Ungaria va permite companiilor să-şi plătească taxele în euro sau dolari: Ar putea creşte rezervele ţării într-un moment în care nevoile de valută forte au crescut

Duminica, 31 Iulie 2022, ora 07:46
2267 citiri
Ungaria va permite companiilor să-şi plătească taxele în euro sau dolari: Ar putea creşte rezervele ţării într-un moment în care nevoile de valută forte au crescut
Bancnote în euro și în dolari FOTO Pixabay

Ungaria va permite companiilor să-şi plătească taxele în euro sau dolari, a anunţat sâmbătă, 30 iulie, guvernul, o mişcare despre care analiştii spun că ar putea creşte rezervele ţării într-un moment în care nevoile de valută forte au crescut, transmite Reuters.

La fel ca şi alte ţări din Europa centrală, precum Polonia, Cehia sau România, Ungaria este departe de adoptarea euro, guvernul premierului Viktor Orban excluzând acest lucru în viitorul apropiat pentru că ar echivala cu o pierdere a suveranităţii politicii economice.

Decizia Ungariei este similară cu un plan anunţat de guvernul ceh luna trecută, de a permite companiilor să plătească taxe în euro începând cu 2024, permiţând statului să-şi majoreze împrumuturile în euro.

”Dacă din punct de vedere tehnic este mai uşor pentru companii să plătească taxe în euro sau dolari, atunci este mai uşor şi pentru statul maghiar, în condiţiile în care nevoile de import au crescut vertiginos”, a declarat şeful de cabinet al lui Orban, la un briefing de sâmbătă.

Gergely Gulyas a spus că importurile de materii prime din Ungaria, plătite în valută, constituiau 3,0-3,5% din totalul importurilor, dar acum au ajuns la 20-21%.

O creştere a preţurilor gazelor naturale la nivel mondial a exercitat recent presiuni asupra cursului forintului, deoarece înrăutăţeşte balanţa comercială a ţării, care este foarte dependentă de importurile de energie, au spus traderii şi analiştii.

Ministrul maghiar de Finanţe, Mihaly Varga, a scris pe Facebook că opţiunea va fi disponibilă pentru toate companiile şi va simplifica contabilitatea corporativă, asigurându-se totodată că impozitele vor continua să curgă către stat şi bugetul să rămână echilibrat.

Forintul, moneda cu cea mai proastă performanţă a Europei Centrale în acest an, a atins un minim record de 416,90 unităţi pentru euro, la începutul acestei luni, presat şi de lipsa unui acord cu Uniunea Europeană cu privire la fondurile de recuperare.

”Companiile ar putea economisi din taxele de conversie... iar guvernul probabil doreşte să crească rezervele valutare. Chiar dacă există un acord cu Bruxelles-ul în toamnă, nu va ajunge o sumă semnificativă de fonduri UE până la sfârşitul anului şi aceasta este o modalitate uşoară de a obţine valute străine fără a emite obligaţiuni în valută”, a declarat David Nemeth, analist senior la K&H Bank.

Ungaria, o economie mică orientată spre export, găzduieşte fabrici de producţie ale marilor producători auto germani, între care Audi şi Daimler.

Guvernul ar putea folosi, de asemenea, taxele plătite în euro sau dolari pentru a refinanţa obligaţiunile denominate în valută străină, a spus Nemeth.

”Dacă din ce în ce mai mulţi participanţi la piaţă sunt capabili să folosească doar euro, atunci semnificaţia forintului va fi diminuată... Acest lucru înseamnă, de asemenea, o apropiere de zona euro fără a adopta euro”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Un jucător care a făcut junioratul la CFR Cluj s-a transferat în Ungaria la Vasas Budapesta iar acum joacă meci de meci la echipa de club dar și la naționala Ungariei. Attila Girsik a fost...
Cine e ungurul care a dat lovitura la ATP Țiriac Open. Cea mai mare surpriză a turneului de la București
Cine e ungurul care a dat lovitura la ATP Țiriac Open. Cea mai mare surpriză a turneului de la București
Turneul de tenis Ţiriac Open (ATP 250), care se desfășoară la Baza Sportivă Năstase/Marica din Capitală, în perioada 15-21 aprilie, a consemnat joi cea mai mare surpriză de până în...
#Ungaria, #plata, #taxe, #companii, #euro, #dolari , #Ungaria