Viktor Orban cere Ucrainei să negocieze cu Vladimir Putin și să oprească contraofensiva

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 12:56
4687 citiri
Viktor Orban cere Ucrainei să negocieze cu Vladimir Putin și să oprească contraofensiva
Premierul maghiar Viktor Orban/ FOTO Facebook/Viktor Orban

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, consideră că cel mai bine ar fi ca Ucraina să oprească contraofensiva și să se așeze la masa negocierilor cu Rusia, pentru a nu-și „distruge propriul popor”. El a spus asta la postul de radio Kossuth vineri, 2 iunie.

Potrivit acestuia, contraofensiva este „o problemă pentru ucraineni”. „Chiar și un om ca mine, care a fost un an și jumătate în armată, știe sigur că, dacă atac, voi avea de trei ori mai multe victime decât cel care se apără”.

„Pentru o țară a cărei populație este o mică parte din populația părții adverse să lanseze atacuri militare la scară largă în astfel de circumstanțe este vărsare de sânge. Trebuie să facem totul, chiar înainte de începerea contraofensivei, pentru a convinge părțile de necesitatea unui încetări a focului și a unor discuții de pace”, a declarat Orban, citat de Telex.hu.

Premierul ungar susține că pentru ucraineni „chiar și în cel mai bun caz, este imposibil să se obțină un rezultat mai bun în prima linie, pe câmpul de luptă, decât rezultatul care ar putea fi obținut prin negocieri”.

„A fost posibil să se obțină ceva în negocierile de dinainte de război. Sau dacă nu se putea realiza nimic mai bun decât prin război, atunci ce a fost războiul?” a întrebat liderul iliberal apropiat de Putin.

În același timp, Orbán a adăugat că, atâta timp cât va fi la guvernare, Ungaria nu va intra în război cu Rusia.

Ungaria încearcă să blocheze discutarea aderării Ucrainei la NATO la summitul de la Vilnius

Aderarea Ucrainei la NATO nu poate fi pe ordinea de zi în timpul summitului NATO din iulie, a declarat ministrul de externe al Ungariei, joi, pe pagina sa de Facebook, relatează Reuters.

"Trebuie să fim clari în această privinţă: aderarea la NATO a unei ţări aflate în prezent în război nu se poate afla pe agendă", a postat Szijjarto pe o reţea de socializare. Szijjarto a spus în cadrul unei conferinţe de presă de după reuniunea informală a omologilor săi din statele NATO de la Oslo că războiul din Ucraina afectează Ungaria mai puternic şi că din acest motiv guvernul de la Budapesta îşi doreşte pacea cât de curând posibil.

Ministrul a făcut trimitere la declaraţia NATO de anul trecut conform căreia Alianţa nu este parte a conflictului din Ucraina şi că va face tot posibilul să evite o confruntare directă cu Rusia. "Aderarea la această decizie este foarte importantă pentru noi. Asta trebuie să rămână baza. Acesta trebuie să fie factorul determinant pentru tot ce conturează acţiunile NATO privind Ucraina, inclusiv pregătirile pentru summit", a adăugat Szijjarto, potrivit MTI.

"Din fericire, nu a existat niciun indiciu nici astăzi, nici la reuniunea Consiliului Afaceri Externe care să arunce îndoieli asupra validităţii acestei decizii anterioare", a spus Szijjarto, adăugând că decizia trebuie consolidată la summitul de la Vilnius de luna viitoare şi că o creştere a riscului de escaladare trebuie evitată. Ministrul ungar a spus că ar fi posibil ca Ungariei să i se dea impresia că va primi un calendar privind aderarea la summit, dar a precizat că acest lucru nu ar fi corect.

"Nu ar trebui să alimentăm iluzii care evident nu vor deveni realitate", a spus el. De asemenea, ministrul ungar de externe s-a pronunţat şi împotriva primirii de către Ucraina a oricărei instruiri militare din partea NATO, avertizând că aceasta riscă să extindă conflictul şi să contrazică deciziile anterioare ale Alianţei. La aceeași reuniune de la Oslo, secretarul general NATO Jens Stoltenberg afirmase că toți aliații din NATO sunt de acord că „Ucraina va deveni membru al alianței”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
#Ungaria, #victor orban, #Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensiva, #negocieri, #NATO , #Razboi Ucraina