Cât de popular a ajuns Viktor Orbán printre români. Invazia Ucrainei i-a ridicat cota de încredere la un nivel uriaș SONDAJ

Vineri, 22 Iulie 2022, ora 14:11 4348 citiri
Premierul VViltor Orban pe stadiului echipei Sepsi. FOTO: Twitter

Un institut de sondare a opiniei publice din Ungaria a realizat o cercetare sociologică în România pentru a testa popularitatea premierului maghiar Viktor Orbán.

În România, şase din zece cetăţeni au o părere pozitivă despre premierul ungar, şi doar 30% au o părere mai degrabă negativă despre el, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul "Nézőpont" din Budapesta, prin intervievarea telefonică a 1.000 de persoane, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia de peste 18 ani, în funcţie de sex, vârstă, regiune, tip de aşezare şi nivel de educaţie.

Un articol despre rezultatele cercetării a fost publicat în ediţia de vineri, 22 iulie, a cotidianului "Magyar Nemzet" din Ungaria, citat de MTI.

Potrivit datelor obţinute în urma cercetării, se poate spune că, în România, opinia cu privire la Viktor Orbán s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimul an, şi că, în timpul războiului şi al crizei energetice, acesta a devenit un politician popular printre români.

Anul acesta, în România, Viktor Orbán este simpatizat de peste două ori mai mulţi oameni decât în urmă cu un an, iar comparativ cu 2020, popularitatea premierului maghiar a crescut de peste trei ori.

Sondajul Institutului “Nézőpont” arată şi faptul că, în România, în toate grupurile sociale majoritari sunt cei în rândul cărora prim-ministrul Ungariei este popular, faţă de cei în mijlocul cărora acesta nu se bucură de popularitate, relatează cotidianul.

Potrivit institutului, schimbarea pozitivă a percepţiei cu privire la Viktor Orbán în România a fost remarcată deja anul trecut: atunci, o părere pozitivă despre el aveau cu 10% mai mulţi români decât în anul 2020, când a avut o popularitate de numai 17%.

Cu toate acestea, adevăratul punct de cotitură a apărut în ultimul an, subliniază Institutul “Nézőpont”. În această perioadă, numărul persoanelor care simpatizează şeful guvernului de la Budapesta s-a dublat: anul trecut, cei cu o opinie negativă despre el erau, încă, majoritari: 65% faţă de 27%, însă din cauza războiului dintre Rusia şi Ucraina şi a efectelor sale economice, acest raport s-a inversat, arată cei de la institut.

În spatele acestei cotituri pozitive – care poate fi surprinzătoare pentru opinia publică din Ungaria – se pot afla, cel mai probabil, măsurile populare ale Guvernului Ungariei, măsuri cunoscute şi în România, dar care nu au fost adoptate la Bucureşti. În noiembrie 2021, Viktor Orbán a anunţat plafonarea preţurilor carburanţilor la suma de 480 de forinţi per litru, măsură aflată în vigoare şi astăzi pentru şoferii cu permis de conducere eliberat de autorităţile din Ungaria.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News