Criză economică acută în Ungaria: se închid teatre, muzee, universități, stadioane. Ce explicații absurde livrează premierul Orban

Miercuri, 07 Decembrie 2022, ora 15:54
20363 citiri
Criză economică acută în Ungaria: se închid teatre, muzee, universități, stadioane. Ce explicații absurde livrează premierul Orban

Confruntate cu inflația galopantă, teatrele, muzeele sau universitățile sunt acum nevoite să se închidă temporar în mai toată Ungaria. Mai peste tot, chiar și tradiționalele piețe de Crăciun din orașe și târguri se țin cu un sistem de iluminare redusă. Premierul Viktor Orbán dă vina, desigur, pe efectul „sancțiunilor Bruxelles-ului” împotriva Rusiei.

Stadioanele sunt noi și simbolizează dragostea lui Viktor Orban pentru fotbal. Construite sub egida premierului ungar, trebuie să-și stingă acum luminile în fața creșterii prețurilor la electricitate. Și nu sunt singurele. Teatre, biblioteci, piscine, băi termale celebre, iar lista se mărește pe zi ce trece cu locurile în care cortina coboară în această țară central-europeană, puternic lovită de inflație și de criza energetică. O situație fără precedent, care afectează în principal provincia, scrie Le Monde.

În orașul Szekesfehervar, la 60 km de Budapesta, clubul de fotbal, care evoluează în prima divizie, nu mai are acces la stadionul său. Ridicat în 2018, poate găzdui 14.000 de spectatori și este mândria orașului. „Nu există tabuuri”, a declarat pentru AFP primarul Andras Cser-Palkovics, membru al partidului de guvernământ Fidesz.

Sportul este sacru în țara lui Viktor Orban, care a lansat un ambițios program național de construire și renovare a stadioanelor. Dar „trebuie să contribuie și la efortul comun”, crede alesul în vârstă de 48 de ani, care a închis și muzee și teatre. În rândul populației de 100.000 de locuitori, „nimeni nu este încântat de aceste măsuri” care dau aspectul unui oraș fantomă, dar înțeleg totodată „că nu avem de ales”, adaugă edilul.

„Evident, educația și sănătatea sunt priorități – e mai important să mergi la medic decât să vezi un meci de fotbal”, comentează Geza Deli, 72 de ani. Nicio reclamație de la jucători, nevoiți să se antreneze pe terenuri mai mici în vacanța de iarnă. Munca „nu este afectată în mod deosebit de decizia drastică de a economisi energie ”, a declarat FC Mol Fehervar într-un comunicat.

„După ianuarie, vom vedea ce se întâmplă ”, a spus Andras Cser-Palkovics, care a cerut Federației să programeze meciurile înainte de căderea nopții. Alte cluburi de top, precum Honved și Debrecen, sunt, de asemenea, fără stadioane.

„Unele orașe au decis chiar să-și oprească rețeaua de tramvai ”

La intrarea principală a bibliotecii din Szekesfehervar, Ungaria, pe 9 noiembrie 2022, se află un panou informativ cu mesajul: „Biblioteca centrală este închisă de la 1 noiembrie”.

„Este marele joc al acuzațiilor ”, rezumă Andrea Virag, de la think tank Republikon. „Este clar că tactica guvernului este să arunce toată vina asupra Europei”, un discurs care funcționează parțial. „Studiile arată că un număr mare de oameni cred în povestea Fidesz și atacă UE ”, comentează expertul.

Dacă orașul Szekesfehervar are fabrici pe teritoriul său, ceea ce îl face unul dintre cele mai bogate orașe din Ungaria, nu este cazul altor municipalități amenințate cu falimentul. „Fără sprijinul statului, mulți nu vor putea plăti facturile. Dar nu are rost să așteptăm un miracol, este mai bine să luăm lucrurile în propriile mâini ”, a spus Andras Cser-Palkovics.

Iarna se anunță deosebit de plictisitoare anul acesta și în Nyiregyhaza, un oraș de aproximativ o sută de mii de locuitori situat în cea mai săracă regiune a Ungariei, în nord-est. Aici se organizează chiar și tradiționala Piață de Crăciun cu iluminare redusă.

Muzeul, închis. Sălile culturale, închise. Proaspăt renovat, teatrul municipal va coborî cortina până la jumătatea lunii decembrie. Piscina ar putea urma în ianuarie. Din cele peste zece oficii poștale din comună, doar jumătate sunt încă deschise...

Pentru a face față exploziei costurilor cu energia și inflației, una dintre cele mai mari din Europa (21,1% în octombrie), primăria a decis să închidă brusc multe instituții municipale. „Am reușit să ținem biblioteca deschisă, dar pentru restul culturii a trebuit să luăm măsuri. Costul încălzirii trebuie înmulțit cu 16“, justifică Attila Ulrich, viceprimar.

„Avem doar 13 grade în birourile noastre, ne este frig”, se plânge o angajată municipală, dar dă vina pe „Europa”. Mulți dintre locuitori spun că oricum nu mergeau la teatru sau că nu știu să înoate. „Maghiarii sunt oameni calmi și rareori vor demonstra împotriva prețurilor la energie, așa cum putem vedea în alte părți în Europa”, declară mulțumit Ulrich.

Cu toate acestea, situația din Nyiregyhaza nu este deloc izolată. În toată țara, sute de teatre, cinematografe municipale, piscine, patinoare, oficii poștale s-au închis în ultimele săptămâni, dând majorității municipalităților de provincie aspectul de orașe fantomă. Multe școli și universități au decis, de asemenea, să prelungească vacanțele de sfârșit de an pentru a economisi încălzirea și condamnă instituțiile, una câte una, să regrupeze funcționarii publici în mai puține locații. „Unele orașe au decis chiar să-și oprească rețeaua de tramvai ”, explică Barbola Toth, specialist în probleme energetice la Universitatea Corvinus din Budapesta.

„Tactica” lui Orban

Ungaria se pregătește pentru o iarnă grea și prim-ministrul său, căruia îi plăcea să se laude cu energie ieftină în țara sa, este sub presiune. Inflația este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană (21,6% în octombrie ), recesiunea se profilează și țara încă așteaptă 14 miliarde de euro în fonduri europene, blocate din cauza preocupărilor legate de corupție și statul de drept.

Nemulțumirea a crescut pe străzi, profesorii care protestează pentru salarii și prețuri. În magazine și benzinării, plafoanele de preț pentru petrol și alimente de bază duc la penurie. O criză pentru care Viktor Orban dă vina pe Bruxelles. „Sancțiunile împotriva Rusiei ne ruinează”, se arată în afișe lipit în toată țara, în cadrul unei consultări naționale.

Ungaria a desființat brusc plafonul prețului carburanților

La mijlocul lunii septembrie, guvernul ungar anunța prelungirea valabilității prețurilor plafonate la carburanți până pe 31 decembrie. Însă aprovizionarea pieței a devenit atât de haotică, încât marți, guvernul a anunțat anularea plafonării, începând cu orele 23.

Benzina CO95 și motorina simplă costau 5,6-5,7 lei litrul, prețul de piață fiind cu cca 50% mai mult. La o asemenea ofertă, populația cumpăra combustibili fără rezerve. Statisticile spun că în primele 10 luni ale anului vânzările de carburanți au fost cu 26% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai puțin entuziaști erau comercianții, benzinăriile și en-grosiștii, care erau nevoiți să cumpere carburanții la prețul de piață și să vândă la preț plafonat, adică în pierdere.

Directorul general al companiei MOL, Zsolt Hernadi atrăgea atenția încă din primăvară că din cauza consumului mare, vor fi probleme. Ceea ce s-a și întâmplat, benzinăriile au început să limiteze cantitatea de combustibil ce poate fi alimentată, în general la 50 de litri, adică mai puțin de un rezervor. Apoi, singura rafinărie din țară a companiei MOL a intrat în mentenanță, și neașteptat, s-a defectat și rafinăria companiei OMV din Austria.

În condițiile acestea aprovizionarea pieței a devenit foarte dificilă. Era doar o chestiune de timp până să înceapă zvonurile. Acest lucru s-a întâmplat vineri, când pe rețelele de socializare a început să circule vestea că benzinăriile nu vor mai vinde. Stațiile au fost luate cu asalt, cu cozi lungi la pompe. Zvonurile au fost infirmate iar situația s-a calmat, dar nu pentru mult timp. În weekend tot mai mulți automobiliști se plângeau că reușesc să alimenteze abia la a 3-a sau a 4-a benzinărie, restul având pompele închise din lipsă de marfă. MOL încerca din greu să aprovizioneze benzinăriile, dar cantitățile aduse de cisterne se terminau în câteva ore. Automobiliștii din zonele de graniță treceau în Slovacia și Slovenia să alimenteze, chiar și mult mai scump, dar măcar să poată circula. Situația s-a înrăutățit luni și marți, cozile erau continue, de 30-40 de minute la fiecare benzinărie, cel puțin unde mai era benzină și motorină. S-a creat o spirală: se generalizase panica, toată lumea vroia să cumpere cât mai mult carburant, din cauza aceasta aprovizionarea era tot mai grea, ceea ce creștea panica și mai mult.

Directorul executiv al MOL, György Bacsa a declarat că situația este critică, un sfert din benzinăriile companiei s-au golit complet. MOL încerca prin toate mijloacele să asigure necesarul prin import, dar nu putea face față.

Marți seara, guvernul a ținut o conferință de presă extraordinară, cu participarea directorului general MOL, Zsolt Hernadi. A fost anunțată încetarea plafonării prețurilor, Hernadi a comunicat că prețul recomandat la benzinăriile MOL va fi 7,6 RON (641 HUF) pentru benzină și 8,3 RON (699 HUF) pentru motorină. Intrebat de presă despre responsabilitatea guvernului pentru situația haotică de pe piața carburanților, ministrul responsabil pentru cabinetul primului ministru a răspuns că problemele au apărut doar în ultimele zile, timp de 13 luni această măsură a fost un succes.

Hernadi a fost de altă părere. Întrebat când ar fi trebuit desființat prețul plafonat, el a spus că situația devenise dificilă deja în vară, dar atunci guvernul a decis să apeleze la rezervele strategice. ”Nu eu decid în aceste chestiuni, acestea nu sunt chestiuni profesionale, eu nu sunt întrebat”, a notat directorul general MOL. Normalizarea situației aprovizionării pe piață va mai dura cam o lună și jumătate, a spus Hernadi. Ministrul a confirmat că liberalizarea prețului va crește inflația.

Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Guvernul din Ungaria a acordat comercianţilor de carburanţi două săptămâni pentru a reduce din proprie iniţiativă preţurile la combustibili la nivelul mediei regionale. Ministrul a...
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat, la un forum organizat la Budapesta, că anul acesta poate fi pus capăt unei ”ere jalnice” a civilizaţiei occidentale. El susține că ordinea...
#Ungaria, #criza economica, #plafonare, #preturi, #energie, #combustibil, #Viktor Orban, #UE , #ungaria