În România crește influența serviciilor și a armatei
Stabilitatea politică nu e deloc ieftină și afectează grav democrația, după cum rezultă din diferite rapoarte, care arată că puterea devine opacă și justiția e în pericol. O analiză...
#uniunea europeana conferinta privind viitorul europei, #cetateni, #recomandari, #democratie, #Belgia , #Viitorul Europei