Cu războiul la graniță, Ungaria face concedieri în armată

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 22:33
2824 citiri
Cu războiul la graniță, Ungaria face concedieri în armată
Ministrului maghiar al Apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky

Un nou decret guvernamental a permis ministrului maghiar al Apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, să pună capăt unilateral contractelor de angajare a anumitor militari care au împlinit vârsta de 45 de ani și au cel puțin 25 de ani de serviciu efectiv, cu un preaviz de două luni.

În ultimele zile, publicația Telex a primit numeroase informații despre un număr mare de colonei și generali din armata Ungariei concediați. Potrivit unor informații, între 100 și 200 de soldați de rang înalt au fost anunțați până acum că trebuie au fost disponibilizați, dar se așteaptă ca număr să crească exponențial.

Telex a vorbit cu o serie de experți respectați, care au o perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă în armată. „Este aproape imposibil să ne apropiem de personalul general, deoarece, în majoritatea cazurilor, acești oameni nu au voie să vorbească cu presa fără permisiunea ministerului. În plus, mulți dintre ei au fost instruiți în armată încă din adolescență, fiind obișnuiți să se supună ordinelor primite de la superiorii lor și, chiar dacă consideră că unele decizii sunt nedrepte, nu le pot critica, cu siguranță nu în public”, precizează Telex.

Soldații cu vechime vor continua să primească o parte din beneficiile lor și după ce vor fi trecuți în rezervă, până când vor atinge vârsta de pensionare.

Epurare politică?

Niciuna dintre persoanele intervievate de Telex nu a fost de acord să vorbească nici măcar sub anonimat, iar unele nu au fost ușor de contactat în mod anonim. „Voi fi concediat mâine dacă fac o declarație”, a spus o sursă.

Sursele care au stat de vorbă cu Telex pot fi împărțite practic în două grupuri. Cele care au auzit că are loc o epurare motivată în primul rând politic și nu văd nicio justificare pentru o astfel de reducere majoră a efectivelor în momentul unui război de amploare într-o țară vecină și nu înțeleg de ce schimbarea organică, caracteristică forțelor de apărare, nu este considerată adecvată. La urma urmei, este evident că tinerii continuă să vină în armată, iar cei mai în vârstă părăsesc forțele fără un val de concedieri.

„De-NATO-izare”?

Alte surse au auzit de oameni care au fost chemați acasă din misiuni NATO doar pentru a li se spune că nu mai este nevoie de ei, chiar dacă încă nu se știa cine îi va înlocui. Există, de asemenea, relatări despre soldați seniori care „cu o carieră de 20 sau 30 de ani” se întreabă dacă ei vor fi următorii. Potrivit unor relatări, este ușor să „ajungi pe lista suspecților” dacă ai lucrat la un comandament NATO sau în misiuni externe pentru o perioadă mai lungă. În legătură cu concedierile, fostul secretar de stat pentru Apărare Ágnes Vadai (DK) a vorbit anterior și despre „de-NATO-izare”.

Modernizare?

Mai multe surse spun că nu este vorba nici de-o epurare politică, nici de o „de-NATO-izare”. Potrivit acestora, reducerea de personal era așteptată de ceva vreme, deoarece armata este „încărcată la vârf”, știindu-se că forțele de apărare maghiare au un „număr disproporționat de mare de ofițeri”.

De asemenea, sursele susțin că achiziția de arme moderne justifică poziționarea tinerei generații. După decenii de neglijență serioasă, forțele armate primesc acum tancuri occidentale, tunuri autopropulsate, sisteme de apărare aeriană și de apărare cibernetică pentru mii de miliarde de forinți, și chiar dacă manevrarea acestora nu este treaba unui ofițer, coordonarea și posibila lor utilizare operațională necesită un alt tip de cunoștințe.

Kristóf Szalay-Bobrovniczky a vorbit, de asemenea, despre întinerire ca fiind motivul reducerilor de personal, spunând că trebuie deschis drumul pentru ascensiunea unei generații tinere de comandanți.

Declarația ministerului contrazice, de asemenea, punctul de vedere al celor care vorbesc despre „de-NATOizare”, întrucât ministerul urmărește în mod special să îi poziționeze mai bine pe cei cu experiență internațională. Acesta spune: „Un cadru de ofițeri și ofițeri tineri bine pregătiți, cu experiență internațională, este indispensabil pentru aplicarea sistemelor de armament moderne, a procedurilor operaționale și de luptă, precum și a sarcinilor de instruire și exerciții asociate. Pentru a le permite tinerilor să avanseze, este necesară transformarea cadrelor de comandanți și ofițeri.”

Potrivit surselor Telex, este adevărat de ceva vreme că în cadrul forțelor de apărare „anumite competențe ar putea fi transferate în jos, iar mai multe competențe ar putea fi delegate către ofițerii tineri”.

În același timp, unii se întreabă dacă reducerile actuale au fost planificate și pregătite în mod corespunzător. Unele surse au sugerat, de asemenea, că cei care sunt în relații bune cu cercurile ministrului nu vor fi concediați. Viteza reducerii de personal a stârnit, de asemenea, îndoieli în rândul unora, deoarece, deși obiectivul ar putea fi acela de a aduce mai mulți tineri pe piața muncii, a face armata mai atractivă nu este o sarcină ușoară, iar forțele armate duc lipsă de personal în multe domenii.

De asemenea, este posibil să existe și un motiv economic pentru aceste reduceri, deoarece o parte din salariile celor care sunt acum concediați pot fi folosite pentru a îmbunătăți salariile altora.

Guvernul modifică statutul cadrelor militare. Demersul ar trebui să aibă ca efect reducerea deficitului de angajați din armată
Guvernul modifică statutul cadrelor militare. Demersul ar trebui să aibă ca efect reducerea deficitului de angajați din armată
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite condiţii, a...
Ministrul ungar de Externe afirmă că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina riscă să ducă la un "război mondial" VIDEO
Ministrul ungar de Externe afirmă că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina riscă să ducă la un "război mondial" VIDEO
Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a declarat într-un interviu acordat presei de stat ruse că trimiterea de trupe NATO în Ucraina ar fi „cu adevărat periculoasă” şi ar aduce...
#Ungaria, #concedieri, #armata, #reforma, #epurare , #ungaria