Cât de rentabile au devenit pentru străini investițiile imobiliare în Ungaria. Forințul a ajuns la un nivel foarte scăzut

Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 11:53
4396 citiri
Cât de rentabile au devenit pentru străini investițiile imobiliare în Ungaria. Forințul a ajuns la un nivel foarte scăzut
Proteste sporadice, în general ale tinerilor unguri, au loc în ultima perioadă în Budapesta FOTO Hepta

Din cauza deprecierii forințului investitorii străini au luat cu asalt piaţa imobiliară din Ungaria. În mediul rural, într-un an, s-a dublat procentul cumpărătorilor de locuinţe.

Procentul cumpărătorilor străini pe piața internă de locuințe a crescut de la 3,3% în aceeași perioadă a anului precedent la 6,1% în al doilea trimestru al anului 2022, ceea ce depășește nivelul de 4-5% din perioada anterioară epidemiei de coronavirus, potrivit datelor privind piaţa imobiliară ale Băncii Naţionale Ungare.

În localitățile din mediul rural, care reprezintă aproape 80% din tranzacțiile de pe piața imobiliară, proporția cumpărătorilor străini s-a dublat în aceeași perioadă, crescând de la 2,8% la 5,7%, ceea ce reprezintă un nivel excepțional de ridicat în mediul rural comparativ cu ultimii ani.

Procentul cumpărăturilor străini a crescut cel mai mult (13,3%) în regiunea Transdanubia de Vest. Însă în al doilea trimestru, mai mult de un sfert din cetățenii străini, care cumpără locuinţe în Ungaria, au preferat regiunea Transdanubia de Vest.

În capitala Ungariei, o creștere semnificativă a fost observată, în primul rând, în perimetrul interior la oraşului Pesta, unde ponderea cumpărătorilor străini a crescut de la 10,9% la 15,2% în perioada analizată, dar această valoare este încă sub nivelul de aproximativ 20%, înregistrat în anii dinaintea pandemiei.

După o uşoară creştere în zonele muntoase din Buda, procentul cumpărătorilor străini a ajuns la 4,7%, iar în alte sectoare ale Budapestei din afara centrului oraşului, ponderea acestora a stagnat practic la 3,6%.

Potrivit datelor băncii centrale, un posibil motiv pentru creșterea bruscă a ponderii cumpărătorilor străini poate fi devalorizarea monedei ţării în urma izbucnirii războiului ruso-ucrainean din februarie. Deprecierea forințului a creat, probabil, o oportunitate favorabilă pentru cumpărătorii care economisesc în valută străină, în timp ce numărul vânzărilor interne a scăzut semnificativ.

Ungaria a înregistrat cea mai mare inflație din Uniunea Europeană

În Ungaria, inflația s-a situat la 22,5% în noiembrie 2022, potrivit datelor publicate joi, 8 decembrie, de Biroul Central de Statistică din Ungaria (KSH), transmite Nepszava.

Potrivit KSH, prețurile energiei pentru gospodării au crescut cu 65,9%, iar prețurile alimentelor au crescut în medie cu 43,8% într-un an. Bunurile de consum de folosință îndelungată costă cu 14,4% mai mult, băuturile alcoolice și tutunul cu 13,8%, iar „alte articole” – combustibil, medicamente și consumabile de uz casnic – cu 11,3%. Serviciile sunt cu 9% mai scumpe, iar îmbrăcămintea cu 8%.

În ceea ce priveşte ordinea creșterii prețurilor la alimente, ouăle sunt mai scumpe cu 102,9%, pâinea cu 81,8%, produsele lactate cu 79,0%, brânza cu 78,8%, untul și crema de unt cu 77,3%, pastele uscate cu 70,8%, făina și produsele de cofetărie cu 69,1%, margarina cu 60,3%, carnea de pasăre cu 54,4%, produsele de patiserie cu 54,0% și laptele cu 52,9%.

Rata inflației din Ungaria de 22,5% este cea mai ridicată din UE, Ungaria devansând Letonia (21,7%), Estonia (21,4%) și Lituania (21,4%). Inflația a atins 16,4% în Polonia, 15,5% în Republica Cehă, 15,1% în Slovacia, 14,8% în Bulgaria, 13,5% în România și 12,7% în Croația.

Premierul Ungariei susține că vine ”epoca suveraniştilor”. Orban: ”Ordinea mondială liberal-progresistă a eşuat”
Premierul Ungariei susține că vine ”epoca suveraniştilor”. Orban: ”Ordinea mondială liberal-progresistă a eşuat”
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă, a afirmat joi, 25...
”Bombă” pe apă, în Ungaria! Ce-au pățit cele mai valoroase sportive ale României, după 5 ani
”Bombă” pe apă, în Ungaria! Ce-au pățit cele mai valoroase sportive ale României, după 5 ani
Canotoarele Simona Radiș și Ancuța Bodnar, considerate cele mai valoroase sportive ale României, au fost învinse pentru prima oară în ultimii cinci ani, la Campionatele Europene de la...
#Ungaria, #piata imobiliara, #depreciere, #forint, #inflatie, #UE, #Viktor Orban , #ungaria
Comentarii