Ungaria anunță că nu l-ar aresta pe Vladimir Putin, chiar dacă Budapesta a semnat Tratatul de la Roma

Joi, 23 Martie 2023, ora 15:36
2569 citiri
Ungaria anunță că nu l-ar aresta pe Vladimir Putin, chiar dacă Budapesta a semnat Tratatul de la Roma
Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban susține că o arestare a lui Putin ar duce la escaladarea conflictului FOTO Facebook / Gergely Gulyas

Ungaria nu l-ar aresta pe președintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra în țară, a declarat joi, 23 martie șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, potrivit Reuters.

Ungaria a semnat și ratificat Tratatul de la Roma care a creat Curtea Penală Internațională (CPI), ce a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin. Acesta este acuzat de crimă de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina. CPI a declarat că există motive rezonabile pentru a crede că Putin poartă răspundere penală individuală.

Întrebat dacă Putin ar fi arestat dacă ar veni în Ungaria, șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat, în cadrul unei ședințe de informare, că Tratatul de la Roma nu a fost integrat în sistemul juridic ungar.

"Ne putem referi la legea ungară și pe baza acesteia nu îl putem aresta pe președintele rus (...) deoarece statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria", a declarat Gulyas.

Acesta a adăugat că până în prezent Ungaria "nu și-a format o poziție" cu privire la mandatul de arestare emis împotriva lui Putin.

"Aceste decizii nu sunt cele mai fericite, deoarece duc lucrurile spre o escaladare și mai mare și nu spre pace, aceasta este opinia mea personală subiectivă", a adăugat Gulyas.

Este puțin probabil ca Putin, doar al treilea președinte în funcție căruia i s-a emis un mandat de arestare de către CPI, să ajungă prea curând în fața instanței. Dar mandatul înseamnă că el ar putea fi arestat și trimis la Haga dacă va călători în oricare dintre statele membre ale CPI.

Rusia nu a ascuns un program prin care a dus mii de copii ucraineni în Rusia, dar îl prezintă ca pe o campanie umanitară pentru a proteja orfanii și copiii abandonați în zona de conflict.

Rusia, care nu este parte la CPI, a declarat că demersul său este lipsit de sens. Moscova a negat în mod repetat acuzațiile potrivit cărora forțele sale au comis atrocități în timpul invaziei vecinului său.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Viktor Orban s-a activat după ce SUA au aprobat ajutorul pentru Kiev: Occidentul este „la un pas“ de a-și trimite soldații în Ucraina
Viktor Orban s-a activat după ce SUA au aprobat ajutorul pentru Kiev: Occidentul este „la un pas“ de a-și trimite soldații în Ucraina
Potrivit lui Viktor Orban, liderii europeni văd războiul din Ucraina "ca pe războiul lor și îl duc ca pe războiul lor". Premierul ungar Viktor Orban, care se opune ajutorului militar...
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
#Ungaria, #mandat arestare, #mandat putin, #Viktor Orban, #razboi Ucraina , #Ungaria