Țara din Europa care introduce uniformă obligatorie pentru toți elevii. Ținuta unică va fi testată în o sută de școli în acest an

Sambata, 20 Ianuarie 2024, ora 13:39
4823 citiri
Țara din Europa care introduce uniformă obligatorie pentru toți elevii. Ținuta unică va fi testată în o sută de școli în acest an
Ținută unică obligatotrie testată în acest an în mai multe școli FOTO Hepta

Toți elevii din Franța vor purta uniformă în școli din anul 2026 dacă rezultatele impunerii uniformelor școlare în câteva școli din Franța în prezent, sub formă de experiment, vor fi favorabile și vor ajuta la combaterea discriminării, a declarat președintele Emmanuel Macron într-o conferință de presă.

Problema “ținutei unice”, sau a uniformei, în școli, a făcut obiectul unor dezbateri în ultimele luni în Franța. Aproximativ o sută de școli s-au oferit să o încerce începând din acest an, notează Le Parisien, citat de edupedu.ro.

Autoritățile din Educația franceză încă nu au pus la punct detaliile, în special ce se înțelege prin “uniformă unică”, deși planul de pilotare a uniformelor școlare – sau a unui cod vestimentar “mai puțin strict” – în câteva școli din Franța a fost anunțat din septembrie 2023, în contextul tensiunilor legate de vestimentația musulmană.

„Ținuta unică elimină inegalitățile dintre familii și creează condiții pentru respect. Ea va fi testată în 100 de școli în acest an. Dacă rezultatele vor fi concludente, o vom implementa la nivel general în 2026”, a scris Macron pe Twitter zilele trecute.

Purtarea uniformei de către elevi la școală face obiectul unui „experiment de mare amploare” în diverse colectivități locale pentru a măsura științific eficiența unei astfel de măsuri, după cum a anunțat pe 6 decembrie 2023 ministrul Educației Naționale de la acea vreme, acum prim-ministru, Gabriel Attal, fără a face alte precizări.

Timpul petrecut de copii cu ecranele, în atenția lui Macron

Mai multe măsuri au fost anunțate de Emmanuel Macron în cadrul acestui concept de “rearmare civică”, în care încearcă, potrivit analiștilor politici din Republică, să-și actualizeze imaginea prin discursurile și măsurile de împuternicire a tinerilor.

Președintele a mai spus că este “total în favoarea învățării imnului La Marseillaise” la școală, deoarece “este ceea ce ne unește, este fructul istoriei noastre”, potrivit Le Parisien.

În cadrul conferinței de presă, președintele francez a mai spus că dorește să reintroducă ceremoniile de absolvire a colegiilor “începând din acest an”, “un rit republican de unitate, mândrie și recunoaștere”.

Macron a mai atras atenția în conferință și că adulții trebuie să preia “controlul asupra ecranelor, care prea adesea îi captivează” pe copii. Șeful statului francez a înființat o comisie de experți și a anunțat că dorește să determine „buna utilizare a ecranelor pentru copii în clasă și în familie”. „Viitorul societăților noastre și al democrațiilor noastre depinde de acest lucru”, a spus el, conform sursei citate.

Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a jucat miercuri într-un meci în scopuri caritabile, alături de foste glorii ale fotbalului francez şi mondial, reuşind să transforme o lovitură de...
Eroarea făcută de prințul Paul al României de a ajuns pe mâna poliției. Șansele să fie adus în țară din Malta, după ce francezii au refuzat predarea sa
Eroarea făcută de prințul Paul al României de a ajuns pe mâna poliției. Șansele să fie adus în țară din Malta, după ce francezii au refuzat predarea sa
Prinţul Paul al României, condamnat în dosarul "Ferma Băneasa" la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, a fost găsit în Malta. Potrivit surselor, era într-un resort, în...
#uniforma obligatorie scoli, #elevi uniforma obligatorie, #Franta, #Emmanuel Macron , #Franta